Kilóg a lóláb a levélszavazatok esetében
Hack Péter szerint ha Joe Biden ilyen vitás körülmények között nyer, hatalmas válságba taszítja Amerikát.
2020. november 5. 01:12

Hack Péter, az ELTE Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszékének vezetője szerint elmaradt a demokraták átütő sikere, melyre a közvélemény-kutatások alapján készültek. A vágyott képviselőházi többség sem valósult meg, míg a szenátusban igen szoros verseny alakult ki. „Szemmel láthatóan egyik tábor sem tudja majd azt mondani, hogy elsöprő győzelmet aratott” – nyilatkozta a professzor a Hit Rádió Gyújtópont című műsorának adott interjújában.

„Az a tény, hogy a beérkező levélszavazatokat több napon keresztül is érvényesnek tekintik egy megletősen zavaros helyzetet eredményezett” – mondja a professzor, hiszen nem lehet ellenőrizni, hogy a kiküldött és beérkező szavazatok tényleges választóktól érkeznek-e. Előfordulhat ugyanis, hogy valaki begyűjti a szavazólapokat, és azokat hamis aláírással ellátva szállítja be a szavazóhelyiségbe a számlálás napján.

Szoros eredménynél minden szavazat számít, ezért Donald Trump be is jelentette, hogy a Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak a levélszavazatok miatt. Hack kiemeli, hogy „a választási rendet az egyes államok szabályozzák az USA területén, így vannak államok ahol megengedték a levélszavazást, de van olyan is, ahol nem.”

„Ahogyan más országokban úgy USA-ban is volt mindig lehetőség arra, hogy aki nem tud ott lenni a választókörzetében, annak kiküldték a szavazólapot ő pedig postai úton visszaküldte, Ez a lehetőség érinti például a külszolgálat dolgozóit és a katonákat, ők eddig is mindig levélben szavaztak” – fejtegette a jogász.

Amit most bevezettek azonban egyes államokban az volt, hogy minden választónak aki a névjegyzékben szerepelt, válogatás nélkül kiküldték a szavazólapot és aki akart, az levélben szavazhatott.

A szavazólapokat kiküldték minden előzetesen megalkotott névjegyzékben szereplő személynek, így olyanoknak is akik például már nem élnek, vagy akik hajléktalanok, és már nem tartózkodnak a megadott címeken. A szavazólapot bárki át is vehette. A republikánusok szerint akik akadályoztatottak, azok számára továbbra is fenn kell tartani a lehetőséget, de például azoknak, akik nem igénylik, azoknak eleve nem lett volna szabad kiküldeni üres szavazólapot – foglalja össze a történteket a szakértő.

Ezen túl problematikus, hogy vannak államok, amelyek csak azokat a levélszavazatokat számolják meg, amelyek a választás napjáig megérkeznek. Néhány államban azonban – és itt a leglényegesebb, hogy Pennsylvaniában is, ahol 20 elektor van és billegő állam – a választásokat követő három napig az utólag beérkező szavazatokat is beszámítják. Az állam esetében ez azt jelenti, hogyha ma lezárulna a választás, Trump fölényesen nyerne. A demokrata párti kormányzó azonban bejelentette, hogy a három napon át beérkező több, mint egymillió levélszavazatot is meg kell még számolni, ez pedig megfordíthatja az eredményt.

„Joggal hivatkozthatnak arra ezek után, hogy gyanús körülmények között győztek” – állítja a jogász professzor.

Nagyon fontosnak tartja ennek fényében a Legfelsőbb Bíróság frissen kinevezett tagjának személyét Hack Péter. A demokraták szerinte nem véletlenül próbálkoztak azzal, hogy diszkeredtiálják Amy Coney Barrett személyét, és megakadályozzák kinevezését. A bíróságban ugyanis ezidáig patthelyzet volt a liberális és konzervatív bírák között, mely kérdésekben az eredetileg ugyan a republikánusok által kinevezett, ám az utóbbi években fokozottan liberális álláspontot felvevő elnök, John J. Roberts számos meghatározó kérdésben a demokratákat támogatta.

A demokraták tehát arra számítottak, hogy a választásoknak egy ilyen, moderált bírósággal mennek neki, de az új bírónő kinevezésével 6:3-ra nőtt a konzervatívok aránya a testületben, így feloldódott a korábbi patthelyzet, meghatározóvá vált a konzervatív többség. Ha nem választják meg, ez az arány továbbra is 4:4 lett volna, így a problematikus kérdések eldöntése sem lett volna olyan gyors. Szavazategyenlőség esetén ugyanis a bíróság elnökének szava dönt, így számíthattak volna kedvezőbb elbírálásra is akár. „Erről szólt az egész Barrett elleni hisztéria” – magyarázta a helyzetet Hack Péter.

Lincoln megválasztása óta ez volt az egyik legfontosabb választás a modern amerikai történelemben. Soha azóta nem volt ennyire világos, hogy mennyire polarizált az amerikai társadalom – állítja Hack Péter.

Hack Péter szerint a korábban középen elhelyezkedő gyűjtőpártok egyértelműen átalakultak. A republikánusok markánsan jobboldaliak lettek, míg a demokraták legmeghatározóbb csoportja a szocialista eszméket képviselő csoport lett, ezzel egyértelműen balra pozicionálta magát a párt. A fenti kérdésekben már vannak ugyan érvényes bírósági döntések, de már a legelején mindkét párt bejelentette, hogy jogászok hadaival fogják megtámadni illetve védeni azokat az eredményeket, ahol kimutathatóan ezek a jelenségek voltak az okozói az eredmény alakulásának. Hack Péter szerint ez némileg szimbolikus is, hisz pont 20 évvel ezelőtt, a 2000-es választás sorsát döntötte el a Legfelsőbb Bíróság döntése, és lett az elnök George W. Bush. 

Hack szerint aggályos, hogy a főbb, közép-nyugati  billegő államokban egytől egyig demokrata kormányzók vannak, akik a levélszavazatokra hivatkozva fel is függesztették a szavazatszámlálást. Emögött tudatos, összehangolt politikai akció sejthető, hisz amúgy ezekben az államokban a választások éjjelén Trump vezetett fölényesen.

A professzor úgy véli, hogy az mindenképpen aggályos és kifejezetten feltűnő, hogy a választás napján a „rendes” szavazatok meggyőző többségét Trump nyeri, miközben a levélszavazatok esetében 98%-os Biden aránya. Ez mindenképpen nevetséges. „Kilóg nagyon a lóláb. Ha így, ilyen körülmények között nyer Joe Biden, azzal egy rendkívül mély válság veheti kezdetét” – figyelmeztetett.

A fenti, republikánusok által sokat hivatkozott képeken az látható, hogy a választások éjszakáját követő hajnalon mind Michigan, mind Wisconsin államban hirtelen érkezik hajnali 6 körül több mint 138 ezer szavazat Joe Bidenre. Száz százalékban rá, senki másra. Egyetlen szavazat sem érkezett Donald Trumpra. Ez komoly kérdéseket vet fel, hiszen minden fellegvárban vannak a másik oldalnak is képviselői, ha elenyésző számban is. A hajnali „varázsszavazatok” mindkét államban megfordították a választás menetét. 

(Forrás: Hit Rádió, Reaktor.hu)

mandiner.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
 • Emberkereskedők irányítják a migrációt
  Franciaország és Németország „saját határain vizsgálja meg, ki jogosult és ki nem a belépésre, ki képvisel hasznos munkaerőt a vállalatok számára és ki nem”. Olaszországban viszont – hangoztatta Meloni – a szelektálás a tengeri útvonalon történik, és a migránshajókat mozgató embercsempészek döntenek.
MTI Hírfelhasználó