Koronavírus: 90 százalék fölött a Pfizer oltásának hatékonysága
A Pfizer és a BioNTech közösen fejlesztett vakcinája minden elvárást felülmúlóan hatékonynak bizonyult a gyógyszercég által közzétett első eredmények alapján.
2020. november 9. 14:26

A több mint negyvenháromezer önkéntes bevonásával elvégzett klinikai tesztek alapján az oltás hatékonysága 90 százalék fölötti azok körében, akik korábban sem betegedtek meg a SARS-CoV-2 okozta koronavírustól.

Az eredményt 94 igazolt koronavírusos eset elérése után hozta nyilvánosságra a gyógyszercég, mely sajtóközleményében tájékoztatott az eredményekről. A fejlesztés során nem merültek fel biztonsági aggályok a vakcina használatával kapcsolatban, de tovább zajlik az adatgyűjtés. Várhatóan november harmadik hetében adják be sürgősségi engedélykérelmüket az FDA, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal felé.

A védettség két adag oltás beadásával alakul ki, a második vakcina beadását követően hét nappal, az elsőtől számított 28 napon belül. A Pfizer 50 millió adag oltás gyártását tervezi még idén, ezt jövőre 1,3 milliárd adag követheti majd.

Infostart
  • Gulyás: indul a vakcina-előjegyzési kampány
    A koronavírus elleni vakcina előjegyzésére vonatkozó kampány elindulását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszélt, hogy a miniszterelnök konzultációi után születik döntés a december 11. utáni intézkedésekről.
  • Donald Trump: Ha igazam van, Joe Biden nem lehet elnök
    A mainstream média szinte teljesen mellőzte, a Facebook és a Twitter pedig az üzenet valóságtartalmát firtató címkékkel látta el Donald Trump minapi beszédét, amit a hivatalban lévő elnök az eddigi legfontosabb felszólalásaként jellemzett.
  • Tisztifőorvos: decemberre várható a második hullám tetőzése
    Szakemberek szerint decemberre várható a koronavírus-járvány második hullámának tetőzése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó