Soproni Tamás beszélt először moslékkoalícióról, mégsem rá dühösek a baloldalon
A sérelmezett kifejezést a baloldali összeborulásra a Momentum alelnöke találta ki 2017-ben.
2020. november 12. 19:14

Kövér László a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában úgy fogalmazott: „Az Európai Unió nyers hatalmi politikát folytat, és maga alá akarja gyűrni a gyengébb tagállamokat vagy azokat a politikai, ideológiai meggyőződésű csoportokat, amelyek nem tartoznak a semmi által homogenizált baloldali, libsi, komcsi, neomarxista moslékkoalícióhoz, amely most egyfajta morális terrort kíván alkalmazni Európában.”

Ezen felháborodva, az elhangzottak után négy nappal a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd bejelentette, nem vesznek részt az Országgyűlés házbizottságának ülésein, mivel szerintük Kövér László házelnök méltatlanná vált a testület vezetésére. A négy ellenzéki párt az MTI-hez eljuttatott közös közleményében kijelentette: „Kövér László az elmúlt napokban még magához képest is ijesztő verbális ámokfutásba kezdett.” Kiemelték: a házelnök emberek millióit, Magyarország nem fideszes többségét sértette meg, amikor az ellenzéki összefogással kapcsolatban moslékkoalícióról beszélt.

Arról azonban nem tettek említést, hogy a moslék kifejezést a baloldali koalícióra először az akkor még a függetlenség látszatát keltő Momentum alelnöke, Soproni Tamás használta 2017-ben, a 24.hu-nak „Nem akarjuk összegyurcsányozni magunkat” címmel adott interjúban. Ebben az azóta – a moslékkoalíció által – a főváros VI. kerületének polgármesteri székébe emelt politikus úgy fogalmazott: „Nagyon tisztelem az Együttet, az akkori politikájukat végképp, de biztos vagyok benne, hogy most nem az összefogás az Orbán-rendszer leváltásához vezető út. Ahogy Ceglédi Zoltán szokta mondani, lehet, hogy valaki nagyon szereti a Gundel-palacsintát, a gulyáslevest és a tökfőzeléket külön-külön, de ha összeturmixoljuk ezeket, az mégiscsak moslék.”

Elsőként Szabó Tímea kezdte el terjeszteni az álmentős hazugságait

A Párbeszéd társelnöke már a Korózs Lajos által júniusban közzétett kamuvideó megjelenése előtt két hónappal annak valótlan állításaira hivatkozott.

Mint azt korábban megírtuk, a keddi, rendkívüli jogrend meghosszabbításáról szóló parlamenti vitán Korózs Lajos lett az MSZP vezérszónoka, annak ellenére, hogy a tavasszal megjelent álmentős videója országos botrányt okozott, a minap pedig egy koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kamuhírt osztott meg a közösségi oldalán. Írásában azt bizonygatta, hogy ma már a koronavírus a leggyakoribb halálozási ok Magyarországon. Utóbb kiderült, hogy a posztjához felhasznált statisztikák hazugságon alapultak.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője lemondásra szólította fel az MSZP-s politikust, azonban több baloldali képviselő – például Kunhalmi Ágnes, a szocialisták társelnöke – nyíltan kiáll a sorozatosan valótlanságokat állító politikus mellett.

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője olyannyira hitelesnek tartja Korózst, hogy már a júniusi kamuvideó megjelenése előtt a videóban szereplő álmentős, Németh Athina hazugságaira hivatkozott. Először egy idén április 27-i parlamenti felszólalásában azt mondta, „Németh Athina önkéntes mentőápoló a napokban számolt be arról, hogy az általa ápolt 10 hazaküldött betegből 9 meghalt. […] Az igazság az, hogy hibát hibára, tragédiát tragédiára halmoznak, és Orbán Viktor és Kásler Miklós ezek szerint szó szerint a halálba küldenek, sajnos, embereket.”

A képviselőnő másnap, a népjóléti bizottság ülésén is ugyanezekre a hamis adatokra hivatkozott: „Maga Németh Athina, egy önkéntes mentőápoló, aki vállalta azt, hogy 10 családnak segít a kórházból hazaküldött szeretteik ápolásában, azt mondta, hogy az ő 10 ápoltjából 9 meghalt az elmúlt egy hétben. 10-ből 9 hazaküldött ember meghalt, államtitkár úr! Hogy lehet ez? Ki vállalja ezért a felelősséget?”

Mindez azt szemlélteti, hogy Szabó Tímea már a Korózs Lajos által júniusban közzétett kamuvideó megjelenése előtt két hónappal annak valótlan állításaira hivatkozott felszólalásaiban.

magyarnemzet.hu
  • Elindult a tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között
    Elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train, az első utasokat szállító, menetrend szerinti szerelvény hétfőn fél négykor gördült ki a vásárhelyi nagyállomásról.
  • Orbán Viktor az OECD főtitkárával tárgyalt
    Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délután a Karmelita kolostorban tárgyalt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közelmúltban kinevezett új főtitkárával, Mathias Cormannal - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
  • Tovább nőtt a genderideológiát elutasító magyarok aránya
    Amíg 2021 áprilisában a magyar felnőtt lakosság 69 százaléka gondolta úgy, hogy a férfi és női nemek velünk született tulajdonságok, addig novemberben már közel háromnegyedük, 72 százalékuk helyezkedett ugyanerre az álláspontra. Ráadásul emelkedett azoknak az aránya is, akik szerint csak férfi és csak női nem létezik: 2021 áprilisában 66, novemberben pedig már 73 százalékuk utasította el e tekintetben is a genderideológia legalapvetőbb állítását – derül ki az Alapjogokért Központ áprilisi és novemberi közvélemény-kutatásából.
MTI Hírfelhasználó