Az eltűnt balatonfüredi fürdőház története
A balatonfüredi fürdőház meglétére ma már csak egy üvegtábla emlékeztet.
2020. december 20. 22:14

Az 1800-as évek végén még különböző betegségek kezelésére ajánlották a magyar tengert, például vérszegénység, ideggyengeség vagy női betegségek ellen is hatásosnak tartották a Balatonban való gyógyfürdőzést. Fürdőházakat is építettek ezért, amelyek közül a legnagyobb Balatonfüred egyik meghatározó épülete volt annak idején. Meglétére ma már csak egy üvegtábla emlékeztet – írja a likebalaton.hu.

Hol volt hol nem volt, volt egyszer egy balatonfüredi hidegfürdő. Makettje megtalálható a Gyetvai villában, melynek tulajdonosa sokat elárult a Balaton egykor legnagyobb fürdőházáról. Nem is titkolt vágya pedig, hogy valamikor újra felépüljön a legendás, közel 3000 négyzetméteres építmény.

Történetéről azt lehet megtudni a város honlapján, hogy Szily József Pest vármegye alispánja 1783-ban saját kedvtelésére épített egy tutajszerű fürdőházat Balatonfüreden, amely elég szerény volt, viszont – szinte egyedülállóan – mindenki előtt nyitva állt. A családjával Füreden nyaraló József nádor az arácsi partnál készíttetett egy egyszerű, szőnyegekkel elrekeszthető fürdőhelyet, és bár négy év múlva egy vihar elsodorta és összetörte a szerkezetet, mégis innen indult a füredi hidegfürdő kalandos története.

1943. Füredi Fürdőház (Fotó Fortepan Szabó Viktor)

“Az első közcélokat szolgáló igazi hidegfürdőt 1821-ben Oesterreicher Manes József fürdőorvos építette a Horváth háztól keletre. A cölöpökön álló fürdőnek nem volt közvetlen kapcsolata a parttal, pénzért, gondolákkal vitték oda a fürdőzni vágyókat. A Balaton ezt is egy év alatt összedöntötte. Kopácsy József veszprémi püspök úgy akarta rávenni a rendet az építésre, hogy évi négy forint bér ellenében bárkinek engedélyezte volna egy fürdő létesítését. Nem volt jelentkező, ami nem csoda, hiszen ekkor még az volt az általános vélekedés, hogy a Balaton vízétől menthetetlenül ráncos lesz az ember bőre.

Így az uradalom a nádori fürdőkabin mintájára két nagyobb és négy kisebb részből álló építményt készíttetett a vízre a mai kikötő vonalában. Az 1834-es tűzvész azonban megrongálta a fürdőt, ezért újat kellett építeni.”

1933. Füredi Fürdőház Fotó: Baráth Endre / Fortepan

A megépült a fürdőház egyébként három részből állt: külön rész volt a bencés szerzeteseknek, külön a nőknek és a férfiaknak.

A fürdés amolyan ketrecfélékben történt, amit kosárfürdőnek neveztek, ezekben a kosarakban engedték le a Balatonba a vendéget, majd negyed óra múlva felhúzták és megkérdezték tőle, hogy “ugye jó volt?”

Egy történet szerint 1836-ban Wesselényi Miklós a nagy árvíz előtt lejött ide fürödni, de nem volt szimpatikus neki a kosaras módszer.

Híres úszó volt, ezért a kosárfürdő után átúszott Tihanyba.

Akkoriban nagy csodálkozást váltott ki az emberekből, és az újságban az jelent meg, hogy Wesselényi megőrült, mert nem csupán csobbant egyet a Balatonban, hanem úszik a tóban! Ez akkoriban még nem volt szokás, mert igazán csak az 1920-as évektől terjedt el a fürdőzés a Balatonban.

A fürdőházban egyébként komoly szabályok voltak. Például nők és férfiak nem mehettek a vízbe együtt, ráadásul a nőknek vagy ötször át kellett öltözniük, és fürdeni is csak harisnyában lehetett. 1862-ben a helyi lap így ír róla: „Érdekes látni a sok bukót, ugrót, – háton lengőket, úszókat, – nagy és folytonos a zuhanyoknak, futkozó szolgáknak zöreje – bármerre tekint, úszóruhát, föveget és lepedőt lát az ember lebegni és száradni, – valóságos nemzeti színben van a hideg fürdő: veres a teteje, zöld az oldala, fehér a sok reá kifüggesztett lepedőtől.”

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

A Balaton északi partjának ékszerdobozai

A Balaton északi partjának sok kis ékszerdoboza van, mindegyik varázslatos és egyedi hangulattal. Csopak, Lovas, Paloznak, Alsóörs és Felsőörs – Szendi Péter, művelődésszervező és kommunikációs szakember ennek az öt balatoni település értékének megőrzését viseli a szívén, és ahol teheti, azon munkálkodik, hogy amit lehet, azt még jobbá és színesebbé tegye – írja a likebalaton.hu.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

magyarnemzet.hu - likebalaton
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
 • A baloldal irányítja a tüntető álcivileket
  Baloldali pártok állnak a pedagógustüntetéseket szervező Tanítanék Mozgalom mögött. A hangfelvétel azt bizonyítja, hogy Tordai Bence adott tanácsokat az álcivil mozgalomnak arra, hogyan kezeljék a hétfői parlamenti botrányukat, mit mondjanak az újságíróknak.
MTI Hírfelhasználó