Ma délután láthatja a betlehemi csillagot
A Jupiter és a Szaturnusz nem sokkal napnyugta után jelenik meg az égbolton délnyugati irányban: a két bolygó szinte összeolvad.
2020. december 21. 14:28

Az idei év egyik legérdekesebb, szabad szemmel is látható és a laikus érdeklődésére is számot tartó csillagászati eseménye kétség kívül a Jupiter és a Szaturnusz együttállása. Nem egy párját ritkító történés, átlagosan 20 földi évente megismétlődik, és valójában az egész nem több egy, a Földről érzékelhető geometriai együttállásnál.

A Szaturnusz távolabb kering a Naptól, mint a Jupiter, ezért a „belső szomszéd” időről időre lekörözi. A különlegességét az adja, hogy most mindez tőlünk is látható, illetve december 21-ére, azaz „karácsony közvetlen közelébe” esik: nagy valószínűséggel a két óriásbolygó együttállása jelentette a Jézus születését hírül adó betlehemi csillagot Kr.e. 7-ben – itt írtunk erről bővebben.

A napnyugta ma 16 óra körül lesz – keletről nyugatra néhány perces eltéréssel, elsősorban ezt kell figyelnie annak, aki szeretné megfigyelni az együttállást. Az irány, ahol a Nap lebukott, egyben kijelöli a két bolygó helyét is: 17:00-17:15 körül fognak megjelenni 10 fokkal a horizont felett.

A Jupiter a fényesebb, semmi mással nem lehet összetéveszteni. Amennyiben mégis biztos pontot akarunk, forduljunk a napnyugat felé, egyik kezünket nyújtsuk ki a talajjal merőlegesen, a másikkal pedig mérjünk rá egy araszt. A legnagyobb közelítés pillanatában 6 ívpercre lesznek egymástól: a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha valakinek jó a szeme, a két objektumot szabad szemmel is meg tudja egymástól különböztetni, a rövidlátók viszont szemüveg nélkül egyetlen, jókora „csillagot” látnak majd – további részletekről itt olvashat.

PATRICK PLEUL / DPA-ZENTRALBILD / DPA PICTURE-ALLIANCE / AFP

Persze csak akkor, ha az időjárás kegyes lesz hozzánk, de néhány helyen legalább az esély megvan, a Kiderül.hu cikke nyomán elsősorban a nyugati, délnyugati országrészben.

(24.hu)

Erre keresd az égbolton a betlehemi csillagot december 21-én!

Jó idő esetén szabad szemmel is látható lesz hétfőn a Jupiter és a Szaturnusz együttállása, a betlehemi csillag. Mutatjuk, merre és hogyan keresd meg az égbolton.

December 21-én, az év legrövidebb és legsötétebb napján újrafeltűnik az égen a betlehemi csillag kétezer éves jele. A Jupiter és a Szaturnusz olyan közel kerül egymáshoz, hogy látszólag szinte ütköznek, létrehozva egy sugárzó fényes helyet a téli éjszakában. A jelenséget hagyományosan betlehemi csillagnak vagy karácsonyi csillagnak nevezik.

Az együttállás ráadásul idén különösen szoros lesz, a két bolygó csupán 6 ívpercre közelíti meg egymást, ez nagyjából a telihold korongjának az ötöde az égen. Ehhez foghatót 1623 óta nem láthattunk, és 2080-ig nem is fogunk látni.

Foto: Planetarium Hamburg/Prof. Th. Kraupe

A Jupiterer és a Szaturnus a Kos és a Nyilas csillagkép határán nagy fényponttal tFoto: Planetarium Hamburg/Prof. Th. Kraupe

A 24.hu egy szakértő segítségével arról a nem elhanyagolható dologról ír, hogyan és merre találjuk majd meg a két bolygót az égen két nap múlva.

Így láthatod a betlehemi csillagot december 21-én:

 • Figyeljük a napnyugtát, ami hétfőn 15:56-kor lesz Budapesten.
 • Ahol a Nap eltűnt, ott fog felbukkanni 17 óra és 17:15 körül a két bolygó 10 fokkal a horizont felett.
 • Ha irányba állunk, és az egyik karunkat kinyújtjuk magunk elé, majd a másikkal rámérünk egy araszt, megkapjuk szükséges „célkeresztet” a bolygók befogásához.

Ahhoz persze, hogy tényleg lássuk a bolygókat, teljesen derült égbolt kell. Ha a körülmények megfelelőek, és valakinek jó a szeme, szabad szemmel is meg tudja különböztetni majd a Jupitert és a Szaturnuszt, előbbi lesz a fényesebb. Akinek viszont nincs sasszeme, az egyetlen, jókora „csillagot” láthat majd az égbolton. Ha pedig az időjárás nem lesz hozzánk kegyes, nem kell elkeseredni, mert a jelenség szilveszterig látványos marad.

(nic.hu)

24.hu
 • Jobbik utolsó éve - teljes leépülés és kiüresedés
  A Jobbik volt elnöke Facebook-bejegyzésében emlékezett meg arról, hogy egy éve vezeti a pártot Jakab Péter. „Az új elnök első intézkedéseként – sokak meglepetésére – brutális kirúgási hullámot vezényelt le.
 • Matolcsy: Növelni kell az állami beruházásokat
  A járvány elleni harc sikeres volt 2020-ban, a gazdasági hadviselés azonban vegyes eredményt hozott - vélekedett a növekedés.hu portálon hétfőn megjelent legújabb írásában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, aki szerint az állami beruházások növelésével jobban is teljesíthetett volna a magyar gazdaság.
 • Müller Cecília: Mindegyik vakcina működik, hatásos és biztonságos
  Tárgyal a kormány a kínai Sinopharm gyártó vakcinájának beszerzéséről, amely elölt vírussal működik. A kínai vakcina bevált, már a világháború előtti járványhelyzetekben is bizonyított, megfelelően hatékony és biztonságos – hangsúlyozta Müller Cecília. A múlt heti összesített adatok szerint eddig 1,775 millió ember jelentkezett az oltásra – mondta az országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó