Bács-Kiskunban, Baranyában is megmozdult a föld
Kedden kora délután kisebb földrengést lehetett érezni az ország és Bács-Kiskun megye több pontján. Kiskunhalas, Baja és Kecskemét térségéből is jelezték, hogy érezték, ahogy megmozdult alattuk a föld. Volt, ahol a virágok, máshol a csillár, vagy az ágy mozdult meg.
2020. december 29. 16:35

Kedden nem sokkal dél után az ország számos pontján, így Bács-Kiskun megyében is földrengést lehetett érezni.

Enyhe földmozgást tapasztaltak az emberek, Kalocsán és környékén is, kedden, délután fél egy körül. A rengés a visszajelzések szerint kevesebb, mint fél percig tartott, de riadalmat keltett az emberekben, hiszen szokatlan jelenségről van szó. Olvasói visszajelzések szerint Kalocsa mellett Fajszon, Uszódon, Szakmáron, Miskén, Dunapatajon, Bátyán, Solton, Hajóson, Baján is érezni lehetett a földmozgást. A rövid ideig tartó rengés következtében megmozdultak a bútorok, 5-10 centiméteres amplitúdóval kilengtek a karácsonyfák és a csillárok, de sérülés és anyagi kár nem keletkezett.

– Horvátországban 12:19-kor történt egy Richter skála szerint 6,3-as erősségű földrengés, és ez az, amit lehetett érezni Magyarországon – tudtuk meg Mukics Dániel tűzoltó alezredestől, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjétől. – Országszerte kaptunk lakossági bejelentéseket, én magam Budapesten is éreztem, de károkról nem érkeztek információk. Mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy Magyarország a kevésbé földrengésveszélyes országok közé tartozik – szögezte le.

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a földrengések nem előre jelezhető jelenségek, tehát ha valaki olyan információval találkozik, hogy majd lesz egy még erősebb rengés, akkor „az nem igaz, álhír, ne dőljünk be neki”. Csak a már bekövetkezett földrengések gyakoriságával és erősségének a kutatásával lehet „megsaccolni, hogy egy ország mennyire földrengésveszélyes, és Magyarország szerencsés: ritkák a földrengések és nagyon enyhék”.

Mukics nyomatékosan kérte, hogy ha bárki a jövőben hasonló jelenséget tapasztalna, ne kezdjen el menekülni az épületből, mert a legtöbb baleset pont ennek következtében történik. A nem rögzített tárgyak, vagy a csillárok leeshetnek, és ha „pont ilyenkor rohangálunk a szobában, abból sérülés lehet”. A helyes eljárás a tiszt szerint az, ha bebújunk az ágy, vagy az asztal alá, vagy ha nincs bútor a helyiségben, akkor az ajtófélfa alatt érdemes átvészelni a földrengést.

Korábbi hírek:

Kedden kora délután kisebb földrengést lehetett érezni az ország és Bács-Kiskun megye több pontján. Kiskunhalas, Baja és Kecskemét térségéből is jelezték, hogy érezték, ahogy megmozdult alattuk a föld. Volt, ahol a virágok, máshol a csillár, vagy az ágy mozdult meg a beszámolók szerint. Megmozdult a Föld Solton is 12.22-kor. A közösségi oldalakon sokan jelezték, hogy mintegy 20-30 másodpercen keresztül a település minden részén jól érezhetően mozgott a talaj, a székek, a karácsonyfán a díszek, mozogtak a csillárok.

Kiskunhalason, a Kossuth utcán tapasztaltak a földrengést, három lökéshullámban.

A városban rengetegen érezték a földrengést, a közösségi oldalakon sokan osztották meg a tapasztaltakat. Ritter Nándorné a Fazekas Mihály utcában lakik, arról írt, hogy a csillárok mozogtak a szobában, sokan számoltak be hasonló élményekről. Mozgott a kanapé velem együtt – írta közösségi oldalán a szintén kiskunhalasi Huszti Krisztina, egy autós pedig arról számolt be, hogy éppen a Park áruház előtti kereszteződésben állt, amikor elkezdett vele billegni az autó. – Akkor mégsem szellemek jártak a konyhában, sokáig lengtek a bögrék az akasztókon – osztotta meg Zsuzsa Hász-Marton Zsuzsa a földrengésől szerzett tapasztalatait.

Újabb földrengés rázta meg Baranyát kedden délben

Pécs több pontján emberek rohantak az utcára, a szerkesztőségünkben is recsegtek, ropogtak a falak, munkatársaink is az utca felé vették az irányt. Megmozdultak a bútorok, a csillárok, sőt a legtöbb helyen a karácsonyfa jelezte legelőször az iszonyatos rengést.

A katasztrófavédelemre több bejelentés érkezett, Pécsről, Ligetről, Komlóról, Pettendről, ahol családi házból rohantak ki, mert megrepedt a fal. Egyre több bejelentés érkezik az ügyeleti központba.

A szeziomológiai intézet kezdetben elérhetetlen volt, ám végül sikerült beszélnünk a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium munkatársával, aki elmondta, hogy az egész országból kaptak bejelentéseket, egyedül az északkeleti régióban nem lehetett érezni hazánkban. Utórengésekre lehet számítani akár hetekig, hónapokig is még, de ezek lehet hogy nem is lesznek tapasztalhatóak itthon.

A szakember elmondta, Baranyában lehetett érzékelni a legjobban a földmozgást, mivel mi vagyunk a legközelebb az epicentrumhoz. Aki magasabb házban lakik, annak fokozatosan felerősödik a rengés, a magasabban épületben lakók ezért ijedhettek meg a leginkább.

Hozzátette azt is, hogy Horvátország földrengéses zónába tartozik, az adriai tüske és az európai lemezek összetalálkoznak a mélyben, ez okozza a rengést. Horvátországban gyakoribb a jelenség, de az ilyen nagyságrendű ott is ritka.

Mit jelent, hogy egy rengés 6,3-as erősségű? A Richter-skálán a 6 és 7 közötti rengések erősnek számítanak, évente mindössze 120 ilyet mérnek világszerte. Definíció szerint az erősebb épületek is megrongálódnak az epicentrumtól 50–80 kilométer távolságban is.

Pécsi káreset is volt

A Szent Mór utcában egy kémény mozdult el a helyéről (kiemelt képünkön). Az egykori bábszínház épülete melletti társasházban keletkezett kár a pécsi belvárosban, oda siettek a pécsi tűzoltók. Egy kémény biztosan ledőlt.

baon.hu, bama.hu
  • Jobbik utolsó éve - teljes leépülés és kiüresedés
    A Jobbik volt elnöke Facebook-bejegyzésében emlékezett meg arról, hogy egy éve vezeti a pártot Jakab Péter. „Az új elnök első intézkedéseként – sokak meglepetésére – brutális kirúgási hullámot vezényelt le.
  • Matolcsy: Növelni kell az állami beruházásokat
    A járvány elleni harc sikeres volt 2020-ban, a gazdasági hadviselés azonban vegyes eredményt hozott - vélekedett a növekedés.hu portálon hétfőn megjelent legújabb írásában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, aki szerint az állami beruházások növelésével jobban is teljesíthetett volna a magyar gazdaság.
  • Müller Cecília: Mindegyik vakcina működik, hatásos és biztonságos
    Tárgyal a kormány a kínai Sinopharm gyártó vakcinájának beszerzéséről, amely elölt vírussal működik. A kínai vakcina bevált, már a világháború előtti járványhelyzetekben is bizonyított, megfelelően hatékony és biztonságos – hangsúlyozta Müller Cecília. A múlt heti összesített adatok szerint eddig 1,775 millió ember jelentkezett az oltásra – mondta az országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó