Századvég: A magyarok a vakcinában bíznak
Tekintettel arra, hogy az orvostudomány mai állása szerint a védőoltás jelenti a járvány megfékezésének leghatékonyabb módját, a Századvég megvizsgálta a lakosság oltási hajlandóságát, továbbá a magyarok véleményét a járvány terjedésének sebességével kapcsolatban.
2021. január 18. 15:46

A kutatás alapján megállapítható, hogy hazánkban a vírustagadó, illetve oltásellenes nézetek társadalmi beágyazottsága egyre csekélyebb, a vakcinák megérkezésével tovább nőtt az oltási kedv. A felmérés rámutat ugyanis, hogy a decemberi 24 százalékról januárban 34 százalékra nőtt azon megkérdezettek aránya, akik biztosan beadatják maguknak a védőoltást, továbbá a válaszadók 28 százaléka – szemben az előző havi 25 százalékkal – úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg élni fog az oltás lehetőségével.

Ezzel párhuzamosan a magyarok 35 százaléka vélekedett úgy, hogy biztosan nem vagy valószínűleg nem adatja be magának a vakcinát, míg ez az arány novemberben 52, decemberben 48 százalék volt. Fontos megjegyezni, hogy világszerte fokozatosan nő a beoltottak száma: Izraelben már közel 2 millió fő (az ország lakosságának 23 százaléka) kapta meg a védőoltást, míg az Egyesült Államokban 10 millió, az Egyesült Királyságban 3 millió, Olaszországban és Oroszországban 800-800 ezer ember.

Ennek nyomán a magyarok is érzékelik, hogy a vakcina veszélytelen, jelentős mellékhatásai nincsenek, amely körülmény növeli az oltási hajlandóságot, illetve a védőoltással kapcsolatos bizalmat. Kijelenthető továbbá, hogy a magyar lakosság reálisan ítéli meg a járványhelyzet alakulását. A kutatás rávilágít arra, hogy a megkérdezettek 58 százaléka látja úgy, hogy a járvány terjedése stagnál a környezetében, míg a 23 százalékuk szerint lassul vagy megállt.

Azoknak az aránya, akik a koronavírus terjedésének gyorsulását tapasztalják, mindössze 13 százalékra tehető. A jelenség részben a biztonsági intézkedések fegyelmezett lakossági betartására, részben pedig a vakcináció megindulására vezethető vissza. Érdekesség, hogy novemberben még a válaszadók fele (50 százaléka), decemberben 36 százaléka vélte úgy, hogy a járvány terjedése gyorsul a saját környezetében. A koronavírus térhódításának lassulása ellenére azonban továbbra is kulcsfontosságú a védelmi intézkedések betartása, ugyanis a veszély nem múlt el.

hirado.hu
  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó