Az unióban hiány van a vakcinából, a baloldal mégis a kormányt hibáztatja
EU-csúcs lesz csütörtökön Brüsszelben. A videókonferencián a tagállamok vezetői vesznek részt, és a téma természetesen a járványhelyzet lesz. Már Angela Merkel is az orosz vakcinákról tárgyal Putyinnal, a magyar baloldal viszont továbbra sem látja be, hogy hibás az a stratégia, hogy mindenáron szembehelyezkedik a kormánnyal, ráadásul olyan kérdés kapcsán kérje számon, amely nem a kormány, hanem Brüsszel hatásköre – ezekről a témákról volt szó a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2021. január 21. 10:32

Nincs elég vakcina jelenleg az Európai Unióban – mondta Baraczka Eszter, az MTVA brüsszeli tudósítója. Több ország vezetője ez ügyben már levelet írt az Európai Bizottságnak, és Belgiumban is fokozódik az aggodalom. Náluk található a „vakcinagyár”, de ennek ellenére sincs számukra elegendő oltóanyag.

Ausztria, Dánia és Görögország is felszólította az Európai Gyógyszerügynökséget, hogy gyorsítsa fel a briteknél már használt AstraZeneca vakcinájának vizsgálatát, de a tagállamok is már egyéni megoldásokkal próbálkoznak, Németország külön szerződést kötött, Ciprus pedig Izraeltől kért segítséget.

A nemzetállami megoldások működnek

Sebastian Kurz osztrák kancellár és más országok felszólítása kapcsán Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője elmondta: A válsághelyzetben a tagállamok megadták a bizalmat Brüsszelnek, de láthatóan a brüsszeli bürokrácia képtelen a válság helyes kezelésére és a vakcinák beszerzésére.

Ebben a helyzetben a nyugati tagállamok is felismerték, hogy valódi megoldásokat nemzeti szinten lehet elérni, holott ezt korábban csak néhány közép-európai ország, köztük Magyarország tűzte zászlajára.

Az uniós csúcson valószínűleg egy Brüsszellel szemben kritikus értekezlet zajlik majd, tehát az uniós intézmények komoly figyelmeztetésekre számíthat a tagállami vezetőktől – vélekedett a Nézőpont Intézet elemzője.

Ócska politikai hangulatkeltés, amit a magyar baloldal művel

A hazai belpolitikában a baloldal rendre bírálja a kormányt, amiért az orosz, illetve a kínai vakcinák iránt érdeklődik, közben viszont Angela Merkel német kancellár is egyeztetett az orosz elnökkel, és kérte Putyint, hogy az oroszok nyújtsák be a saját vakcinájukat az Európai Gyógyszerügynökségnek engedélyeztetésre.

A szakértők már többször elmondták, hogy nem az a fontos, hogy a vakcina honnan jön, hanem az, hogy működik-e – mondta Rotyis. Azt, hogy egy vakcina működik-e nem politikusok, hanem a szakemberek döntik el, éppen ezért is érdemes a keleti vakcinák felé is nyitni, hiszen az egészségügyi szakemberek kezében van a döntés az oltóanyagról.

Hibás az a politikai hozzáállás a baloldalon, hogy mindenáron szembe akarnak helyezkedni a kormánnyal, ugyanis a cél, hogy az átoltottság minél hamarabb megtörténjen. Továbbá ez a fajta politizálás, mely a vakcinaellenességet erősíti és hitelteleníteni próbálja a kormányzati intézkedéseket, a járvány elhúzódását okozhatja, ezáltal emberéleteket is követelhet.


 
hirado.hu - Kossuth Rádió
  • Százezrek személyes adatai a baloldal adatbázisában
    A baloldali előválasztás célja a mozgósítás mellett az adatgyűjtés volt, az egész folyamat egy nagy adatgyűjtési kampánynak minősül, amivel több százezer ellenzéki szavazó személyes adatait gyűjtötte össze a hat baloldali párt – nyilatkozta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.
  • Orbán: minden magyarra számítunk
    Minden magyarra számítunk, akinek számít Magyarország jövője - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott ünnepi beszédében; a kormányfő a 2006. október 23-i eseményekről is megemlékezett, hangsúlyozva, hogy tizenöt évvel ezelőtt az egyik oldalon a könnygázgránát, a másik oldalon "a becsapott és megalázott nemzet" állt.
  • Megérkezett a Békemenet az állami ünnepség helyszínére
    Megérkezett a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezte Békemenet az állami ünnepség helyszínére szombaton délután, az ünneplő tömeg megtöltötte az Erzsébet teret és a Deák teret, az emberek a Károly körúton is állnak egészen az Astoriáig
MTI Hírfelhasználó