Baloldali számmisztika: Karácsonyék 56-szoros előleget kell, hogy letegyenek a Lánchídra
Nem tudja Karácsony Gergely főpolgármester, hogy miért emelkedett a korábbi 56-szorosára az az összeg, amit előlegként megkap a Lánchíd felújítását elnyerő cég.
2021. január 23. 10:45

Hiába szólnak napok óta a hírek arról, hogy vannak furcsaságok a pályázattal – például az előleg és a kötbér is a főváros szempontjából kedvezőtlen irányba változott –, Karácsony Gergely csak annyit mondott egy interjúban, hogy „nem tudja a pontos választ”. Szerinte nem igaz az, amit a kormánypártok állítanak a drágulásról.

A pénzhiánnyal magyarázta Karácsony Gergely csütörtökön az InfoRádió műsorában, hogy a Lánchíd és környékének felújítását miért kellett drasztikusan megcsonkítani.

A rekonstrukció most csak a hídtestet érinti, a főpolgármester szerint így olcsóbb. Csakhogy hétfőn derült ki, hogy az erről szóló közbeszerzésen az az A-híd Zrt. nyert, amelyik már Tarlós István idején is pályázott. Akkor 22 milliárdos ajánlattal indultak, Tarlós István azonban túl drágának találta a pályázatokat. Most Karácsony Gergelyék ismét ezt a céget választották, annak ellenére, hogy az A-Híd Zrt. korábbi ajánlatához képest a mostanra kevesebb elemből álló beruházásért 5 milliárd forinttal több pénzt kér.

A korábbi kiíráshoz képest az is változás, hogy a most már összesen 27 milliárdos felújításnál hiba esetén az A-Hídnak kevesebb kötbért kell a Főváros kasszájába fizetnie, a korábbihoz képest viszont több előleg jár a nyertesnek. Egészen pontosan a korábbi 56-szorosa.

Karácsony Gergely az InfoRádióban azt mondta: szerinte nem igaz, hogy a Lánchíd felújítása most ötmilliárd forinttal többe kerül. Az egyik legfontosabb fővárosi beruházással kapcsolatban azonban a műsorvezető kérdésére elismerte, a részletekről fogalma sincs.

A főpolgármester az interjúban úgy magyarázkodott, hogy a korábbi és a mostani árajánlatot nem lehet összehasonlítani, mert az eredeti kiírásban több tétel szerepelt, így nem tudni mennyibe került volna a Lánchíd önmagában.

„A Tarlós István idején kiírt közbeszerzésben 8 milliárddal többe került a Lánchíd felújítása a villamosalagúttal együtt, ésén nem tudom azt megmondani, hogy az a műszaki tartalom, amit az alagút felújítása jelent, az egészen pontosan, ebben a korábban kiírt közbeszerzésben mennyit ér” – fogalmazott.

Csakhogy a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint Karácsony Gergelynek tudnia kellett, hogy a Lánchíd felújítása tételesen mennyibe kerül a fővárosnak. Láng Zsolt az ezt bizonyító dokumentumot is bemutatta az ATV műsorában és hangsúlyozta: a felújítás elemeinek különálló árait éppen a baloldali városvezetés számolta ki.

„A Széchenyi Lánchíd és a Lánchíd aluljárója külön van bontva. Itt van, nézzék meg, 21 milliárd 800 millió. Összesen harmincmilliárd. Ők azt mondják, hogy nem lehet összehasonlítani. Ők maguk szétszedték és beárazták 21,8-ra a Lánchidat és 13,4-re, tehát nem igaz, hogy nem volt szétszedve” – mondta Láng Zsolt.

Úgy látszik, szegény főpolgármester úrnak olyan sok munkája van, hogy kénytelen volt klónozni magát, így most két Karácsony Gergely vezeti Budapestet. A probléma csak az, hogy ők ketten nem nagyon tájékoztatják egymást a dolgok állásáról – így reagált a fővárosi Fidesz. A nagyobbik kormánypárt a közösségi oldalon az egyébként már több hírportálon megjelent tételes összegekről szóló dokumentumot is bemutatta. Ez alapján azt írták: a Lánchíd 21,8 milliárd forint a villamos alagút pedig 13,4 milliárd forint lett volna. A jelenlegi nyertes ajánlatban csak a Lánchíd 26,7 milliárd forint. Hozzáteszik: Ez elég egyértelmű.

Nem a legjobb ajánlólevéllel érkezik a Lánchíd-tender nyertese

A közelmúltban több olyan projektnél is komoly problémák derültek ki, amelyekben részt vett a Lánchíd-tenderen győztes A-Híd Zrt – írja a mandiner.hu.

Nem a legjobb előjel, hogy épp az A-Híd Zrt. nyerte a Lánchíd felújítására kiírt közbeszerzést. A közelmúltban ugyanis két olyan ügy is nyilvánosságra került, amelyekkel kapcsolatban felvetődött, hogy a kivitelező cég nem az elvárható gondossággal végezte a rá bízott feladatot.

Jó saru – rossz saru

Korábban épp egy híd építésénél merültek fel problémák: az A-Híd az osztrák Strabag vezette STR M0 Konzorciumban hídszerkezeti munkákkal megbízott alvállalkozóként vett részt az M0 autópálya hárosi Duna-hídja, a Deák Ferenc híd építésében. A hidat azonban többször is le kellett zárni, miután kiderült, hogy a alulméretezett sarukat építettek be, ezért azok folyamatosan tönkremennek.

A Deák Ferenc-híd Fotó: Mónus Márton / MTI

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára novemberben egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a konzorciumvezető Strabag és a hídszerkezeti munkákkal megbízott alvállalkozója, az A-Híd felelőtlenül járt el, hibázott a sarutípus kiválasztásánál.

Ki a felelős a használhatatlan medencéért?

Az A-Híd által épített Gyarmati Dezső Uszodánál is minőségi problémák merültek fel, a hétmilliárd forintból megépült uszoda mai napig zárva van. A Magyar Hang tavaly májusi cikke szerint az uszoda benti ötvenméteres medencéje vált használhatatlanná. A medence leeresztésekor ugyanis a csempeborítás egyenetlenségére lettek figyelmesek. A burkolat megbontása után kiderült, hogy a víz átszivárgott a csempén és az alatta található szigetelésen.

A II. kerületi Gyarmati Dezső Uszoda Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A lap szerint a kültéri medencénél is felmerültek problémák: több helyen feljött a körülötte lévő burkolat, ami balesetveszélyes. A beszámoló online változatánál később frissítésként közzétették az A-Híd Zrt. nekik küldött nyilatkozatát, amelyet cikkünk végén mi is közlünk. A nyilatkozat lényege, hogy a problémák miatt indult szakértői vizsgálat még tart, a kerületvezetés állította le a javítást, és a létesítmény nem miattuk használhatatlan.

5 milliárddal többet fizethetnek Karácsonyék

Amint arról a napokban a Mandiner beszámolt, 5 milliárd forinttal drágábban újíthatja fel a Lánchidat a Karácsony Gergely vezette Budapesti Önkormányzat közelmúltban lezárult új közbeszerzési eljárásának nyertese, az A-Híd Zrt., mint amennyiért Tarlós István korábbi főpolgármester idején tette volna.

A BKK hétfőn jelentette be, hogy eredményesen lezárult a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárás. A nyertes A-Híd Zrt. bruttó 26,75 milliárd forintért végezheti a munkát. Emlékeztetésképpen: a Tarlós István főpolgármestersége idején kiírt közbeszerzési eljárásban szintén az A-Híd adta a legjobb ajánlatot, de abban még csak 21,8 milliárd forintos ár szerepelt.

Az A-Híd Zrt. nyilatkozata a Gyarmati Dezső Uszodával kapcsolatban: „Mindenekelőtt szakértői véleményekkel igazolt tény, hogy a kivitelezési munkákat a megrendelő által készített kiviteli tervek szerint és a technológiai utasításokban előírtak betartásával végeztük el. A versenymedence építése közben, annak fenéklemezén a 0,1-0,2 mm vékony repedések jelentek meg, ezért azonnal kértük a megrendelő megbízásából eljáró tervezőt, hogy azokat vizsgálja meg és határozza meg a szükséges intézkedéseket. A tervező ezt követő 2 hónapban vizsgálta a repedéseket és arra a megállapításra jutott, hogy a kivitelezés az általa készített terveknek megfelelően történt, kivitelezési hiba nem történt, a beton szilárdsága megfelelő, sőt azok értékei a tervezett értékeket 20%-kal meg is haladták, a repedések a szabvány által meghatározott határértéken belüliek, melyek a beton szilárdulása közben lejátszódó természetes folyamatának, a zsugorodás hatására keletkeztek.

Ezt követően a burkolási munkák további 2 hónapot álltak, mivel még egy igazságügyi szakértői vélemény is készült a megrendelői oldalon, a tervező megbízásából. Ez szintén azt állapította meg, hogy kivitelezés közben hiba nem történt, nincsen semmilyen statikai tartószerkezeti oka a repedések megjelenésének, nem tekinthető hibás teljesítésnek. Ezen igazságügy szakértői vélemény szerint a repedések egy részét – amelyeket a szakértő meghatározott – javítottuk az előírtaknak megfelelően, míg azokat a repedéseket, amelyeket a szakértői vélemény műszaki szempontból nem tartott szükségesnek, nem javítottuk. Ennek indoka a szakértői vélemény szerint alapvetően az volt, hogy a medence vízzárósága a szabvány szerint betervezett komplex szigetelő rendszerrel együtt biztosítva lesz, a szakszerűen javításra kerülő repedésekkel a szerkezet semmilyen használhatósági vagy tartóssági hátrányt nem szenved. Tehát ezek a műszaki szempontból nem javítandó repedések láthatók jelenleg is, ahogyan azok mindig is láthatóak voltak a medence alján és ismertek a megrendelő előtt, azokra nem most derült fény.

A II. kerület által megbízott független igazságügyi szakértő részéről a vizsgálat még tart. Amennyiben a vizsgálat arra a következtetésre jut, hogy nincs összefüggés a medence statikai viselkedése, a fennmaradt repedések és a medence burkolatának elválása, illetve a komplex vízszigetelési rendszer ezen helyeken tapasztalt sérülése között, akkor azok javítását kell elvégezni jótállási körben. Mivel ezek a jelenségek a medencék burkolt felületének mindösszesen 1,14%-án és lokálisan fordultak elő, ezért szakszerűen már eddig is javíthatók lettek volna, és azokat már ki is javítottuk volna annak érdekében, hogy a versenymedence a kijárási korlátozások enyhítésével a sportolók által birtokba vehető és rendeltetésszerűen használható legyen. Azonban a szakértői vizsgálat idejére a folyamatban levő javítási munkákat a II. kerület leállította, ezért tisztázni kívánjuk, hogy az uszoda átmenetileg nem miattunk idézőjelbe téve »használhatatlan«.”

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.


 
hirado.hu - mandiner.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó