Életellenes fordulatot hoz Joe Biden elnöksége
Biden már a választási kampány alatt is hangsúlyozta, hogy korlátlan számú, igényalapú abortuszra vonatkozó jogokat fog a szövetségi törvényben rögzíteni és azt az amerikai adófizetők pénzével finanszírozni, ezzel mintegy ellehetetlenítve azokat a tagállamokat, amelyek életpárti rendelkezéseket akarnának hozni.
2021. január 26. 11:19

Joe Biden elnökségének első száz napja során nemcsak felszámolná Donald Trump eddigi abortuszellenes politikáját, de ki is terjesztené a szövetségi törvény szerinti abortuszjogokat.

Joe Biden elnöksége várhatóan gyökeres szakítást jelent majd elődje, Donald Trump elnöki hagyatékával. Az új amerikai elnök már a beiktatása napján tucatnyi rendeletet írt alá. Bejelentése alapján elnöksége első tíz napjában négy krízishelyzet kezelésére tesz kísérletet: a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesést, a klímaválságot és a „faji egyenlőség” körül kialakult válságot igyekszik „orvosolni”. Az elődje politikájával való szakítás markánsan érint egy érzékeny területet is – méghozzá az abortusz kérdését.

Donald Trump elnöksége alatt kétségtelenül életpárti politikát folytatott, ezt különösen alátámasztja egy tavaly szeptemberben elfogadott és az elnök által aláírt törvény, amely az abortuszt túlélő gyermekek védelmét volt hivatott biztosítani. Az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke az abortuszellenességét azzal is hangsúlyozta, hogy több kulcspozícióba életpárti politikusokat helyezett. Mike Pence alelnök híres volt abortuszellenes álláspontjáról, de az igazságügyi miniszter, Jeff Sessions és az egészségügyi miniszter, Tom Price is markáns életpárti álláspontot képviselt.

A Mexico City Policy

Ezt a rendelkezést eredetileg Ronald Reagan vezette be 1984-ben. E szerint csak akkor kaphattak támogatást az USA-tól külföldi civil szervezetek, amennyiben nyilatkoztak arról, hogy alapvetően nem végeznek abortuszt és azt nem népszerűsítik a családtervezés egyik lehetséges eszközeként.

Trump feltartja a Mexikóvárosi Politika helyreállításáról szóló rendeletét - pri.org

Ez a rendelkezés kalandos utat járt be a történelem során, mivel a Reagan óta hivatalba lépő demokrata elnökök – mint Bill Clinton és Barack Obama – azonnal visszavonták. Ezzel szemben viszont a hivatalba lépett republikánus elnökök – mint George W. Bush és Donald Trump – azonnal ismét bevezették.

Trump ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy így az amerikai adófizetők pénzéből nem lesznek finanszírozhatóak életellenes szervezetek más országokban. Ez a törvény adott alapot ahhoz, hogy Trump megvonja a támogatást az ENSZ Népesedési Alapjától, mely támogatja a születésszabályozással kapcsolatos kínai politikát, aminek részét képezik a kényszersterilizálások és a kényszerabortuszok.

Életvédő intézkedések sora a Trump-elnökség alatt

Trump hivatalba lépése után azonnal semmissé tette Obama elnöksége végén hozott egyik rendelkezését, melynek értelmében kötelezték az USA tagállamait, hogy anyagilag támogassák a Planned Parenthood abortuszklinika-hálózatot.

Mindezeken túl Trump elnöksége idején az Egyesült Államok 32 országgal írt alá abortuszellenes nyilatkozatot kormányának külpolitikai kampánya, a Geneva Consensus keretében, melynek vezetője az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo volt.

Európában csupán három ország – Fehéroroszország, Lengyelország és Magyarország – írta alá ezt az egyezményt.

A kampányban is téma volt

Donald Trump 2020-as választási kampányában is kiemelt szerepet kapott az abortusz kérdése, miután éles kritikákat kapott, hogy az eredeti politikai terveit felvázoló dokumetumban ez nem jelent meg. Trump azonban leszögezte, hogy újraválasztása esetén folytatni kívánja a szövetségi igazságszolgáltatás reformját a Legfelsőbb Bíróságon, a republikánus bírókon keresztül, így lehetővé téve azt, hogy legyőzzék a demokratákat a Kongresszusban.

A sikeres reform esetén törvénybe iktatták volna egyrészt a kései abortuszok tiltását, másrészt az adófizetők pénzéből támogatott abortuszok tiltását, harmadrészt pedig azon gyermekek támogatását, akik a sikertelen abortuszok után élve születtek.

Végül pedig minden állami támogatást megvontak volna az abortuszipar egészétől, beleértve a Planned Parenthoodot is.

A Trump-kampány idején megszületett az „Amerikai Életek Védelme” dokumentum, amely leszögezi az alkotmányhű bírók kinevezését, a meg nem született életek minden eszközzel való megvédését, végül a vallásos hívők védelmét és intézményeik szabadságának oltalmazását.


Az ellenkező értékrend kapott teret

Trump elvesztette a választást, Joe Biden pedig elődje politikájával teljesen ellenkező intézkedéseket helyezett kilátásba. Már a választási kampány alatt is hangsúlyozta, hogy megválasztása esetén gyakorlatilag korlátlan számú, igényalapú abortuszra vonatkozó jogokat fog a szövetségi törvényben rögzíteni és azt az amerikai adófizetők pénzével finanszírozni, ezzel mintegy ellehetetlenítve azokat a tagállamokat, amelyek életpárti rendelkezéseket akarnának hozni.

Biden elnöki beiktatása után rögtön bejelentette, hogy eltörli a Mexico City Policy-t, így már más nemzetekben is támogatni, illetve népszerűsíteni tudják az abortuszt. Ezen felül az USA 46. elnöke visszaállítja az olyan abortuszklinikák állami támogatását, mint a Planned Parenthood.

Planned Parenthood to close four Iowa clinics | Political News | wcfcourier.com

A továbbiakban Biden újra aktiválni szeretné az „Obamacare” szülésszabályozását, ami annyit jelent, hogy fogamzásgátlók és sürgősségi abortusztabletták finanszírozására kötelezi a munkaadókat.

Mihálovics Zoltán 

vasarnap.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
 • Szijjártó: FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó