Népszerűbb a Fidesz-KDNP, mint a baloldali közös lista
Most vasárnap ötven százalék felett kapna a kormánypárti lista
A Fidesz–KDNP szimpatizánsai továbbra is jóval aktívabbak, mint a baloldali közös lista támogatói – derül ki a Nézőpont Intézet országosan reprezentatív, még a milliós vakcinaszállítmány bejelentése előtt készült közvélemény-kutatásából.
2021. január 27. 10:38

Kicsivel több mint négyszáz nappal a 2022-es választások előtt markáns különbség van a kormánypártok és a baloldali ellenzék táborának választási aktivitása között – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

A Nézőpont Intézet a baloldali közös lista népszerűségét 2020 decembere óta egyben méri és nem a hat párt (DK, Momentum, MSZP, Párbeszéd, LMP, Jobbik) támogatottságát külön-külön, mivel azok deklarálták közös indulásukat a következő voksoláson.

Ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat, akkor 52 százalékot érnének el a kormánypártok, a baloldali közös lista pedig 45-öt.

A teljes népességen belül jóval szorosabb az állás, ott 41-40-re vezet a Fidesz–KDNP a hat baloldali pártot felvonultató szövetséggel szemben.

Decemberhez képest a teljes népességen belül nőtt az ismeretlen preferenciával rendelkezők aránya 14-ről 17 százalékra, nem változott viszont a baloldali közös lista, illetve a Fidesz–KDNP szimpatizánsainak aránya csupán jóval a hibahatáron belül módosult.

A Fidesz–KDNP és a baloldali közös lista is minimálisan tudott viszont javítani a várható választási eredmény bázisán. Mindez annak köszönhető, hogy a kis pártok egyre kevésbé számottevőek mind a teljes népességen belül, mind pedig egy választási helyzetet modellező szituációban.

Nem szerezne parlamenti képviseletet az MKKP és a Mi Hazánk Mozgalom sem, egy-egy százalékon állnak jelenleg a teljes népességben és a várható választási eredményt tekintve is. Az ISZOMM nem éri el az egyszázalékos határt. Az egyéb pártok sikere a láthatóságuktól függ, egy-egy jól sikerült sajtóesemény vagy éppen egy megszólalástól mentes hónap is alakítja a népszerűségüket és a táboruk aktivitását.

A Nézőpont Intézet elkötelezett az adatok transzparenciája mellett, és erre hívja a többi kutatócéget is. Ennek megfelelően a jövőben minden alkalommal publikálják a teljes és a politikailag aktív társadalmi csoportok politikai preferenciáját, valamint a várható részvétel adatait.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2020. január 18. és 20. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív, a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezerfős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

hirado.hu - MNO
  • Sztálin nem indul az előválasztáson
    A komoly jelöltek még kivárnak, és lebegtetik indulásukat. A szándékaikról szóló találgatás a legjobb nekik, mivel addig is róluk beszélnek.
  • Mindenki regisztráljon a vakcináért
    A kormányfő mindenkit arra kért pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy regisztráljon a koronavírus elleni vakcináért. Így húsvétra az összes jelentkező megkaphatja az első adagját, és ezzel pedig Magyarországon lesz messze a legmagasabb az átoltottság az unióban - tette hozzá Orbán Viktor.
  • Soltész: A kereszténység védelméért dolgozunk
    Egyre nagyobb teret foglal el a keresztényellenes ideológia és annak terjeszkedő emberi garnitúrája, sokszor éppen a tolerancia és elfogadás jelszavai mögé bújva. Pont ezért, ennek ellensúlyozása végett is szükségesek azok a jelképek, amelyek megerősítik az embereket a keresztény értékrendben.
MTI Hírfelhasználó