A legsötétebb Rákosi-érára emlékezteti a háziorvosokat Pikó levele
Segítséget nem, csak szerződésük felmondásával való fenyegetést kaptak a háziorvosok Pikó Andrástól. Józsefváros balliberális polgármesterének kioktató és fenyegető levelén felháborodtak a háziorvosok, akik bocsánatkérést várnak a kerület vezetőjétől.
2021. január 30. 10:45

A hivatali dolgozók azzal védték a polgármestert, hogy Pikó nem is tudott a levélről, csak automatikusan aláírta. Többen válaszoltak a polgármester úr levelére, és „megállapodtunk azzal, aki a levelet írta – mert valószínűleg a polgármester el sem olvasta, csak aláírta –, hogy egy dologgal könnyen rövidre lehetne zárni a kérdést: amennyiben írnának nekünk egy másik levelet, amelyben elnézést kérnek a stílusért. Ez a levél azonban nem érkezett meg, pedig másfél hete beszéltük meg ezt a lehetőséget” – mondta a Hírnyolcnak Héczey András józsefvárosi háziorvos, aki a fenyegető levél kézhez vétele után megpróbált kapcsolatba lépni a polgármesterrel.

Felvet bizonyos kérdéseket, ha a polgármester azt sem tudja, mit ír alá. Ez esetben két dolog történhetett: a polgármester tudta, hogy mi áll a levélben, csak az alatta/neki dolgozó munkatársak próbálják menteni Pikó becsületét vagy a polgármester valóban nem tudta, hogy mit ír alá, az pedig súlyos hanyagságról és alkalmatlanságról tesz tanúbizonyságot.

– A polgármester úr levele, stílusa a legsötétebb Rákosi-érára emlékeztet minket. Ez nem stílus, főleg nem egy balliberális polgármestertől. A Fidesz ezt a stílust itt a VIII. kerületben soha nem engedte meg magának. Maximálisan tisztelettudó és támogató volt a háziorvosokkal – mondta egy megsértett háziorvos, aki hozzátette: a vita eredetét, a telefonos rendszer problémáját már korábban is jelezték az önkormányzatnak.

A Magyar Nemzet korábban megírta: ahelyett, hogy Pikó informálisan kérdezett volna, kirúgással fenyegetőzött a háziorvosoknak írt erélyes hangú levelében. A polgármester tényként közölte, hogy a háziorvosok nem látják el megfelelően a munkájukat, nem veszik fel a telefont a betegeknek. Mindezt néhány kerületi lakos panaszára alapozva.

Pikó András a levelében úgy fogalmazott: amennyiben a háziorvos a szerződésben vállalt kötelezettségeit írásbeli felszólítás után sem teljesíti, a szerződését az önkormányzat felmondhatja.

Amit azonban Pikó András feltehetően nem tudott: a háziorvosokhoz bekötött vezetékes telefon nem jelzi ki, ha foglalt, nincs rajta hívásvárakoztatás, a hívó páciens azt szabad vonalként érzékeli. Mindemellett Józsefváros önkormányzatának honlapján, a Józsefváros.hu oldalon sokáig rosszul szerepeltek a rendelési idők, ami sok bonyodalmat okozott, ezért is gondolták a betegek azt, hogy a háziorvosok elérhetetlenek.

Az ügy érdekessége, hogy Józsefvárosban praxishiány van, nyugdíjas egészségügyi dolgozók, háziorvosok tartják rendelésüket, személyük szinte pótolhatatlan a józsefvárosi egészségügyi rendszerben.

Pontosan ezért alkotta meg Kocsis Máté korábbi kormánypárti polgármester a háziorvosi-életpályamodellt, hogy vonzóvá tegye a kerületi szolgálatot és működőképes maradjon a kerületi egészségügyi ellátás. Sára Botond kormánypárti polgármester idejében érkezett egy háziorvos a kerületbe az új program segítségével, az üres praxis betöltésére úgy sikerült egy idősebb háziorvost a kerületbe csábítani, hogy szolgálati lakást kapott.

A baloldali polgármester, Pikó András legelső döntései között volt, hogy a hatvan felújított, közszolgálati célra kijelölt önkormányzati lakást bérlakássá nyilvánította. Holott a fideszes városvezetés határozott célja volt, hogy azokat a lakásokat olyan orvosoknak és rendvédelmi dolgozóknak ajánlja fel, akik hajlandók a kerületben szolgálatot teljesíteni. Most ez a lehetőség már nem áll fenn a jelenlegi polgármester döntése miatt, mi több: Pikó András arrogáns fellépése elriaszthatja az orvosokat a józsefvárosi munkavállalástól.

magyarnemzet.hu
  • Szlávik: kedvező a 16-18 évesek oltási hajlandósága
    Kedvező, hogy sok 16-18 éves fiatal is hajlandó beoltatni magát a koronavírus ellen, hiszen ezzel ők is részei lesznek az "össznépi védettségnek" - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa a közmédiának szombaton.
  • Igazi ünnep a kulturális intézmények újbóli megnyitása
    Igazi ünnepnek nevezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára szombaton Lakiteleken azt, hogy a koronavírus-járvány enyhülésével újra megnyithatnak a magyarországi közművelődési és kulturális intézmények.
  • Csúfosan leszerepelt a baloldal a járvány alatt
    Csúfosan leszerepelt a baloldal a járvány alatt, kiderült, hogy ha baj van, nem lehet a baloldali pártokra számítani – erről is beszélt Orbán Viktor péntek reggel a rádióban. A WHO éppen egy hete mondta ki, hogy hatásos és biztonságos a Sinopharm vakcina, a baloldali politikusokat azonban a nemzetközi szakértők állásfoglalása sem győzte meg – hangzott el az M1 Híradójában.
MTI Hírfelhasználó