Gyurcsány miatt bukhat az ellenzék
A Jobbik elnöke, Jakab Péter már bejelentkezett ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek, Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy a DK-ban a legalkalmasabb személy erre a posztra a felesége, Dobrev Klára. A főpolgármester Karácsony Gergely még nem döntött, kéreti egy kicsit magát. Hogyan áll az ellenzéki koalíció az elemzőknél?
2021. február 1. 09:40

A Nézőpont Intézet friss felmérése szerint ha most vasárnap lennének a választások, akkor a válaszadók 52 százaléka szavazna a Fideszre, 45 százalék pedig az ellenzéki közös listára – mondta Mráz Ágostonnal, a Nézőpont Intézet vezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Hozzátette, ez egy szakaszgyőzelem a Fidesz számára, hiszen nagyjából négyszáz nap múlva várható az országgyűlési választás, amely egy nagy téttel rendelkező választás lesz. „Ma már a világban jegyzik Orbán Viktor miniszterelnök, így a világ szeme rajta lesz a jövőre megrendezett választásokon.” – mondta.

A mostani szakaszgyőzelem alapján úgy tűnik, a Fidesznek jövőre is sikerül győzedelmesednie és megszerezni a magyar állampolgárok többségétől a felhatalmazást az ország vezetésére. Azonban ez még nem a végső eredmény, még hátravan négyszáz nap, még számos éles csata, vita fog lezajlana a felek között. Az ellenzéki koalíció támogatottságát különböző közvélemény kutatások során praktikus és célszerű együtt mérni – mondta. A Nézőpont Intézet kutatása kimutatta, a közös lista nem emeli az ellenzék támogatottságát.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet elemzése pedig rávilágított arra, legfőképp Gyurcsány Ferenc megosztó és sokak számára taszító személye akadályozza leginkább azt, hogy emelkedjen az ellenzéki összefogás támogatottsága. Tízből nyolc magyar azt mondja, Gyurcsány Ferencnek nem szabad többé magas tisztséget betöltenie a magyar közéletben – tette hozzá. Mráz Ágoston úgy gondolja, Dobrev Klára, mint esetleges miniszterelnök-jelölt sem fogja emelni az ellenzék támogatottságát, mivel a közvélemény összekapcsolja őt Gyurcsány Ferenccel, és így férje népszerűtlensége rá is hatással van.

„Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc befolyása az ellenzi koalícióra van olyan nagy, hogy ha ők azt akarják, Dobrev Klára legyen a miniszterelnök-jelöltje a koalíciónak, akkor azt könnyen el tudják majd érni” – emelte ki Mráz.

hirado.hu
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
  • Piros-fehér-zöldben a stadionok
    Az Operaház új központja, az Eiffel Műhelyház is nemzeti színű kivilágítást kap szerdán este, a magyar-német meccs alatt – közölte az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter az Origóval. Az intézmény ezzel csatlakozott ahhoz az egyre népesebb táborhoz, mely kiáll az ellen, hogy Magyarországot politikai indíttatásból, a labdarúgást felhasználva lehessen provokálni.
  • Az EU-nak hiányosságai vannak a nemzeti kisebbségvédelem terén
    Az Európai Uniónak hiányosságai vannak a nemzeti kisebbségvédelem terén, és a 47 tagállamot, köztük a mind a 27 uniós tagországot magában foglaló Európa Tanács féléves magyar elnöksége jó alkalmat kínál, hogy felhívjuk ezekre az elmaradásokra a figyelmet - jelentette ki szerdán Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője az MTI-nek adott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó