Elkészült a néppárti recept a Fidesz jogainak csorbítására
Exkluzív: a Magyar Nemzet birtokába jutott dokumentum szerint az EPP túlzó, szigorú és a tagpártok soraiban is példátlan reformötlettel szalámizná fel magát.
2021. február 11. 22:33

Az Európai Néppárt EP-frakciójában elkészültek a recepttel a Fidesz jogainak csorbítására. Túlzó és szigorú módon változtatnák meg a politikai csoport eljárási szabályzatát, ezentúl mindössze harminc képviselő elég lehet egész delegációk kizárásának kezdeményezésére. A kollektív bűnösség elve mellett beharangozták azt is, hogy ezentúl egyszerű többséggel lehet dönteni tagpártok kizárásáról és jogfosztásáról. A frakcióvezetés mindazonáltal állítja, hogy az eljárási szabályzat effajta, Európában is példa nélküli átdolgozása nem a magyar kormánypárt ellen irányul. A reformterv bizonyítja: a néppárt immár egy zsugorodó, frusztrált politikai tömörülés stílusát vette fel.

Az Európai Néppárt európai parlamenti (EP) frakciójában elkészült a működési szabályzat tervezett módosítása, amely immár valóban lehetővé tenné, hogy a kollektív bűnösség elve szerint akár egy egész nemzeti delegációt felfüggesszenek vagy kizárjanak a politikai csoport tagsága mindössze tizenöt százalékának kezdeményezésére. A szövegtervezetbe belekerült az is, hogy a szankcionálandó párt tagjai nem szavazhatnának az ügyükben. A néppárti frakció azt is egyértelművé tenné, hogy az ernyőpártbeli felfüggesztés automatikusan a frakcióbeli jogok felfüggesztéséhez vezet – derült ki a Magyar Nemzet birtokába jutott néppárti dokumentumból.

A jócskán átdolgozott eljárási szabályzattal a Fideszt akarják megregulázni. Szigorú, túlzó és példa nélküli reformot harangoztak be.

A néppárt még múlt év végén állított fel öttagú munkacsoportot az eljárási szabályzat felülvizsgálatára. Már ebben is zömében a magyar kormánypárttal szemben kritikus EP-képviselők vettek részt, például az osztrák Othmar Karas, aki akkoriban Deutsch Tamás frakcióból való kizárását is kezdeményezte.

 

Kollektív bűnösség: megteremtik a lehetőséget egész delegációk kizárására

A politikai csoport működési szabályzatának reformja ennek megfelelően lényegében „recept” a magyar kormánypárt jogainak csorbítására, hiszen az EPP a kizárást és a tagság ideiglenes felfüggesztését is már-már nevetséges módon megkönnyítené.

 • A kizárásra és felfüggesztésre korábban csak adott képviselő esetében volt lehetőség, a friss javaslatban ugyanakkor már – a kollektív bűnösség elve alapján – egész delegációk tagságára kiterjesztenék ezeket a szankciókat. Mind a kizárást, mind pedig a tagság ideiglenes felfüggesztését a frakció elnöksége, vagy a politikai csoport tagságának 15 százalékát adó képviselők kezdeményezhetnénk, feltéve, hogy utóbbiak legalább négy nemzeti delegációból származnak. Matematikailag ez azt jelenti, hogy az egykor a Fidesz kizárását kezdeményező Benelux és északi törpepártok akaratára szabnák az eljárást, tehát immár az ő csekély politikai súlyuk is elég egy egész delegáció kizárásának kezdeményezésére. A 182 fős politikai csoport mindössze harminc képviselője elég lehet az eljárás megindításához.
 • Sem a kizárás, sem pedig – a működési szabályzatban gyakorlatilag vadonatúj részt jelentő – felfüggesztés esetében a szóban forgó delegáció nem voksolhatna a saját ügyében. A delegáció felfüggesztése azt a következményt vonná maga után, hogy a tagok többek között nem szólalhatnak fel a néppárt nevében a plenáris üléseken, nem viselhetnek tisztségeket a politikai csoportban, és nem készíthetnek jelentéseket. Ez ugyanakkor jogilag is visszás, hiszen az európai parlamenti képviselőket közvetlenül a polgárok bízták meg saját érdekeik európai szintű képviseletével – a néppárt tehát most az ő érdekvédelmüket csorbítaná a politikusok jogainak lenullázásával.
 • Mind a kizárás, mind a felfüggesztés esetében a néppárt szavazásra jogosult EP-képviselőinek az egyszerű többsége is elegendő a kezdeményezés sikeréhez. Ez olyannyira alacsony küszöb, hogy magukban a tagpártokban is példa nélküli. Azok saját eljárási szabályzata is szigorúbb követelményeket állít a tagok eltávolításának és jogfosztásának feltételéül.
 • A friss terv szerint az ernyőpárt és a parlamenti frakcióbeli tagság között automatizmus is létrejönne – amennyiben előbbi egy tagpártot felfüggeszt vagy kizár a soraiból, a döntés az európai parlamenti csoportra is alkalmazandó. Utóbbi bekezdés egyértelműen a Fidesz ügyére reflektál: a magyar párt ugyanis 2019 óta felfüggesztett tagsággal bír az Európai Néppárt ernyőpártjában, ám annak parlamenti frakciójában lényegében teljes jogú munkát folytat. Ezt már többen, főleg a Benelux és északi törpepártok – a mostani módosítás szorgalmazói – kifogásolták. Visszamenőleges hatállyal ezt az automatizmust nem alkalmaznák a magyar kormánypárt esetében, információink szerint erről legalábbis ígéret hangzott el a néppárt EP-frakciójában.
 • A tagság felfüggesztésénél a párt azt is kikötné, hogy egész delegációk esetében a felfüggesztés maximum hat hónapra szólhat, s azt legfeljebb újabb fél évvel lehetne meghosszabbítani. Amennyiben ez idő alatt sem születik döntés a jogok visszaállításáról vagy a tagpárt kizárásáról, az ügyben automatikusan szavazást kell kiírni.

 

Arra még van lehetőség, hogy a beharangozott tervezethez a tagok módosításokat javasoljanak, még mielőtt azt a frakció kétharmados többséggel elfogadja.

Utóbbira február végéig kerülhet sor. Noha a kizárásra és felfüggesztésre vonatkozó új szabályok látványosan a Fideszre íródtak, a frakcióvezetés azt következetesen tagadja. – Ez nem a Fidesz ellen irányul – hangzott el többször az e heti frakcióülésen.

Címfotó: Manfred Weber

magyarnemzet.hu
 • Gyermekeket rontanak meg agresszív propagandával
  „Milyen Európai érték az, amikor pénzért cserébe a gyermekeink lelkét akarja Brüsszel?” – tette fel a kérdést Varga Judit, majd kiemelte: "élő, megkötött szerződéseink vannak" azokra a forrásokra, amelyek járnak a magyar embereknek. Az EU most mégis át akarja nevelni kisgyermekeinket az óvodákban és az iskolákban - fűzte hozzá a miniszter.
 • Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akciót
  Újabb egy héttel meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet, és felkérte az operatív törzset, hogy dolgozzák ki az oltási akciónapok rendszerét országosan - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.
 • A Clintel leleplezi a klímahisztéria keltőit
  A Clintel üzenete a COP26-on részt vevő nemzeti politikusoknak és világvezetőknek. A felvilágosult, azaz a klímavészhelyzet rögeszméjét mellőző tudósokból álló nemzetközi szervezet leleplezi a hisztériakeltő propagandát.
MTI Hírfelhasználó