Varga László meghatározó alakja volt a sorsfordító időknek
A Keresztény Közéletért Emlékérem átadásán Baján elhangzott: Varga László meghatározó alakja volt a történelmi, sorsfordító időknek.
Utoljára frissítve: 2021. február 12. 16:36
2021. február 12. 15:35

Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b) átadja a Varga László tiszteletére alapított díj, a Keresztény Közéletért Emlékérem kísérőoklevelét Tóth Gábornak, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatójának az átadóünnepségen Baján 2021. február 12-én. Balról Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára, díjátadó (b), jobbról Tóth Gábor felesége, Tóthné Mészáros Katalin járási tisztifőorvos. MTI/Kiss Dániel

Varga Lászlónak megadatott, hogy a függetlenné váló Magyarországon a kereszténydemokrata gondolat, értékvilág és politika megújítója lehessen. A 2003-ban elhunyt politikus meghatározó alakja volt a történelmi, sorsfordító időknek - mondta pénteken Baján, a Keresztény Közéletért Emlékérem átadásán az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára.

 

Varga László

A Varga László tiszteletére alapított díjat Tóth Gábornak, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatójának adományozták az ünnepségen.
   
Schanda Tamás a kereszténydemokrata politikusról, drámaíróról elnevezett, őt ábrázoló díj átadóján hangsúlyozta: Varga László az európai kereszténység értékei mentén fejtette ki közéleti munkáját; egy világégés végén is, a szétbombázott Budapesten, és nagyjából negyvenévi kommunista elnyomás és megnyomorítás után is, a fellélegzett Magyarországon.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára beszédet mond a Keresztény Közéletért Emlékérem átadóünnepségén Baján 2021. február 12-én.
   
Kiemelte: Varga László példát mutatott és szellemi támaszt nyújtott mindazoknak, akik végül sikerre vitték a magyar kereszténydemokráciát.
   
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke azt mondta: Varga László életpályája beleillik a 20. század magyar "igazságkeresőinek" sorába. Sziklaszilárd jellem volt, akit a nácik kiszolgálói letartóztattak, a szovjetek kiszolgálói pedig ellehetetlenítettek, és elűzték hazájából - tette hozzá.
   
Schanda Tamás emlékeztetett: Varga László sors- és harcostársaival egyetemben megmutatta, hogy a közéletben is helye van a keresztény hangnak. Sőt minél jobban próbálták elhallgattatni őket, annál határozottabban álltak ki elveik mellett. Tették ezt diktatúrák árnyékában, tették ezt megfélemlítés és teljes ellehetetlenítés közepette, tették ezt folyamatos nyomásgyakorlás mellett. Helytálltak, nem hagyták el a hitüket, a meggyőződésüket, nem hagyták kiégni a lámpásukat - fogalmazott a politikus.

 

Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója, miután átvette a Varga László tiszteletére alapított díjat, a Keresztény Közéletért Emlékérmet az átadóünnepségén Baján 2021. február 12-én. Mellette felesége, Tóthné Mészáros Katalin járási tisztifőorvos. MTI/Kiss Dániel

   
"A magyar kereszténydemokrácia hősei is megmutatták, nem járható az önfeladás útja. Ezért nemet kell mondani a behódolásra, nemet az ideológiai nyomásgyakorlásra, nemet az erkölcsi relativizmusra, nemet az újabb - most nyugatról jövő liberális és baloldali - emberkísérletre" - fogalmazott az államtitkár.
   
Mák Kornél, a KDNP Bács-Kiskun megyei elnöke szerint Varga László nélkül nem lenne kereszténydemokrácia ma Magyarországon. Felidézte: a Keresztény Közéletért Alapítványt 1992-ben kecskeméti értelmiségiek hozták létre, majd a szervezet 2010-ben, Varga László születésének századik évfordulója tiszteletére emlékérmet alapított.
   
A politikus elmondta: az alapítvány kuratóriuma a Varga László Keresztény Közéletért Emlékérmet, a KDNP megyei és kecskeméti szervezetével közösen minden évben olyan embereknek ítéli oda, akik a keresztény közéletiséget magas színvonalon, termékenyen, hitelesen jelenítik vagy jelenítették meg.
   
A Varga László-emlékéremmel kitüntetett Tóth Gábor 1962-ben született Pécsett. Általános orvosként 1989-ben végzett az ottani tudományegyetemen. Még abban az évben elhelyezkedett a bajai kórházban. Négy év múlva urológus szakvizsgát tett, majd 2001-től az urológiai osztály osztályvezető-helyettes főorvosaként dolgozott tovább. Főigazgató főorvosként 2007 júliusától vezeti a Bajai Szent Rókus Kórházat.
   
Mint az ünnepségen elhangzott, az elmúlt tíz évben az intézményben csaknem hétmilliárd forint összegű fejlesztés valósult.

 

Keresztény Közéletért Emlékérem

Varga László (1910-2003) politikus, ügyvéd, író 1947 és 1948 között a Demokrata Néppárt jelöltjeként országgyűlési képviselő, majd a nyugati magyar emigráció egyik vezető képviselője volt. Kezdetben Zürichben, majd New Yorkban élt. Hazatérése után 1994-től 1997-ig a Kereszténydemokrata Néppárt, 1997-től haláláig a Fidesz jelöltjeként országgyűlési képviselőként dolgozott. 1994 és 2003 között az Országgyűlés korelnöke, 2002-től a KDNP elnöke volt.

MTI
  • Orbán: „Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz”
    Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz. Fel kell készíteni a tagállamokat és a NATO-t is arra, hogy ezekre a kihívásokra választ tudjon adni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, a NATO-tagországok egynapos csúcstalálkozójára érkezve hétfőn.
  • Koncesszióba adja az állam a hazai autópályákat
    Meg is jelent a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére és felújítására, valamint üzemeltetésére és fenntartására vonatkozó koncessziós közbeszerzési eljárás.
  • Négy háza is van a BLM társalapítójának
    Patrisse Cullors, a Black Lives Matter (BLM, A fekete életek számítanak) mozgalom társalapítójának botrányos költekezése miatt egyre több BLM-csoport követel nagyobb elszámoltathatóságot és átláthatóságot a globális szervezettől. Az Associated Press (AP) hírügynökség beszámolója szerint a BLM 2020-ban, Floyd tragédiájának évében kilencvenmillió dollár adományt kapott. A mozgalom társalapítójáról pedig kiderült, hogy négy vidéki háznak is tulajdonosa, amelyek összesen mintegy hárommillió dollárt érnek. Bírálói szerint az ingatlanokat a nonprofit szervezet pénzéből vásárolta az aktivista–derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.
MTI Hírfelhasználó