Diktatúrákat megszégyenítő módszereket alkalmaz a Facebook
A nagy techcégek szabályozása a világ egyre több pontján kerül napirendre. Ezt a Facebook-birodalom sem hagyta szó nélkül, és visszavágott, melynek most Ausztrália issza meg a levét.
2021. február 18. 23:44

Nyilvánvalóvá vált 2021-re, hogy a közösségi médiafelületek nem csupán vállalkozások, hanem komoly véleményformáló szereppel is bírnak. Politikai kampányokat dönthetnek el, és bőven túlterjeszkedtek a cuki cicás videók gyűjtőhelyeként ismert formájukon.

Legutóbb az amerikai elnökválasztási kampányban mutatták meg ezek a cégek, hogy mekkora hatalommal is bírnak: Donald Trumpot elnöksége idején letiltották a Twitterről, álhírekként jelölték meg a szavazatszámlálás viszontagságairól szóló beszámolókat, és sorra tiltottak le jobboldali tartalmakat.

De nem kell Amerikáig menni, hogy érezzük a techcégek fojtó szorítását. Magyarországon sem példa nélküli, hogy a jobboldali politikai véleményeket a Facebook előszeretettel hallgattatja el, vagy éppen nem enged hirdetéseket megosztani, míg a liberális fősodor véleményét korlátlanul terjeszti.

Nem véletlen, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter már többször is felhívta a figyelmet a közösségi média szabályozásának szükségességére, de Brüsszel is hasonló lépésekre készül.

Konzultálva a témában illetékes állami intézmények vezetőivel, az Igazságügyi Minisztérium tavasszal törvényjavaslatot fog az Országgyűlés elé terjeszteni a nagy technológiai vállalatok hazai működésének szabályozásáról.
⚠️ Semmi mást nem szeretnénk elérni a nagy tech cégekkel szemben, mint a törvényes, átlátható és ellenőrizhető működést. Semmi mást, mint ami a többi cégre, nagyvállalatra vagy kisvállalkozóra is vonatkozik.
➡️ Továbbra is együttműködünk az Unió...Továbbiak

Ahogyan azt Brüsszeltől megszokhattuk, még évekbe telhet, mire képes lesz hatékonyan fellépni a közösségi média véleménymonopóliuma ellen, de a szándék – legalábbis egyelőre – megvan erre.

A Facebook azonban nem üdvözli ezeket a változtatásokat, és most a birodalom visszavág: a cég bejelentette, hogy a médiapiaci szabályozásról szóló ausztrál törvény miatt a továbbiakban ausztráliai platformján nem engedélyezi használóinak a hírek megismerését vagy akár megosztását.

A közösségi médiaóriás már a látszatra sem ad, nyíltan megmutatja hatalmát, a be nem hódoló kormányok és politikai erők pedig rövid úton azon kaphatják magukat, hogy a Facebook, nem pedig a választók igényeinek kell megfelelniük, ha nyerni akarnak a választásokon.

A demokráciára a legnagyobb veszélyt a 21. században nem a különböző színezetű politikai erők, hanem a Facebookhoz hasonló monopolhelyzetben lévő nagyvállalatok jelentik, melyek megtagadják a választók információk megismeréséhez való jogát, de ezzel együtt minden egyes felhasználó adatait összegyűjtik, és üzletelnek azokkal.

A 20. század totalitárius diktatúráinak vezetői fél karjukat adták volna egy ilyen eszközért, amely hatalom jelenleg a liberálisok kezében összpontosul. A liberális totalitarizmus megjelenése nem a demokráciát, hanem a liberális diktatúrát hozza el a világ számára.

hirado.hu
  • Ötödször választották miniszterelnöknek Orbán Viktort
    133 igen szavazattal, 27 nem ellenében, tartózkodás nélkül Orbán Viktort Magyarország miniszterelnökének megválasztották – jelentette be a ma délutáni titkos szavazás után Kövér László házelnök.
  • Kövér László keményen kiosztotta Gyurcsányt
    A bukott miniszterelnök napirend előtti felszólalását nem hagyta szó nélkül a házelnök. Kövér László alaposan helyretette a DK frakcióvezetőjét.
  • Milliárdokért bomlik frakciókra a baloldal
    Súlyos aránytalanságok tapasztalhatók a jelenlegi frakciófinanszírozási rendszerben. Ezt bizonyítja, hogy bár az előző ciklushoz képest kevesebb baloldali képviselő jutott be az Országgyűlésbe, mégis milliárdokkal több állami támogatást kaphatnak. Tóth Erik, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint a demokratikus költségek aránytalan megemelkedése miatt felmerülhet a szabályok arányos újragondolása.
MTI Hírfelhasználó