Levegőben a bronzturul
Óriásdaruval emelik le a helyéről a szakemberek a 10 és fél méter magas, ikonikus turulszobrot a budai Várban 2021. február 26-án.
2021. február 26. 15:09

Donáth Gyula szobrász bronzból készült, mára már leromlott állapotú alkotását a Savoyai teraszon kialakított szabadtéri restaurátorműhelybe szállították át. A munkálatokat a budai Várba látogatók is nyomon követhetik a következő hónapokban. 

A kiváló Donáth Gyula az 1848-49-es szabadságharcban főhadnagyként szolgált, majd Münchenben, Drezdában, Bécsben tanulta, gyakorolta a szobrászatot. Ő alkotta a bánhidai - tatabányai - turulszobrot is.

A számos csodálatos turulszobrot alkotó Donáth Gyula 1909-ben, 59 évesen hunyt el, a Kozma utcai izraelita temetőben nyugszik.

A képek forrása: MTI/Mihádák Zoltán

MTI; Gondola
Címkék:
  • Szombaton nyithatnak a teraszok
    Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó