Gyurcsányék a hétvégén életbe léptették a Czeglédy-klauzulát
A Momentum és az LMP is tiltakozott 2019-ben, amikor DK-s önkormányzatok a korábban elítélt Czeglédy Csabát bízták meg a jogi átvilágítással. Most viszont szó nélkül aláírták a Czeglédy-klauzulát az augusztusban induló jelöltválasztás kapcsán, melynek részleteit hétvégén közölték.
2021. március 1. 11:16

A feddhetetlenségi nyilatkozattal a Gyurcsány vezette baloldal jelöltjeinek tisztaságát igyekszik bizonygatni, de már az első pillantásra látszott, hogy kilóg a lóláb. Valójában Czeglédy Csaba országgyűlési képviselőjelöltségét készítették elő. A dokumentum második pontja úgy szól, csak olyanok indulhatnak, akikre nem húzható rá a büntetett előélet hátrányos jogkövetkezménye.

A korábban egy év négy hónap börtönbüntetésre – végrehajtásában három évre felfüggesztve – ítélt szombathelyi politikus bűncselekményére – elévülés miatt – jogi értelemben már nem vonatkozik a büntetett előélet hátrányos jogkövetkezménye. A DK a nyilatkozat hatpárti aláírását követően szombaton nyolcvan egyéni választókerületben rukkolt elő az előválasztáson induló jelöltjeik listájával, akik között ott találjuk Czeglédyt, a Gyurcsány család és a DK – Vas Megyei Ügyvédi Kamara által felfüggesztett – házi ügyvédjét.

Czeglédynek Szombathelyen az LMP-s Ungár Péterrel és a jobbikos Bana Tiborral kell majd versenyeznie. Az a Momentum is aláírta a mostani megállapodást, amely korábban a legharsányabban tiltakozott Czeglédy ügyvédi megbízásai miatt a DK-s önkormányzatoknál. Közleményükben azt írták, Czeglédy megbízása nemhogy nem szolgálja a közbizalom helyreállítását, inkább öngól, ami a teljes ellenzék hitelességét rombolja.

„Rá kell mutatnunk, Czeglédy Csabát már 2010 előtt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt” – fogalmaztak. Maga Fekete-Győr András pártelnök pedig úgy nyilatkozott az ügyről, Czeglédyt 2010 előtt jogerősen elítélték, ezért nem szeretnék, hogy ő végezhesse el az átvilágításokat. De az az LMP is elfogadta a Czeglédy-klauzulát, amely 2019 őszén megdöbbenéssel értesült Czeglédy ügyvédi irodájának az újbudai, illetve az erzsébetvárosi önkormányzat által történő megbízásairól.

A DK ugyancsak megnevezte a jelöltek között Binszki József szegedi frakcióvezetőt, akivel szemben szintén fegyelmi eljárás van folyamatban az ügyvédi kamaránál, éppen Czeglédy ügye kapcsán.

Magyar Hírlap
  • Szlávik: bár jók az oltási adatok, a védekezést nem lehet elengedni
    Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, de ez nem azt jelenti, hogy a védekezést "el kell engednünk"; a brit vírusmutáns jobban terjed a fiatalabbak körében is, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és az egymás iránti figyelemre továbbra is, akár még egy jó ideig szükség lesz - figyelmeztetett a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton a közmédiának adott interjújában.
  • Bayer Zsolt: Tusk a Katynban
    Donald Tusk remek fizetéséért bárkit bármivel megrágalmaz, minden birodalmi gazemberséghez lelkesen asszisztál, és hazudik.
  • Novák Katalin: Komoly jobboldali erő a láthatáron
    A Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke elmondta, pártjuk egyelőre élvezi a nagyobb mozgásteret és szabadságot jelentő függetlenséget.
MTI Hírfelhasználó