Fő cél: megakadályozni a szövődményes eseteket
A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában az a legfontosabb, hogy meg tudjuk akadályozni a súlyos lefolyású, szövődményes eseteket és a kórházba kerülést. Erre valamennyi védőoltás képes - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
2021. március 2. 15:00

Egészségügyi dolgozó Oltva vagyok feliratú kitűzőt visel, miután megkapta a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája első adagját a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ székhelyén kialakított oltóponton a főváros XIII. kerületében 2021. március 2-án. MTI/Mohai Balázs

A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában az a legfontosabb, hogy meg tudjuk akadályozni a súlyos lefolyású, szövődményes eseteket és a kórházba kerülést. Erre valamennyi védőoltás képes - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

 

 

Oltáshoz készítik elő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ székhelyén kialakított oltóponton a főváros XIII. kerületében 2021. március 2-án. MTI/Mohai Balázs

Müller Cecília kifejtette, óriási tempóban halad előre Európában és Magyarországon is a járvány; új tapasztalat, hogy a tünetek kezdetét követő néhány órán belül lehet nagyon súlyos a betegség lefolyása és kerülhet kórházba a beteg.
   
"Ebbe nem kell belenyugodni", itt van a vakcina, amivel a súlyos, szövődményes és fatális eseteket meg tudjuk előzni - húzta alá.

Giday Henriett főgyógyszerész újonnan érkezett Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinákat csomagol ki a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban 2021. március 2-án. MTI/Vasvári Tamás
   
Hozzátette, azt is tapasztalják, hogy a súlyos lefolyású esetek és az elhalálozások növekedése közti idő rövidül, "szinte párhuzamosan fut". Ezért az a legfontosabb, hogy minél rövidebb idő alatt minél nagyobb átoltottságot sikerüljön elérni. A következő napokban Magyarországon is felgyorsul az oltások beadásának üteme - mondta az országos tisztifőorvos.

 

Bíró Krisztina szakgyógyszerész és Buchholcz Gyula vezető főgyógyszerész ellenőrzi az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat a Debreceni Egyetem Klinikai Gyógyszertárában 2021. március 2-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Közölte, az elmúlt nap 2764 új fertőzöttet regisztráltak, 130 beteg meghalt. A legfiatalabb elhunyt egy 16 éves fiatal, akinek súlyos alapbetegsége volt - ismertette.
   
Müller Cecília azt mondta, nemcsak az esetszámok emelkednek, hanem több a súlyos szövődménnyel járó megbetegedés. Kórházban 6071 embert ápolnak, közülük 581-en vannak lélegeztetőgépen.

Majnár Miklós szakgyógyszerész kicsomagolja az újonnan érkezett koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech-vakcinákat az egri Markhot Ferenc Kórházban 2021. március 2-án. MTI/Komka Péter
   
Kitért arra, hogy a járvány harmadik hullámának gyorsuló felfutását nagy valószínűséggel a vírus brit mutációja okozza, és már öt esetben kimutatták a dél-afrikai variációt is Magyarországon.
   
Az országos tisztifőorvos beszámolt arról, hogy több figyelemre méltó tudományos értekezés vagy oltási tapasztalat jelenik meg a beoltottakkal kapcsolatban, ezt a magyar szakemberek felhasználják az oltási tervben.

Oltópont a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ székhelyén a főváros XIII. kerületében 2021. március 2-án. MTI/Mohai Balázs
   
Idézte a brit közegészségügyi szolgálat jelentését, amely szerint az AstraZeneca első dózisának beadását követően 14 nappal mérhető a szervezetben az ellenanyagszint, amely fokozatosan emelkedik és a 35. nap után a vakcina hatékonysága eléri a 73 százalékot.
   
Egy másik információ szerint az AstraZeneca-vakcinánál a 80 év feletti korosztályban a beadást követő 3-4. héten 80 százalék feletti hatékonyságot mértek, és azt, hogy megelőzi a súlyos megbetegedést. A Pfizerről megállapították, hogy szintén a 80 év feletti korosztályban már az első vakcina 83 százalékkal csökkentette a halálozások számát - ismertette.
   
A Janssen oltásával kapcsolatban elmondta, az Egyesült Államokban beoltottak körében 86 százalékos védelmet nyújtott ez a vakcina, és 74 százalékban meggátolta a tünetmentes esetek kialakulását is.

A koronavírus elleni oltóanyagot, az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat tartalmazó dobozt viszi egy csomagszállító vállalat munkatársa az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kápolna patikájába 2021. március 2-án. MTI/Szigetváry Zsolt
   
Izraeli tapasztalatok szerint - ahol már a lakosság felét beoltották a Pfizer készítményével - jelentősen csökkent mind az új fertőzöttek, mind pedig a halálozások száma. Az Egyesült Arab Emírségekben, ahol már hatmillióan kapták meg az első adag Sinopharm-vakcinát, senki sem került intenzív osztályra a fertőzés miatt - mondta.
   
Müller Cecília kérdésre azt válaszolta: nincs arra vonatkozó tapasztalat, hogy akit már beoltottak, terjesztheti-e a fertőzést.
   
Kitért arra is: abból a szempontból is módosult az oltási terv, hogy a háziorvosokhoz kiszállított vakcinák mennyiségénél figyelembe tudják venni a praxishoz tartozó betegszámot és a krónikus betegek arányát.

 

Operatív törzs: kiegészítették az üzleti útról hazatérőkre vonatkozó szabályokat

Kiegészítette a külgazdasági és külügyminiszter az üzleti útról hazatérőkre vonatkozó karanténszabályok alóli mentességet - ismertette Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.

 

Az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat viszik Békéscsabán, a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának udvarán 2021. március 2-án. MTI/Rosta Tibor

Az üzleti utakra vonatkozó rendelkezések szerint a magyar állampolgárokra hazatéréskor az általános beutazási karanténkötelezettség vonatkozik, azaz automatikusan hatósági házi karanténba kerülnek. Kivétel ez alól, ha a kiutazás célországa az Európai Unió tagállama vagy tagjelöltje, az Európai Gazdasági Térség tagállama vagy azonos jogállású ország, illetve Nagy-Britannia és Észak-Írország.
   
Az Európai Gazdasági Térség tagjai az Európai Unió tagállamai mellett az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) tagjai közül Izland, Norvégia és Liechtenstein.
   
A mentesség a kiegészítés szerint vonatkozik továbbá az Egyesült Államokra, Bahreinre, az Egyesült Arab Emírségekre, az Indiai Köztársaságra, az Indonéz Köztársaságra, Izraelre, Japánra, a Kínai Népköztársaságra, a Koreai Köztársaságra, az Oroszországi Föderációra, Szingapúrra, Törökországra és Ukrajnára, amennyiben a belépő magyar állampolgár az utazás üzleti célját tudja igazolni.
   
A külügyminiszter rendelete hétfőn este lépett hatályba - közölte Kiss Róbert.
   
Ismertette: a rendőrök az elmúlt 24 órában 100 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselés szabályainak megsértése miatt, ezzel együtt 27 334-re emelkedett a hasonló intézkedések száma. Hetvenketten a tízezernél népesebb települések közterületein elrendelt maszkviselési kötelezettségnek nem tettek eleget, nyolc embert figyelmeztettek, 30-ra helyszíni bírságot róttak ki, 34-et feljelentettek.
   
Szintén a maszkviselési szabályok megszegése miatt a tömegközlekedési eszközön, illetve a megállókban öt, az üzletekben, bevásárlóközpontokban 23 emberrel szemben intézkedtek.
   
Az üzletekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megsértése miatt eddig 842 rendőri intézkedés történt, 214 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét, az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályok megsértése és a vendéglátóhelyeken tartózkodás tilalma miatt 628 esetben léptek fel a rendőrök.

Hegyi Tibor vezető főgyógyszerész hűtőbe készül tenni az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházában, Békéscsabán 2021. március 2-án. MTI/Rosta Tibor
   
A kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok megsértése miatt hétfőn 348 emberrel szemben intézkedtek, hárman a kutyasétáltatás 500 méteres körzetét lépték túl, 16-an a közterületi csoportosulás tilalmát nem tartották be. Ezzel 44 840-re emelkedett a kijárási tilalmat ellenőrző intézkedéseknek a száma.
   
Az alezredes elmondta: hétfőn a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei egy belvárosi étteremben tartott magánrendezvényen 21 embert ellenőriztek. A rendezvényen az alkalmazottak és a résztvevők sem viseltek maszkot, a résztvevőkkel szemben helyszíni bírságot és szabálysértési feljelentést tettek, az esemény szervezőjével szemben szabálysértési eljárást indítottak, az üzlet felelősségét közigazgatási eljárásban vizsgálják.
   
Közölte: a korridorokon az elmúlt napon 73 esetben intézkedtek, így 12 770-re nőtt a Magyarországon az átutazási szabályokat megszegőkkel szembeni intézkedések száma.
   
Kiss Róbert beszámolt arról, hogy a rendőrök hétfőn 12 432 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban lévőket; az elmúlt 24 órában 6473 hatósági házi karantént rendeltek el, így most 35 023-an vannak karanténban. Az ellenőrzésüket szolgáló mobiltelefonos alkalmazást 3492-en használják.
 

MTI
  • Köszönet a hősöknek: elismerés az egészségügyben dolgozóknak
    Az, hogy mikor kaphatjuk vissza a normális életünket, nemcsak az oltóanyagok mennyiségén, hanem az oltási hajlandóságon is múlik. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél többen regisztráljanak a vakcinára – közölte a Magyar Nemzetnek adott interjúban Bedros J. Róbert, a fővárosi Szent Imre-kórház főigazgatója.
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
MTI Hírfelhasználó