Orbán Webernek: A Fidesz távozik a néppártból
Az EPP európai parlamenti képviselőcsoportja belső szabályzatának megváltoztatása egyértelműen ellenséges lépés a választóinkkal és a Fidesszel szemben.
2021. március 3. 12:39

– Csalódottan látjuk, hogy miközben több százezer ember kerül kerül kórházba, orvosaink az emberéletek megmentésén dolgoznak, ez alatt az EPP képviselőcsoportját belső adminisztratív ügyek bénítják meg, és azzal foglalatoskodik, hogy elnémítsa és letiltsa demokratikusan megválasztott európai parlamenti képviselőinket – írta Orbán Viktor miniszterelnök abban a lapunkhoz is eljuttatott levélben, amit Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének címzett azt követően, hogy a frakció ma délelőtt megszavazta alapszabályzatának módosítását, ami gyakorlatilag előirányozná a kormánypárti delegáció felfüggesztéséről szóló voksolás kiírását.

A magyar kormányfő a levelében azt írta: Az EPP európai parlamenti képviselőcsoportja belső szabályzatának megváltoztatása egyértelműen ellenséges lépés a választóinkkal és a Fidesszel szemben. Európai parlamenti képviselőink korlátozása választott tisztségük gyakorlásában megfosztja a magyar választókat demokratikus jogaiktól. Ez antidemokratikus, igazságtalan és elfogadhatatlan. Ebből kifolyólag a Fidesz vezető testülete úgy döntött, hogy azonnal elhagyjuk az EPP európai parlamenti képviselőcsoportját.

– Az Európai Unióban naponta több ezer ember veszti el az életét. Az Európai Néppárt parlamenti frakciója mégis azzal van elfoglalva, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselőinek mozgásterét korlátozza. Miután ma a Néppárt elfogadta az alapszabályzatának módosítását, úgy döntöttünk, hogy pontot teszünk a viták végére és kilépünk az EPP képviselőcsoportjából.

A Fidesz külügyekért felelős alelnökeként osztom meg Miniszterelnök úr Manfred Weber frakcióvezetőjének küldött levelét, melyet alább olvashatnak – írta Novák Katalin tárca nélküli miniszter az üggyel kapcsolatban.

Ezzel egy időben Gál Kinga, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának elnöke szintén levelet írt Manfred Webernek, hogy tájékoztassa őt arról: a Fidesz 12 európai parlamenti képviselője kilép az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából.

A delegáció Orbán Viktorhoz hasonlóan azzal indokolta a döntést, hogy az EPP frakció ma egy olyan alapszabály módosítást fogadott el, mely a koronavírus világjárvány közepette korlátozná a demokratikusan választott EP-képviselők jogait.

– A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja sajnálatosnak és politikailag elfogadhatatlannak tartja, hogy egy naponta többezer európai polgár életét követelő járvány idején, ami soha nem látott nyomás alá helyezi polgárainkat és gazdaságainkat, az EPP frakció kapkodó adminisztratív manőverekbe kezdjen, és megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályokon keresztül korlátozza az európai parlamenti képviselők jogait – áll a Magyar Nemzethez is eljuttatott közleményben.

A delegáció álláspontja szerint, minden körülmények között maradéktalanul tiszteletben kell tartani az európai választásokon a Fideszt támogató csaknem 2 millió magyar polgár demokratikus döntését, és a megválasztott képviselőik jogai semmilyen módon nem korlátozhatók vagy megvonhatók. Meggyőződésük szerint, a politikai nézetkülönbségek jogi megbüntetése antidemokratikus és méltatlan az Európai Néppárthoz.

Weber Orbán Viktornak: mielőbb beszéljünk telefonon!

Mint azt a Magyar Nemzet megírta, Orbán Viktor ma bejelentette a Fidesz távozását a néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójából, s ezt megelőzően levelet küldött Manfred Webernek, amelyben kifogást emelt az alapszabályzat módosításának jogellenes jellege miatt. A néppárt ma délelőtt ugyanis úgy módosította alapszabályzatát, hogy gyakorlatilag előirányozza a kormánypárti delegáció felfüggesztéséről szóló voksolás kiírását.

Manfred Weber egy frissen közzétett levélben válaszolt a miniszterelnöknek-pártelnöknek: ebben kikérte magának, hogy a Fideszre szabták volna az új eljárási rendet.

– Kérem, vegye tudomásul, hogy az eljárási szabályok módosítása közvetlenül nincs hatással egyik pártunk frakcióbeli tagságra sem, és az a képviselők Európai Parlamentben gyakorolt jogait sem befolyásolja – írta a bajor, azt is hozzátéve: meglátása szerint az EPP frakciója mindig a keresztény örökség mentén, a kereszténydemokrácia értékeinek megfelelően működött.

Levelében Weber azt is odaszúrja a miniszterelnöknek, hogy a „politikai DNS-ében van a hídépítés”, így mihamarabb telefonon szeretne beszélni a magyar kormányfővel.

magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Novák Katalin Bagdadban
  Novák Katalin személyében első alkalommal látogatott magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
MTI Hírfelhasználó