Őrült nők ketrece
2021. március 4. 00:23

A Fidesznek semmi köze nincs már sem a keresztény-konzervatív értékekhez, sem a demokráciához, sem a jogállamisághoz.

„Ahogy mi sem, úgy európai pártcsaládjuk sem tekintette már jó ideje a Fideszt mérsékelt keresztény-konzervatív erőnek — végül a mai nap lett a határpont. Sok pusztítás kellett ahhoz, hogy kiteljen a becsületük a közösségben. Éveken át meneteltek a konzervatív-keresztény értékeket hátrahagyva a szélsőjobboldal irányba, a közösség alapvető elveit, normáit semmibe véve. Hiába a megelőző csapás, a megalázó kizárásnak elébe vágó »önkéntes« kilépés, hasonlóan a korábbi »önfelfüggesztéshez«, ami itt történt, az nem Orbán Viktor döntése, hanem a Néppárt többségi akarata.

 

Mert mára kiismerték a Fideszt és személyesen Orbán Viktort, és pontosan látják, amit mi is itthon: ennek a pártnak semmi köze nincs már sem a keresztény-konzervatív értékekhez, sem a demokráciához, sem a jogállamisághoz. Ma már senki nem hiszi el az illiberális demokráciáról meg a valódi kereszténydemokráciáról szőtt hazugságokat. Látják és tudják, hogy amit a Fidesz a jogállammal és demokráciával tett, az pontosan az, aminek látszik: jogállam helyett a hatalom önkénye, demokrácia helyett a többség zsarnoksága. Ma már csak az nem látja, aki nem akarja látni, hogy Orbán Viktor rendszere a lehető legtávolabb került azoktól az értékektől, amelyek védelmére és képviseletére az Európai Unió létrejött. Ami ehelyett van: szélsőséges hatalomkoncentráció, a hatalmi ellensúlyok leépítése, a demokratikus intézmények kiüresítése, a sajtószabadság felszámolása, egy propagandaszörny létrehozása, a kisebbségek kirekesztése, a társadalom minden autonóm szerveződésének üldözése és mértéktelen korrupció.”

Szél Bernadett: Ami itt történt, az nem Orbán Viktor döntése volt

--------------------------------------------------

„Nem az a meglepetés, hogy a néppárti frakció és a Fidesz útjai végleg elváltak. Az sem lesz az, amikor ennek nyomán majd magából a Néppártból is kikerülnek. Igaziből két kérdés van: 
1. A szokásos időhúzás helyett miért szaladt előre a Fidesz a szakítással?
2. Hová vezet ezután Orbán útja? Amelyre egyelőre magával rángatja az országot is.

A kenyértörés elkerülhetetlen volt, de az nem, hogy a Fidesz már most elébe vágjon. A dolgok elkenésére hajlamos Néppárt egy arcmentő kiskaput még hagyott neki, de ezt Orbán már nem használta ki. Miután megírta a kilépést kilátásba helyező morcos levelét, a frakció vezetői kicsit puhítottak a kifogásolt előterjesztésen. Benne maradt a lehetőség a csoportos kizárásra, de az ehhez szükséges szavazati arányt eredetileg tervezett feles többségről kétharmadosra emelték, amit nehezebb összehozni. A Fidesz mondhatta volna, hogy lám, a zsarolás megint sikerült. Ehelyett már az imígyen enyhített javaslat megszavazása előtt,  reggel közölte több kormánypárti orgánum, hogy bevégeztetett: kilépnek. (...)”

Lendvai Ildikó: Nem az a meglepetés, hogy a néppárti frakció és a Fidesz útjai végleg elváltak

mandiner.hu - facebook
Címkék:
  • Az EU-hadsereg ötlete visszafelé sülhet el
    Aligha véletlen, hogy minden Európa Birodalom létrehozására irányuló kísérlet kudarcba fulladt, és ennek alapvető oka az, hogy nincs közös európai identitás. Elvileg létezhetne ilyen, pontosabban létre lehetne hozni ilyen önazonosságot, de ahhoz előbb meg kellene nyílni annak a beszédtérnek, amely egységes narratívára építve elbeszélhetővé és megbeszélhetővé tenné mindezt.
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
MTI Hírfelhasználó