Őrült nők ketrece
2021. március 4. 00:23

A Fidesznek semmi köze nincs már sem a keresztény-konzervatív értékekhez, sem a demokráciához, sem a jogállamisághoz.

„Ahogy mi sem, úgy európai pártcsaládjuk sem tekintette már jó ideje a Fideszt mérsékelt keresztény-konzervatív erőnek — végül a mai nap lett a határpont. Sok pusztítás kellett ahhoz, hogy kiteljen a becsületük a közösségben. Éveken át meneteltek a konzervatív-keresztény értékeket hátrahagyva a szélsőjobboldal irányba, a közösség alapvető elveit, normáit semmibe véve. Hiába a megelőző csapás, a megalázó kizárásnak elébe vágó »önkéntes« kilépés, hasonlóan a korábbi »önfelfüggesztéshez«, ami itt történt, az nem Orbán Viktor döntése, hanem a Néppárt többségi akarata.

 

Mert mára kiismerték a Fideszt és személyesen Orbán Viktort, és pontosan látják, amit mi is itthon: ennek a pártnak semmi köze nincs már sem a keresztény-konzervatív értékekhez, sem a demokráciához, sem a jogállamisághoz. Ma már senki nem hiszi el az illiberális demokráciáról meg a valódi kereszténydemokráciáról szőtt hazugságokat. Látják és tudják, hogy amit a Fidesz a jogállammal és demokráciával tett, az pontosan az, aminek látszik: jogállam helyett a hatalom önkénye, demokrácia helyett a többség zsarnoksága. Ma már csak az nem látja, aki nem akarja látni, hogy Orbán Viktor rendszere a lehető legtávolabb került azoktól az értékektől, amelyek védelmére és képviseletére az Európai Unió létrejött. Ami ehelyett van: szélsőséges hatalomkoncentráció, a hatalmi ellensúlyok leépítése, a demokratikus intézmények kiüresítése, a sajtószabadság felszámolása, egy propagandaszörny létrehozása, a kisebbségek kirekesztése, a társadalom minden autonóm szerveződésének üldözése és mértéktelen korrupció.”

Szél Bernadett: Ami itt történt, az nem Orbán Viktor döntése volt

--------------------------------------------------

„Nem az a meglepetés, hogy a néppárti frakció és a Fidesz útjai végleg elváltak. Az sem lesz az, amikor ennek nyomán majd magából a Néppártból is kikerülnek. Igaziből két kérdés van: 
1. A szokásos időhúzás helyett miért szaladt előre a Fidesz a szakítással?
2. Hová vezet ezután Orbán útja? Amelyre egyelőre magával rángatja az országot is.

A kenyértörés elkerülhetetlen volt, de az nem, hogy a Fidesz már most elébe vágjon. A dolgok elkenésére hajlamos Néppárt egy arcmentő kiskaput még hagyott neki, de ezt Orbán már nem használta ki. Miután megírta a kilépést kilátásba helyező morcos levelét, a frakció vezetői kicsit puhítottak a kifogásolt előterjesztésen. Benne maradt a lehetőség a csoportos kizárásra, de az ehhez szükséges szavazati arányt eredetileg tervezett feles többségről kétharmadosra emelték, amit nehezebb összehozni. A Fidesz mondhatta volna, hogy lám, a zsarolás megint sikerült. Ehelyett már az imígyen enyhített javaslat megszavazása előtt,  reggel közölte több kormánypárti orgánum, hogy bevégeztetett: kilépnek. (...)”

Lendvai Ildikó: Nem az a meglepetés, hogy a néppárti frakció és a Fidesz útjai végleg elváltak

mandiner.hu - facebook
Címkék: