Tisztifőorvos: minden eszközzel le kell törni a járvány harmadik hullámát
Minden eszközzel le kell törni a járvány nagyon dinamikusan emelkedő harmadik hullámát, a kormányzati szigorítások szükségszerűek voltak - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
2021. március 4. 18:12

Kifejtette: a vakcinák segítenek, de védettség csak 2-3 hét után alakul ki. Még sem számban, sem időben nem tartunk ott, hogy a hatásukat jelentősen éreztessék, most pedig "helyzet van" - fogalmazott, hangsúlyozva: rendkívül magasak a járványadatok, ezért van szükség még szigorúbb biztonsági intézkedésekre. A kontaktusok számát csökkenteni kell - emelte ki.

Az aktív fertőzöttek száma napok alatt 80 ezerről 100 ezer fölé emelkedett. A tendencia egyre emelkedő, ezért elkerülhetetlenné váltak azok a korlátozó intézkedések, amelyekről a kormány döntött - tette hozzá az országos tisztifőorvos.

Azt mondta, emellett továbbra is fontos a védőoltások minél gyorsabb beadása. Csütörtökön két szállítmány is érkezett, jövő héten csaknem 400 ezer regisztrált idős kaphatja meg a védőoltást - közölte.

Müller Cecília a tájékoztatón kitért arra, hogy a vírusvariánsok reprodukciós rátája az elmúlt hét óta növekszik, már magasabb mint 1,3. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan, exponenciális mértékben emelkedik a fertőzöttek száma.

A járványügyi adatok akkor lesznek kedvezőek, ha ez az érték 1 alá szorul - tette hozzá.

Jelenleg 102 566 koronavírus-pozitív embert tartanak számon Magyarországon és magas az új fertőzöttek száma, szerdán 6278 új fertőzöttet regisztráltak, százötvenkét beteg pedig elhunyt - ismertette.

A gyorsan terjedő és egyre inkább a fiataloknál is súlyos szövődményeket okozó vírusvariánsok miatt rendkívül leterheltté vált az egészségügyi ellátórendszer.

Jelenleg 6554 embert ápolnak kórházakban és 639-en vannak lélegeztetőgépen, ezek rendkívül magas számok - jelezte.

Kiemelte, a fertőződési lehetőségek elkerülése mellett a védőoltások beadása a másik fő szempont a vírus megállításában. Csütörtökön Magyarországra - a vártnál kevesebb - 105 600 adag Astra-Zeneca-vakcina érkezett, amellyel a jövő héten, már korhatár nélkül folytathatják az oltást. Emellett egy újabb, 280 ezer adag oltóanyagot tartalmazó orosz szállítmány is megérkezett már.

Müller Cecília az orosz Szputnyik oltóanyaggal kapcsolatban elmondta, elkezdődött a vakcina engedélyeztetését megelőző felülvizsgálati eljárás az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA).

Beszámolt arról, hogy felgyorsítják az idősek oltását, a következő héten 395 ezer regisztrált, 60 év feletti embert tudnak beoltani. A tisztifőorvos nagy előrelépésnek nevezte a hétvégi oltási kampányt, amelyben a 18 és 59 év közötti korosztály krónikus megbetegedésben szenvedő tagjait fogják beoltani.

Közülük 250 ezren regisztráltak és már 114 ezren kapták meg az oltást. Szombaton és vasárnap pedig újabb több mint 70 ezer embert oltanak be a kórházi oltópontokon - mondta. Megismételte, hogy az oltás helyét és idejét a telefonjukra küldött rövid szöveges üzenetben közlik majd az érintettekkel.

A 101 kórházban kialakított 433 oltópont reggel nyolc órától este hét óráig tart nyitva, egy-egy helyen óránként tizenkét embert fogadására készülnek. Az oltási kampányban hatszáz orvos és ezerkétszáz ápoló vesz majd részt - ismertette.

Az érintetteknek a személyes irataikon kívül célszerű a hozzájáruló nyilatkozatot is magukkal vinniük, de ezt a helyszínen is kitölthetik - közölte Müller Cecília. Hozzátette, a zsúfoltság elkerülése érdekében kérjük, hogy a megadott időpontban érkezzenek. Az oltópontok munkáját katonák segítik.

Operatív törzs: a védelmi intézkedések szigorítását rendelte el a kormány

A koronavírus-járvány harmadik hulláma és a növekvő napi megbetegedések miatt az operatív törzs javaslatára több hatályban levő védelmi intézkedés szigorítását rendelte el a kormány - közölte a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes kiemelte: a szigorítások érintik az óvodákat, az általános iskolákat, illetve az élelmiszerboltok, drogériák, gyógyszertárak és üzemanyagtöltő állomások kivételével valamennyi üzletet, a szolgáltatást nyújtó üzleteket, valamint az igazolt sportolók által eddig igénybe vett szabadidős létesítményeket.

Szigorodnak a maszkhasználat szabályai, valamint a határforgalom-ellenőrzési és határőrizeti rendelkezések is - tette hozzá.

A korlátozásokról a részletszabályokról szóló döntések meghozatala után adnak további tájékoztatást - mondta Kiss Róbert.

Az alezredes kifejtette: a kereskedelmi üzletekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó intézkedések megszegése miatt mostanáig 845 rendőri intézkedés történt, ebből az üzemeltető és a tulajdonos felelőssége 215 esetben volt megállapítható. Az üzletek korlátozott nyitvatartására, a bent tartózkodás, valamint az egyes létesítmények és szolgáltatási helyek nyitvatartási tilalmára vonatkozó szabályok megszegése miatt 630 rendőri intézkedésre volt szükség.

Szerdán a vendéglátóüzletben tartózkodás tilalmának megszegése miatt 9 ember, az üzemeltető felelősségi körébe tartozó rendelkezésekre vonatkozó szabályok megszegése miatt 2 ember ellen volt szükség rendőri intézkedésre. Egy vendéglátóhelyet ideiglenesen bezárattak.

Az alezredes elmondta: Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Tiszafüreden a rendőrök észlelték, hogy egy kerítéssel körbehatárolt vendéglátóüzlet teraszán öt ember tartózkodik és szeszesitalt fogyaszt. A rendőrök megállapították, hogy a vendéglátóüzlet tulajdonosának engedélyével teszik ezt. A védelmi intézkedéseket megszegőkre helyszíni bírságot szabtak ki, egy ember ellen szabálysértési feljelentést tettek, a vendéglátóhelyet pedig 6 hónapra bezáratták.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Encsen a rendőrök azt észlelték, hogy egy vendéglátóüzletben két alkalmazott és egy - elvitelre vásároló - vendég nem visel maszkot. Az üzemeltető felelősségét közigazgatási hatósági eljárásban vizsgálják.

Kiss Róbert közölte: szerdán a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt a rendőrök 168 emberrel szemben intézkedtek, így a védelmi intézkedések bevezetése óta már 27 703-ra emelkedett az ilyen intézkedések száma. A 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletben foglaltak megszegése miatt 133 ember ellen intézkedtek: 36 embert figyelmeztettek, 34 helyszíni bírságot szabtak ki, 63 szabálysértési feljelentést tettek.

A tömegközlekedési eszközökön, megállókban 15, a kereskedelmi üzletekben, bevásárló központok területén 20 ember ellen intézkedtek a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

A kijárási tilalom, illetve a közterületi magatartási szabályok, a közterületi csoportosulásra, gyülekezési tilalomra vonatkozó rendelkezések megszegése miatt szerdán 327 rendőri intézkedésre volt szükség. Két ember a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó szabályt szegte meg. November 4. óta ezzel 45 554-re emelkedett a kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok megszegőinek száma.

A korridorok ellenőrzése során 53 rendőri intézkedésre volt szükség szerdán. A magyarországi személyforgalomban történő tranzitszabályok megszegése miatti rendőri intézkedések száma - a beutazási korlátozásokról szóló jogszabály szeptember elsejei hatálybalépése óta - 12 867-re nőtt.

Hatósági házi karantént szerdán 15 538 esetben ellenőriztek a helyszínen. Aznap 7452 hatósági házi karantént rendeltek el, így ennek a száma csütörtökre 41 440-re emelkedett. A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését biztosító mobiltelefonra letölthető alkalmazásra regisztráltak száma jelenleg 3818.

Az alezredes azt is elmondta, hogy Magyarország államhatárain jelenleg jó ütemben lehet közlekedni, a röszkei autópálya-határátkelőhelynél van háromórás várakozási idő a belépő oldalon a teherforgalomban.

MTI
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
  • Reneszánsz barátság
    Olyan világot kell visszahozni, mely méltó Európa múltjához, őseink áldozatvállalásához.
MTI Hírfelhasználó