Egy éve jelent meg a vírus itthon
2020 márciusa óta nagyon sok területen alakult át az élet hazánkban is a járvány következtében, de az elmúlt egy évben számtalan esetben bebizonyították a magyarok, hogy meg tudnak birkózni a kihívásokkal. Egyre több ember kapja meg a védőoltást, ugyanakkor itt van a harmadik hullám is – még egy nagy összefogásra van most szükség.
2021. március 4. 20:56

2020. március 4-én regisztrálták az első koronavírus-fertőzötteket hazánkban, két iráni származású egyetemistát. Ekkor már több hónapja hallottuk a híreket a járvány terjedéséről, 2019 decemberében azonosították az első eseteket Kínában. 2020 első hónapjaiban világszinten a fertőzés terjedésének megállításán volt még a hangsúly. Egyre több helyen jelentek meg a kézfertőtlenítő automaták, a repülőtereken, határállomásokon ellenőrzéseket vezettek be a fertőzöttek kiszűrésére.

koronavirus-fertotlenites

Ma már teljesen megszokott látvány a kézfertőtlenítő használata (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A magyar kormány már jóval az első hazai fertőzöttek megjelenése előtt megkezdte a felkészülést a kihívásokra. A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzset már január 31-én létrehozták. Magyarország a kezdetektől komolyan vette a fenyegetést, ezért sikerült elkerülni az Olaszországban is tapasztalható állapotokat, ahol a nem megfelelő járványügyi intézkedések miatt az egészségügyi rendszer hamar összeomlott.

koronavirus-operativ_torzs

Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Az operatív törzset Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere vezeti. A testület ülésein Orbán Viktor miniszterelnök rendszeresen személyesen is részt vesz. A védekezés irányítóinak munkáját számos szakértő segíti, a járványkezeléssel kapcsolatos legfontosabb döntések a kezdetektől ezeken a megbeszéléseken születnek meg.

A korlátozó intézkedéseket fokozatosan vezették be, azonban március közepére az ország teljesen leállt. Bezártak az iskolák, munkahelyek, a települések utcái kiürültek.

koronavirus-pecs

A koronavírus-járvány miatt elnéptelenedett Széchenyi tér Pécsett (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Az egész világban versenyfutás indult a járvány ellen felhasználható védőfelszerelésekért. Magyarországra számos alkalommal repülőgéppel érkeztek meg Kínából az eszközök.

koronavirus-kinai_szallitmany-wizzair

A Kínából érkezett egészségügyi segélyszállítmányt rakodják ki egy repülőgépből a Liszt Ferenc repülőtéren 2020 márciusában (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A tömeges megbetegedésekre készülve már márciusban elkezdték felépíteni Kiskunhalason a mobil járványügyi kórházat. Alig egy hónap alatt el is készült a százötven beteg fogadására alkalmas komplexum.

koronavirus-kiskunhalas-jarvanykorhaz

A kiskunhalasi mobil járványügyi kórház az átadása után (Fotó: MTI/Bús Csaba)

Az egész ország összefogott a betegség megjelenése után. A Maradj otthon! kampány sikeres volt, tavasszal sikerült alacsonyan tartani a fertőzöttek számát. A magyar emberek odafigyeltek egymásra, sokan az idősek ellátásában segítettek. A védekezés sikeréhez hozzájárultak a hazai cégek is, a Mol például két hét alatt átállította az almásfüzitői üzemét fertőtlenítőfolyadékok gyártására.

koronavirus-mol-hygi

A Mol már március végén megkezdte a Mol Hygi fertőtlenítőszer gyártását (Fotó: MTI/Mol)

Az elmúlt egy év hősei azonban kétségtelenül az egészségügyben dolgozók. A mentősök, ápolók, orvosok hihetetlen nyomásnak voltak kitéve, de állták a sarat.

koronavirus-egeszsegugy

Király Mónika szakápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Müller Cecília országos tiszti főorvos nevét egy egész ország megtanulta. Az operatív törzs tájékoztatóit sokan figyelik napi rendszerességgel.

koronavirus-operativ_torzs-muller_cecilia

Az operatív törzs online sajtótájékoztatójának résztvevői (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Tavasszal az emberek élete egyik napról a másikra átalakult, nagyon sokan otthonról kezdtek el dolgozni. Az iskolák bezárása után sok családnak nehézséget okozott a gyermekek felügyeletének megoldása. A szülőknek hirtelen tanárként is helyt kellett állniuk.

koronavirus-otthontanulas

Ikerlányainak segít az iskolai feladatok megoldásában egy édesanya salgótarjáni otthonukban (Fotó: MTI/Komka Péter)

A koronavírus-fertőzés az idősekre a legveszélyesebb. Az elmúlt egy évben meg kellett tapasztalnunk, hogy milyen, amikor nem ölelhetjük meg szeretteinket, amikor csak messziről integethetünk nagyszüleinknek.

koronavirus-idosek

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A szabadidős tevékenységeket is gyökeresen átalakította a koronavírus-járvány. Bezártak a színházak, mozik. A miséket, istentiszteleteket nagyon sok helyen az interneten kezdték el közvetíteni. Azok, akik meg tudták oldani az online közvetítést, még szerencsésnek mondhatták magukat.

koronavirus-online-torna

Egy jógaoktató a koronavírus-járvány miatt az otthonában tart online gerincjógát (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

A koronavírus által egyik legsúlyosabban érintett terület a vendéglátás, itt az éttermek megpróbáltak átállni a házhoz szállításra, sok pincérből lett hirtelen ételszállító futár.

koronavirus-vendeglatas-etterem

Ebédet szednek elviteles dobozokba egy pécsi bisztró konyháján (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

A másik súlyosan érintett ágazat a belföldi turizmus. Az ágazat nyáron még viszonylag jól teljesített, de így is nagyon rossz évet zárt. A külföldi beutazások szinte teljes megszűnése a budapesti turizmust különösen nehéz helyzetbe hozta. Nyáron egy rövid időre fellélegezhettünk, az élet sok területen visszatért a normális kerékvágásba. 2020 nyarán a külföldi nyaralások többsége elmaradt, de a hazai szállodák és a vízpartok megteltek.

koronavirus-nyar-balaton

Strandolók a balatonfenyvesi szabadstandon (Fotó: MTI/Varga György)

Ha nincs a koronavírus-járvány, akkor 2020 valószínűleg leghangsúlyosabb témája a trianoni békediktátum június 4-i 100. évfordulója lett volna. A világjárvány azonban megnehezítette a megemlékezések megtartását, az Országház közelében elkészült központi emlékhelyet is csak augusztus 20-án avatták fel.

koronavirus-debrecen-trianon

A Trianon 100 nevű virágkocsi az 51. Debreceni Virágkarneválon 2020. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A sport is rendkívül nehéz éven van túl. Tavasszal nem tartották meg a meccseket, 2020-ban elmaradt az olimpia és a labdarúgó Európa-bajnokság is. Nyáron újra megindult a sportélet, a szurkolók, ha korlátozásokkal is, de részt vehettek a sporteseményeken. A klubok tanultak a tavaszi tapasztalatokból, az év második felében már a legtöbb mérkőzést, versenyt meg tudták rendezni, azonban a második hullám felfutásával párhuzamosan fokozatosan mindenhol zárt kapussá váltak az események.

koronavirus-veszprem

A kézilabda Bajnokok Ligája mérkőzéseit is zárt kapuk mögött rendezték meg ősztől. A fanatikus szurkolók nélkül a Veszprém Arénában is elmaradt a megszokott hangulat a meccsek alatt (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Ősszel újra nehéz napokat éltünk át, a második hullámban sokkal többen betegedtek meg, mint tavasszal. Este nyolctól kijárási korlátozásokat vezettek be, újra bezártak a vendéglátóhelyek, múzeumok, középiskolák, egyetemek. Sok helyen ismét kötelezővé vált a maszkviselés.

koronavirus-miskoc-kutya

Kutyát a kijárási tilalom ideje alatt is lehet sétáltatni a lakóhely 500 méteres körzetében (Fotó: MTI/Vajda János)

A 2020-as adventi időszak és a karácsony szintén nem a megszokott módon zajlott. Bár szenteste napján ideiglenesen szüneteltek a kijárási korlátozások, csendesen teltek az ünnepek. Tavaly egész évben kiemelkedően fontos volt a nehéz sorsúak, bajbajutottak megsegítése – sok szervezet készült adománygyűjtéssel az év végén is.

koronavirus-karacsony-adomany

A Baptista Szeretetszolgálat cipősdoboz akciójában gyűjtött karácsonyi ajándékokat (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Karácsonykor csendesen megünnepeltük Jézus Krisztus születését, és ekkor érezhettük először a reményt is, hogy végleg legyőzhetjük a koronavírus-járványt. December végén megérkeztek az első védőoltások az országba. Először az egészségügyi, majd a szociális ágazatban dolgozókat oltották be, később megkezdődött az idős és krónikus betegek oltása is.

koronavirus-oltas

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beoltja a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal Ludwig Endre infektológust a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2020. december 26-án Fotó: (MTI/Mónus Márton)

A védekezés egyik legfontosabb eleme máig az este nyolckor kezdődő kijárási tilalom. Az utcák szilveszter éjszakáján is üresek voltak, 2020-ban elmaradtak a nagy ünnepségek és tűzijátékok.

koronavirus-gyor

A üres győri belváros 2020. december 31-én este (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Januárban még meglehetősen nehezen haladt az oltási kampány, akadozva érkeztek a vakcinaszállítmányok. Februárban azonban már felgyorsult a folyamat, ezt jelentős részben a megérkező orosz és kínai oltóanyagoknak köszönhetjük.

koronavirus-vedooltas-sinopharm

Egy mátranováki háziorvos átveszi a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát a kormányhivatal munkatársától (Fotó: MTI/Komka Péter)

Ezekben a napokban Magyarország már a koronavírus-járvány harmadik hullámával néz szembe. Nehéz hetek várnak ránk, újabb szigorításokról döntöttek, de az óvintézkedések fegyelmezett betartásával, és a védőoltásoknak köszönhetően már láthatjuk a fényt az alagút végén.

hirado.hu
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
  • Reneszánsz barátság
    Olyan világot kell visszahozni, mely méltó Európa múltjához, őseink áldozatvállalásához.
MTI Hírfelhasználó