Szent magyar nők napja
Árpád-házi Szent Margit ikonográfiájáról írt tanulmányt a Szent Margit Gimnázium kérésére Prokopp Mária professor emerita művészettörténész. A munka érzékelteti, hogy a királylány alakja hét és fél évszázaddal földi léte után mind a mai napig ihlető erővel hat képzőművészeinkre.
2021. március 8. 09:10

A Magyar Katolikus Egyház számos titokzatos hősiességű nő alakját magasította föl az eltelt évezredben. Árpád-házi Szent Margit soha nem esett ki nemzetünk emlékezetéből, ragyogása ma is hatással van fiataljainkra. Prokopp Mária professor emerita művészettörténészt kérdezte a Gondola.

– Professzor asszony, Ön nemrég fejezte be tanulmányát, melyet a Szent Margit Gimnázium kérésére Árpád-házi szent Margit ikonográfiájáról írt. A mai magyar gimnazisták érdeklődését miért csigázza fel a Nyulak szigetén élt Árpád-házi lány?

– Nagy öröm látni és hallani, a média érékes csatornáin, hogy milyen nagyszerű fiataljaink IS vannak!!! Minden látszat ellenére, vannak komoly közösségek a fiatalok között, akik a szellemi, lelki értékek iránt érdeklődnek, sőt valóságos apostolai az igaz értékeknek az irodalomban, képzőművészetben, zenében, és az ÉLET céljáról való felfogásban... A margizszigeti romok közelében felállított Szent Margit szobor az elmúlt két év alatt, egyre több embert késztetett mélyebb elgondolásra! megállásra!

A kolostorrom - epitettemlekek.hu

A szobor felépítése, pompás! Margit labirintuson áll. A labirintus ma már nem mond sokat a legtöbb embernek., de elgondolkoztat! Érdekes! Magára hívja a figyelmet! Nem kell okvetlenül a krétai híres knosszoszi palotának a labirintusát ismerni, elég talán annyit tudni, hogy Tézeusz az Ariadnétól kapott fonal gombolyításával tudott kijönni a labirintusból, miután legyőzte Minotauruszt! Tehát az ÉLET nem útvesztőkből áll, hanem van az életvezetésnek több ezer éves útmutatója, Mózes két kőtáblája, amely biztos vezérfonal a Boldogsághoz. Árpádházi Szent Margit ezt a két kőtáblának az utasításai szerint élt, és minden más vélemény ellenére, Ő BOLDOG volt!

S erről szólnak az Ő művészi ábrázolásai 750 év óta folyamatosan...

– Mi a különleges érték Szent Margit ikonográfiájában?

– Margitot domonkos szerzetesi öltözetben ábrázolják, ami arra utal, hogy ő önként elfogadta szülei fogadalmát, és örömét lelte abban, hogy a Világmindenség Teremtőjének és Urának a jegyese lehet! Jobbjában a liliomot, a tisztaság szimbólumát, és baljában a feszületet tartja avagy a Rózsafózért, avagy könyvet, az Élet könyvét, a Bibliát. Köpenyét fénylő arany csillagok ékesítik, és feje felett is gyakran lángnyelv látható, amely a szívében égő isteniránti nagy szeretet jelképe, amely teljesen betöltötte ÖRÖMMEL a szívét... A királyi korona gyakran a lábánál van, arról lemondott úgy, hogy helyette örök fénylő, arany koronát kapott, amely olykor a szerzetesi fátyol felett tündököl! A különleges érték, amelyet csak a legnagyobb művészek tudnak igazán megjeleníteni, az, hogy a teljes önátadás a szellemi, lelki értékeknek igazi, örök boldogsággal tölti be az embert! Az ábrázolások láttán ezen is elgondolkozhat minden ember! Minél magasabb rendű az a szellemi érték, amire ráteszed valaki az életét, annál nagyobb, igazabb, teljesebb az ÖRÖME!

A margitszigeti szobor - magyarkurir.hu

A Magyar Nemzeti Múzeum is készít nagyszabású kiállítást az idei évben a 750 évvel ezelőtt 28 évesen meghalt magyar királylányról és a 750 éves tiszteletéről. Hihetetlen elgondolni a mai rohanó világunkban, hogy elődeinket 750 éven át nem hagyta nyugodni, hogy nem tud megtörténni ennek a fiatal hős lánynak a legnagyobb erkölcsi elismertetése, a szentté nyilvánítása! Én a Szent Margit képzőművészeti ábrázolásainak ikonográfiájáról szóló tanulmányomat az éppen 100. éves fennállását ünneplő Szent Margit gimnázium tanárai és diákjai számára írtam, a tanulmánykötetük számára. Áttekintettem 750 év hazánkban és külföldön fennmaradt ábrázolásait és ezekből választottam ki a mintegy 50 bemutatott alkotást.

Tarlós István főpolgármester írt ki a pályázatot a margitszigeti romok közelében felállítandó szoborra 2017-ben. 39 pályázat érkezett be, ebből az első helyezést egy gyöngyösi születésű szobrászművésznő nyerte el, s a mestermű a Margitszigeten állíttatott fel. Az alkotó a gyöngyösi templomokban keresett fiatal arcot a szoborhoz. Mennyire szól a mai fiatalokhoz az alkotás?

– Bakos Ildikó gyöngyösi szobrászművész a szobor modelljét a gyöngyösi lányok közül választotta! Bronzba öntve ez a szobor az átszellemült lelkes fiatal teljes ÖNÁTADÁSÁT jeleníti meg. S ettől lesz olyan eszményiem szép a szobor és magával ragadó! Az elmúlt két év tapasztalata alapján, egyértelmű, hogy megérinti a mai fiatalokat is ezek az örök értékek!

- A második helyezést elért szobor Győrben, a Püspök-kertben kapott helyet: Veress András püspök meghívására. Ez a szíves fogadtatás mennyire érzékelteti, hogy Szent Margit alakja ma is eleven?

– A győri Püspök kert csodálatos parkjában felállíott Szent Margit emlékmű Borza Teréz Ferenczy Noémi díjas művésznő alkotása: Szent Margit fohásza Magyarországért. Talapzata az ezer éves Magyar királyság térképe.

 

Szent Margit a Püspökvárban - gyorplusz.hu

Talapzata az ezer éves Magyar királyság. Innen száll fel a magyar Égre 780 éve, 1242 januárjában egy fénylő gyöngyszem – ezt jelenti Margit neve – egy éneklő pacsirta, amely a három fénylő gótikus ív, amely a kolostort jelképezi, amelyet áthat a napfény, az örök értékek öröme! Itt áll Margit Istenhez emelve a szívét és a lelkét. Az emlékmű fénylő, fehérségének a sugárzása a Tisztaság, a Jóság, a Szeretet apoteózisa!

- Szent Margit alakja Mindszenty bíboros veszprémi püspöki és esztergomi érseki címerében egyaránt fontos szerepet töltött be! Miért különleges egyezés, hogy a bíboros érsek elleni bírósági ítélethirdetésnek épp a mai napon van a 72. évfordulója!

– Mindszenty József bíboros a XX. századi Magyarország legnagyobb hőse, példaképe! Margit életáldozata számára is példa volt, ezt jelzi a címerében szereplő Szent Margit-ábrázolás, és a jelmondata: Sacra Pannonia! Szent Magyarország! Ez a nemzet boldogulásának egyetlen biztos útja!
Az Ő erejének a forrása – Margithoz hasonlóan – Krisztus keresztje volt!

  

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Negyvenéves a Szentegyházi Gyermekfilharmónia
  Budapest, Brüsszel, Prága, Stockholm, Ottawa, Toronto – csak néhány világváros, ahol koncerteztek már a Székelyföld „kis kulturális nagyköveteiként” is emlegetett Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai. Legendás karnagyuk Haáz Sándor.
 • Morawiecki reagált von der Leyenre: Ez diktátum!
  „Ha a dolgok nehéz irányba mennek – és most Magyarországról és Lengyelországról beszélek –, megvannak az eszközeink” – fogalmazott szélsőségesen az Európai Bizottság elnöke, von der Leyen.
 • A sport fontos egy ütőképes hadsereghez
  A sport "elképzelhetetlenül fontos" egy erős, ütőképes hadsereg létrehozásához - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf vasárnap a 17. alkalommal megrendezett NATO-futás rajtja előtt Budapesten.
MTI Hírfelhasználó