Mi a nők szerepe a környezetvédelemben?
Nem helyes a radikális feminista szellemi irányzatok visszaigazolását keresni az ökológiai mozgalmakban.
2021. március 10. 00:21

Számos tanulmány tekintette már át az évek során a nők szerepét a környezetvédelmi törekvéseken belül, noha ezek zöme csupán a radikális feminista szellemi irányzatok visszaigazolását kereste az ökológiai mozgalmak tükrében. Ha szélesebb perspektívából közelítünk a kérdés felé, és megtisztítjuk a progresszív külsőségektől, azt láthatjuk, hogy a nőknek valóban kiemelt szerepe van a környezettudatos gondolkodásban.

E kérdéseket számos oldalról vizsgálhatjuk, makro- és mikroszinten egyaránt. Kutathatjuk például azt, kik a legnagyobb szennyezők és hogyan tudunk leginkább nyomást gyakorolni rájuk. Elemezhetjük a gazdasági folyamatokat és megpróbálhatjuk újra strukturálni azokat. Kereshetjük a környezetvédelmi megoldásokat a társadalom szövetében vagy nemzetközi egyezmények megkötésében és érvényesíthetjük az alapvető értékeinket a nemzeti politikában is.

Bármilyen megoldásban gondolkodunk, végső soron mindig az egyénhez jutunk: az egyéni felelősségvállaláshoz, a gazdaságot is befolyásoló egyéni magatartáshoz és a megválasztott képviselők felhatalmazása és a politikai akarat mögött lévő tömegbázishoz, amelyet maga az egyén alkot. Éppen ezért akármilyen politikai vagy gazdasági megoldásról is legyen szó a klímaváltozással kapcsolatosan, a lakosság támogatására is kívánkozó szükség van. Ehhez azonban fontos elhinni: egyéni szinten is tudunk változtatni!

A lakosságnak ugyanis elvitathatatlan szerepe van a környezet védelmében. Egyrészről, minél környezettudatosabbak az emberek, a kormánynak és az önkormányzatoknak annál könnyebb dolga van a környezetvédelmi feladatainak ellátása során. Másrészről, ha a lakosság gondolkodása környezetbarát, akkor sokkal inkább normakövető magatartást tanúsít a természetszennyezés kapcsán is, s annál inkább hajlandó egyéni áldozatokat hozni a közvetlen és tágabb környezete érdekében. A természettel összhangban lévő gondolkodás tükröződhet az életünk számos egyéb területén: hogyan közlekedünk, milyen termékeket vásárolunk, milyen szolgáltatásokat veszünk igénybe, mennyi energiát pazarolunk el, stb.

A Klímapolitikai Intézet nemrég megjelent kutatása szerint a klímaváltozás kérdését az emberek a koronavírus-járvány ellenére továbbra is fontosnak tartják.

A közvélemény-kutatás során a megkérdezettek 72 százaléka állította, érdeklődése a téma iránt a járványhullám ellenére sem változott, 17 százalékuk szerint még nőtt is. Ugyanakkor fontos figyelembe vennünk, hogy a klíma- és természetvédelmi törekvések sikerességében kitüntetett szerep jut a nőknek. Az évek során számos kutatás mutatott rá arra is, hogy a nők környezet iránti elkötelezettsége, a környezeti problémák iránti érzékenysége általánosságban nagyobb, mint a férfiaké és ezzel pozitív hatást is gyakorolhatnak férjükre, családjukra.

A Századvég 2020-as tanulmánya, amely az emberek jövőtől való félelmét vizsgálta, ugyancsak ezt az állítást támasztotta alá. Ez alapján megállapítható, hogy 2017 és 2020 között a magyar társadalom általános félelme a jövőre vonatkozóan egységesen csökkent, azonban a klímaváltozás kapcsán más eredményeket láthatunk. Míg 2017-ben közel azonos volt azon férfiak (21,5 százalék) és nők (21,1 százalék) aránya, akik jelentősen aggódtak a klímaváltozás miatt, addig 2020-ban a nők 16,3 százaléka választotta ezt a választ, míg a férfiak csupán 9,5 százaléka.

Miért kapcsolódik szorosan a nőkhöz a környezettudatos gondolkodás? Mit oly sok mindenben a nők és férfiak kiegészítik egymást, azonban a nőkben ösztönösen nagyon erős az empátia és a gondoskodás. Ugyanez a gondoskodás nyilvánul meg és ölt testet a szeretteikért való cselekvésben, valamint a természetért való tenni vágyásban, a természet megóvása iránti vágyban. A mindennapi apró cselekedetek összeadódnak és meglepően nagy hatással tudnak lenni a világra.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) 2020-as felmérése igazolja, hogy a nők áldozatkészsége nem hiábavaló. A reprezentatív felmérésből egyrészt kiderül:

a nők 62,8 százaléka, míg a férfiak 52,5 százaléka elkötelezett a környezet védelme iránt, másrészt az is, hogy a gyermekes családok 65,1 százaléka aktívan elkötelezett a környezetvédelem iránt, ami nagyon magas szám. A nők nem csak környezettudatosan gondolkodnak, de cselekedeteikkel lehetőségük van aktívan alakítani a közvetlen környezetüket. A Nemzeti Otthonteremtési Közösség internetes felmérése szerint a nők számos kérdésben meghatározó döntéseket hoznak: a felmérés szerint 65 százalékban a nők döntik el, hogy milyen lakásban lakjon a család, csaknem 100 százalékban rajtuk múlik, hogy hova járjon a gyermek iskolába és a családok kétharmadában is ők azok, akik nyaralási célpontot választanak. A mindennapos bevásárlás kapcsán is ők hozzák meg a döntéseket az élelmiszerek, tisztítószerek, napi használati termékek vonatkozásban.

A politikai célkitűzéseknek mindig az egyéni kezdeményezés ereje és hitelessége ad igazi ösztönzést. Amikor azonban arról beszélünk, hogy mi a hölgyek szerepe a környezetvédelmi törekvéseken belül, nem szabad abba a hibába esnünk, hogy ezt a tagadhatatlanul fontos kérdéskört túlértelmezzük,

és a természetvédelem kérdését, valamint az ökologizmust felfeszítsük egy radikális feminista agendára. Ez óriási tévedés lenne!
Ugyanakkor ki kell emelnünk a nők környezettudatos gondolkodásának, az ehhez kapcsolódó döntéseik fontosságát a család mindennapi életében. A nőknek a környezetvédelem kapcsán döntő szerepe van abban, hogy az egyéni felelősségi szinten eldönthető kérdésekre megfelelő választ fogalmazzunk meg. Mindent egybevetve: ha a nő környezettudatos, akkor annak meghatározó szerepe van a család gondolkodásában és a környezet megóvásában! Ha erre az értékre is odafigyelünk, megint tettünk egy lépést a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Juhász Hajnalka, országgyűlési képviselő, a KDNP alelnöke, a párt Nőtagozatának elnöke

mandiner.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
MTI Hírfelhasználó