Dobrev jelöltségétől tart leginkább a Momentum
A Jobbik-elnök Jakab Péter jelöltségénél is nagyobb megrökönyödést keltene a Momentumban, ha Gyurcsány Ferencné nyerné a kormányfőjelölti castingot a liberális párt belső ügyeit ismerő forrásunk szerint. A Momentumban szinte biztosra veszik, hogy Karácsony Gergely is indul a válogatón, és meg is nyeri azt. Schiffer András közben rámutatott: Fekete-Győr András kijelentései alkotmányjogi ismeretek hiányáról tanúskodnak.
2021. március 20. 23:41

Egy személy jelentene nagyon nagy problémát, ha megkapná a közös baloldali miniszterelnök jelöltséget, ő pedig nem más, mint Dobrev Klára – jelentette ki lapunknak a Momentum belső működésére rálátó forrásunk, aki szerint nemcsak a fiatal liberális pártban, hanem a szivárványkoalíció többi alakulatában is „nagy megrökönyödést” keltene, ha Gyurcsány Ferenc felesége nyerné meg a kormányfőjelölti castingot.

Ugyanakkor Jakab Péterrel szemben annak ellenére sincsenek ilyen jellegű averzióik, hogy a Jobbik elnöke és a Momentumot vezető Fekete-Győr András nemrégiben feszült egymásnak egy neuralgikus programpont, a homoszexuális párok örökbefogadási joga kapcsán, utóbbi a liberális álláspontot, Jakab pedig annak ellenkezőjét hirdetve.

Forrásunk azonban ezt a vitát marginálisabb kérdésnek vélte a baloldali összeborulás működőképessége szempontjából, és szerinte amennyiben Jakab Péter esetleg elnyerné a miniszterelnök-jelöltséget – amire egyébként nem lát reális lehetőséget –, akkor mindössze annyi történne, hogy a 2022-es országgyűlési választáson egyes momentumos vezetők hátrébb húzódnának a kampányban.

Mindez annak fényében különös, hogy a DK-val és Gyurcsány Ferenccel kialakult szimbiózist problémáktól és súlyos buktatóktól mentesnek igyekszik beállítani a Momentum. Például tavaly nyáron Fekete-Győr és Gyurcsány közös kezdeményezést írtak alá Tihanyban arról, hogy minden balatoni településen legyen szabadstrand, legutóbb pedig a Hír TV csütörtök esti adásában is mentegette a DK-elnököt a Momentum első embere: szerinte Gyurcsány azon fogadalma, hogy a jövőben nem vállal kormányfői pozíciót, elég biztosíték arra a saját szavazóiknak, hogy összebútoroztak a 2008–2009-es megszorításokat és a 2006-os brutális rendőrattakot is a „szakmai portfóliójában” jegyző egykori szocialista miniszterelnökkel.

Karácsony Gergely markáns nézetek hiányában végül megfelelhet a liberális pártnak Fotó: Bach Máté

Mindemellett informátorunk úgy vélte, „99 százalékig” biztos, hogy Karácsony Gergely nemhogy indul a baloldal közös miniszterelnök-jelölti válogatóján, hanem meg is nyeri azt.

Szerinte a Párbeszédet társelnöklő főpolgármester a baloldal jelenlegi viszonyai között ideális „kompromisszumos megoldás” lenne, hiszen szinte egy témában sem képvisel olyan markáns nézetet, amely a szivárványkoalíció többi pártjában felháborodást keltene és az országos politikában még nincs múltja, így terhesnek tekinthető öröksége sem. Egyelőre sem Gyurcsányné, sem Karácsony nem jelentette be, hogy indul az előválasztáson, szemben Jakabbal és Fekete-Győrrel, akik már bejelentkeztek. Forrásunk megerősítette, hogy utóbbi keltett némi zavart a baloldalon, ebben a Momentum meglehetősen markáns, konkrét, sőt esetenként szélsőséges pontokat is említő programja is szerepet játszott. Fekete-Győr egyebek mellett azt is meglebegtette, hogy kormányra kerülésük esetén elszámoltatást indítanának a jelenlegi kormányzat prominensei ellen, sőt odáig ment, hogy „fidesztelenítést”, és „felcsúti pereket” emlegetett, nem is beszélve arról, hogy tervei szerint eltiltanák a munkájuktól a jobboldali újságírókat. Forrásunk szerint a baloldal közös programjában éppen az elszámoltatás lehet mélyebb konfliktusok forrása. Bár ez ellen egyelőre egyik párt sem emelt szót, ám a DK és az MSZP ellentmondásos kormányzati múltja miatt később várhatóan nem fogja túl lelkesen szorgalmazni az elszámoltatást.

Közben Schiffer András, az LMP egykori frakcióvezetője a Mandinernek úgy fogalmazott, hogy a „Momentum elnökének az új rendszerváltozásra irányuló tervei alkotmányjogi tudáshiányról árulkodnak, jogállamot nem lehet jogállam ellenében építeni”.

magyarnemzet.hu
  • Az őszödi beszéd után megverték az embereket
    Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban az őszödi beszédet „dermesztő pillanatnak" nevezve a magyar politikában azt mondta: ijesztő dolog, hogy aki ezt az egész helyzetet előidézte, a beszédet elmondta, becsapta az embereket, hazugsággal került kormányra, elvette az emberek pénzét, majd csődbe vitte az országot még ma is a baloldal vezetője.
  • Gyurcsányi beismerés: Hazudtak reggel, éjjel meg este
    Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és garnitúrája hazudtak „reggel, éjjel meg este", kormányzás helyett félrevezettek mindenkit, a csőd szélére vezették Magyarországot.
  • Magyar nyelvemlék a VIII. századból
    Nincs nép a világon, amelyet ne töltene el jogos büszkeség, és ne igyekeznék ezt az oktatásban is tudatosítani, ha nyelvének múltja hirtelen meghosszabbodik négyszáz évvel.
MTI Hírfelhasználó