Szijjártó: Értelmetlen, magamutogató és káros döntést hozott az EU
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter élőben tartott sajtótájékoztatót a Facebook-oldalán, melyben az Európai Unió legfrissebb szankcióiról, azok vonzatáról és hátteréről beszélt.
2021. március 22. 12:59

Három napot töltünk itt Brüsszelben, az első napon az Európai Unió külügyminisztereinek tanácsülése zajlik, a következő napon pedig a NATO külügyminiszteri tanácskozása kezdődik – kezdte sajtótájékoztatóját Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter az EU tanácsüléséről három több témában is tájékoztatást adott. „Az Európai Unió nevében a külügyminiszterek tanácsa újabb szankciós döntéseket hozott, amelynek keretében 11 személyt és 4 entitást helyeztünk emberi jogi okok miatt szankciós listára. Ezt mi, a magunk részéről értelmetlen, magamutogató és káros döntésnek tartjuk, különösen úgy, hogy erre a szankciós listára négy kínai személyt is felhelyeztek, amire az elmúlt 30 évben emberi jogi szempontok miatt nem került sor” – fogalmazott.

Hozzátette, azt gondolja, hogy ilyen stratégiai döntést legalább az EU csúcstalálkozóján a miniszterelnököknek és elnököknek kellene megvitatnia. Azért tartja értelmetlennek és károsnak a döntést, mert jelenleg a nemzetközi együttműködések értéke rendkívüli mértékben növekszik. „Értelmetlennek és károsnak tartjuk pont most, amikor életeket kellene menteni és nem szankciós tanáccsá átalakítani az Európai Unió külügyminiszteri tanácsát” – hangsúlyozta. Világos, hogy ennek a szankciós döntésnek a következménye az lesz, hogy még tovább mérgezi majd az EU és Kína kapcsolatait – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter szerint ezekkel a szankciós döntésekkel az EU még soha nem változtatott semmin, „és valószínűleg most sem fog”. „Semmi nem változik, közben pedig az Európai Unió az összes negatív hatást bezsebeli maga a tagállamai számára” – fogalmazott. A külgazdasági és külügyminiszter szerint semmi szükség nem volt erre. Minél hangosabbá válik a „szájkarate”, annál világosabb, hogy az Európai Unióban próbálják elterelni a figyelmet a valóságról és a problémákról, mint például az elrontott vakcinabeszerzésekről.

Holott ennek ára van, ami emberek életében, egészségében és európai gazdasági károkban mérhető. „Ráadásul a demokrácia nagyobb dicsőségére kiosztottak egy úgynevezett >>line to take-et<<, ami gyakorlatilag egy kommunikációs sorvezetőt jelent, ami szerint nekem itt most kommunikálnom kéne. Na most, ez nincs összhangban azzal, amit elmondtam, természetesen” – közölte.

Kiemelte, hogy az Európai Unió Magyarországgal szemben általában a véleménykinyilvánítás és a sajtószabadság miatt szokott kifogásokat megfogalmazni. „Ehhez képest kommunikációs paneleket adtak a kezünkbe, hogy mit kell mondani erről a szankciós rezsimről.” Most életek mentésével kéne foglalkozni, nem szankciókkal – jelentette ki Szijjártó Péter.

Az Európai Bizottság hosszú hónapokon keresztül tárgyalt 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal arról, hogy gyakorlatilag egy migrációs megállapodást hozzanak létre, amivel az EU tovább akarja növelni a migrációs nyomást az európai országokon – jelentette ki Szijjártó Péter. Migrációs megállapodás a koronavírus árnyékában „Teljesen figyelmen kívül hagyják az új valóságot, amely szerint Európában emberek százezrei, milliói veszítették el az állásukat. Nem most van itt az ideje annak, hogy afrikai, csendes-óceáni vagy éppen a karibi térségből származó embereket arra inspiráljunk, hogy jöjjenek Európába” – tette hozzá.

Kiemelte, először talán úrrá kéne lenni a válságon, és munkát kéne adni mindenkinek, aki elveszítette a munkáját a koronavírus miatt. „Ráadásul a Covid árnyékában egy újabb roham indul a migráció felpörgetése érdekében, ugyanis az Európai Tanács mandátumától eltérően az Európai Bizottság ezt egy olyan megállapodásként kívánja aláírni, amihez semmi köze a tagállamoknak, de kötelező lesz alkalmazni” – fogalmazott.

hirado.hu
  • Szlávik: bár jók az oltási adatok, a védekezést nem lehet elengedni
    Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, de ez nem azt jelenti, hogy a védekezést "el kell engednünk"; a brit vírusmutáns jobban terjed a fiatalabbak körében is, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és az egymás iránti figyelemre továbbra is, akár még egy jó ideig szükség lesz - figyelmeztetett a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton a közmédiának adott interjújában.
  • Bayer Zsolt: Tusk a Katynban
    Donald Tusk remek fizetéséért bárkit bármivel megrágalmaz, minden birodalmi gazemberséghez lelkesen asszisztál, és hazudik.
  • Novák Katalin: Komoly jobboldali erő a láthatáron
    A Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke elmondta, pártjuk egyelőre élvezi a nagyobb mozgásteret és szabadságot jelentő függetlenséget.
MTI Hírfelhasználó