Nézőpont: A baloldal nem kormányzóképes
A magyarok több mint fele kormányképesnek tartja a Fidesz-KDNP-t, de csak ötödük gondolja ezt az ellenzéki pártok szövetségéről – derül ki a Nézőpont Intézet, Magyar Nemzet számára készített országosan reprezentatív közvélemény-kutatásából, amelyet a kutatók hétfőn publikáltak.
2021. március 29. 09:22

Az egyes pártok imázsa nagyon fontos a választóik mozgósítása szempontjából, ezért a 2022-es választások előtt nagyjából egy évvel meghatározó kérdés, hogy a két versengő pártszövetség szempontjából melyiket tartják alkalmasabbnak a választók az ország vezetésére. A Nézőpont kutatói a kérdéseket külön-külön tették fel a polgároknak.

A válaszokból kiderül, hogy két és félszer többen tartják kormányképesnek és a munkahely-teremtésre képesnek a jelenlegi kormánypártokat (54 és 49 százalék), mint a baloldali közös listát (21 és 20 százalék). Különösen elgondolkodtató, hogy a magukat kormányellenesnek mondó szavazók is kritikusak az ellenzékkel szemben: csak 39 százalékuk véli a baloldalt kormányképesnek, s kevesebb mint egyharmaduk (32 százalék) a munkahelyteremtésre alkalmasnak.

Mivel az egy év múlva esedékes országgyűlési választások egyben miniszterelnök- és kormányválasztások is, az országvezetés képessége kulcskérdése lesz a kampánynak. Ha az ellenzék járványügyi vagy gazdasági válságkezeléséről nem hiszik el saját potenciális választói sem, hogy jobb lenne, mint a hivatalban lévő kormányé, a kihívó versenyhátrányból indul, mutat rá a Nézőpont. A baloldal és nemzetközi szövetségesei sokszor a kormánypártok szemére veti, hogy azok nem tisztelik eléggé a demokráciát. Ebből a szempontból érdekes fejlemény, hogy a magyaroknak nagyobb aránya tartja a Fidesz-KDNP-t a „demokrácia mellett elkötelezettnek” (38 százalék), mint ahányan ezt a baloldali közös lista esetében mondták (33 százalék).

Magyar Hírlap
MTI Hírfelhasználó