A Terrosa kapta az Innovációs Nagydíjat
A 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjban a Richter Gedeon Nyrt. részesült a Terrosa®, egy új bioszimiláris magyar gyógyszer létrehozásáért.
2021. március 30. 08:47

A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága 69 magyarországi vállalkozás közül választotta ki a 2020. évi innovációs nagydíjas társaságot. A 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjban a Richter Gedeon Nyrt. részesült a Terrosa®, egy új bioszimiláris magyar gyógyszer létrehozásáért. Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, aki a Magyar Innovációs Nagydíj rendszert 29 évvel ezelőtt alapította és jelenleg is szervezi. Őt kérdezte a Gondola.

 

– Elnök úr, az oszteoporózis (csontváz betegség) kezelésére kifejlesztett Terrosa piacra lépése bizonyítja a bioszimiláris koncepció sikerét, hiszen már az első teljes évben 27,237 M EUR árbevételt értek el, megvalósítva ezzel az ideális „invented and made in Hungary” gazdaságfejlesztési koncepciót. Miért fontos a magyar gazdaságnak, hogy a magyar innováció magyar gyártási lehetőséget nyisson, a magyar mérnökök alkotóereje a magyar munkahelyeket sokasítsa?

– Akár Galamb József egykori Ford T-modellje, akár most Karikó Katalin vírus elleni vakcinája jól mutatja, hogy a magyar ész nagyszerű alkotásokra képes, ám ezek pénzügyi hasznát gyakran mások, távoli földrészeken élvezik. Figyeljünk fel erre, és próbáljunk változtatni rajt. Anélkül, hogy irigyelnénk másoktól a magyar szellemnek köszönhető profitot, minél több hazai kutatás-fejleszt itthon hasznosítsunk, ennek révén jön létre az innovációs teljesítmény . Az innovációs teljesítmény akkor jön létre amikor a kutatási eredmények megvalósulnak, a kereskedelem értékesíti, és így jön létre a többlet bevétel, ami a piacok bővüléséhez, bővítéséhez vezet, végül pedig az egész gazdaság növekedését eredményezi.

– A világpiacon is sikeres magyar vállalat fontosnak tartja, hogy hazájában erkölcsi sikert érjen el, ezért rendszeresen pályázik az egyik legrangosabb magyar – sőt európai – elismerés, a Magyar Innovációs Nagydíj elnyeréséért. Ezt az attraktivitást hogyan éri el az Önök szervezete?

– A Richter Gedeon gyógyszergyárat az utóbbi évtizedekben – és korábban is – úgy ismertük, hogy igazi innovativ magyar vállalatként törekszik nemzetközi piacon jó hírnevet szerezni, és tevékenységével a magyar gazdaság részeként előállítani magas színvonalú termékeket. A hazai piac is fontos a Richternek, és átlátja, hogy a folyamatos innováció révén lehet igazán sikeres és így éri el a kiemelkedő és állandó növekedését. Emellett az Innovációs Nagydíjnak igen jelentős a marketingereje, nem beszélve arról, hogy közösségformáló erő, és jó inspiráló élmény a fejlesztő csapatnak.

– A gazdaság növekedését biztosító vállalati innovációs tevékenység az elmúlt évben jelentősen, közel 50%-kal, növekedett, ez döntően a hazai innovációs irányítórendszer átalakítása, kormányzati szintre emelése, és az állami K+F források jelentős növekedésének eredménye. Az Ön által három évtizede alapított civil szervezet hogyan tudja évről évre jobban is jobban bevonni a kormányzatot az innovációs sodrásba?

– A gazdaságpoltikai formálói könnyen felismerik, hogy a civil szervezeteknek nagy jelentőségük van abban, ha innovációs szellem hatja át a gazdaságot, ez a GDP-növekedés százalékaiban is kimutatható. Épp a napokban írta tanulmányában Marolcsy György jegybankelnök, hogy az innováció a magyar gazdaság egyik legfontosabb erőforrása. Jó ügyekben az államnak és a civil világnak együtt kell működnie, fejlett demokráciákban, mint amilyen a magyar, ez a természetes.

– A Magyar Innovációs Nagydíj hogyan működik együtt a kulturális innovációban serénykedő hazai civil szervezetekkel, köztük a Balassi Kard Művészeti Alapítvánnyal, amely 25 éves tevékenységével az idén elérte, hogy ausztrál műfordító is kaphasson, négy Balassi-vers mesteri lefordítása után Balassi Bálint-emlékkardot?

– Magam több alkalommal is hangsúlyoztam már, hogy innováció nemcsak a műszaki életben, a gazdaság más területein képzelhető el, hanem a kultúrában is fontos érték. A Balassi Kard Művészeti Alapítvány az egyik példa erre, hiszen az eltelt 25 év alatt az eredeti ötletet folyamatosan tovább fejlesztették, gazdagították, sőt a kiterebélyesedést földrajzilag is végrehajtották, hiszen soha nem volt még példa arra, hogy magyar alapítású nemzetközi irodalmi díj mind az öt földrészre eljusson. Szövetségünk azt tudná elősegíteni, hogy a kulturális szervezők és a vállalati vezetők találjanak egymásra, találják meg a közös érdekeket és működjenek együtt. Valószínűleg lehet olyan formát találni, amely mind a két fél számára előnyös. 

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Negyvenéves a Szentegyházi Gyermekfilharmónia
  Budapest, Brüsszel, Prága, Stockholm, Ottawa, Toronto – csak néhány világváros, ahol koncerteztek már a Székelyföld „kis kulturális nagyköveteiként” is emlegetett Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai. Legendás karnagyuk Haáz Sándor.
 • Morawiecki reagált von der Leyenre: Ez diktátum!
  „Ha a dolgok nehéz irányba mennek – és most Magyarországról és Lengyelországról beszélek –, megvannak az eszközeink” – fogalmazott szélsőségesen az Európai Bizottság elnöke, von der Leyen.
 • A sport fontos egy ütőképes hadsereghez
  A sport "elképzelhetetlenül fontos" egy erős, ütőképes hadsereg létrehozásához - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf vasárnap a 17. alkalommal megrendezett NATO-futás rajtja előtt Budapesten.
MTI Hírfelhasználó