Orbán Viktor Üzbegisztánban
Biztos lábakon állnak a magyar-üzbég kapcsolatok, jó lendületet vett a két ország együttműködése - mondta Orbán Viktor miniszterelnök keddi taskenti sajtónyilatkozatában.
Utoljára frissítve: 2021. március 30. 16:16
2021. március 30. 09:21

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó (háttal) a taskenti Jézus Szent Szíve templomban tartott szentmisén 2021. március 30-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Mirzijojev és Orbán megállapodott a kapcsolatok fejlesztéséről

Közös nyilatkozatot írt alá a kétoldalú kapcsolatoknak a stratégiai partnerség szintjére emeléséről Savkat Mirzijojev üzbég államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Taskentben - közölte kedden az üzbég elnöki hivatal.

A két vezető jelenlétében emellett tucatnyi dokumentumot írtak még alá a kétoldalú kapcsolatok sokoldalú fejlesztéséről. Az üzbég tájékoztatás ezek közül a két külügyi tárca közötti, a munkaügy, az atomenergetikai szakemberképzés, az innováció, a kultúra és az agrárium terén való együttműködést említette meg. Megállapodás született a debreceni egyetem üzbegisztáni képzéseinek programjairól is.

 

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó koszorúz az elhunyt magyar hadifoglyok felújított emlékművénél Taskentben.
   
Mirzijojev az eseményt követően a kun.uz üzbég hírportál szerint a sajtónak elmondta, hogy a kétoldalú kapcsolatok az elmúlt években dinamikusan fejlődtek - a kétoldalú áruforgalom négy év alatt megháromszorozódott -, és minőségileg új szintre emelkedtek. Mint mondta, a tárgyalások során elsősorban a gazdasági kapcsolatok továbbfejlesztése kapott komoly hangsúlyt.
   
Mirzijojev átnyújtotta a magyar vendégnek Arany János Rege a csodaszarvasról című költeményének nemrégiben Üzbegisztánban kiadott kötetét, amelynek előszavát ő maga írta. A mű fordítója Iszhak Ibragim, Vámbéry Ármin barátja volt, aki három évtizeden át élt a magyar fővárosban.
   
Üzbég tájékoztatás szerint a két vezető megállapodott a hosszú távú együttműködés megerősítésében, abban, hogy beindítják ennek új, kölcsönösen előnyös formáit, valamint a két ország üzleti körei és régiói közötti kapcsolattartásban. Megbeszélésük témái között szerepeltek kölcsönös érdeklődésre számot tartó nemzetközi és regionális kérdések. A felek a taskenti tájékoztatás szerint megerősítették, hogy nézeteik és megközelítéseik a béke, a biztonság és a stabiltás megerősítésének az ügyében egybeesnek.
   
Számos kétoldalú megállapodás írtak alá a felek kétoldalú üzleti tanács első ülésén is.
   
Orbán Viktort hétfőn a taskenti reptéren hétfőn Abdulla Aripov üzbég miniszterelnök fogadta. A magyar kormányfő érkezését követően a Musztakillik téren megkoszorúzta a függetlenség és a humanizmus emlékművét.
 

"Üzbegisztán nagy fába vágta a fejszéjét"

Biztos lábakon állnak a magyar-üzbég kapcsolatok, jó lendületet vett a két ország együttműködése - mondta Orbán Viktor miniszterelnök keddi taskenti sajtónyilatkozatában.

A kormányfő kifejtette: nagy reményekkel és optimizmussal érkeztek Üzbegisztánba. Látták az elmúlt néhány év korszerűsítési, politikai és gazdasági kísérleteit, látják, hogy Üzbegisztán nagy fába vágta a fejszéjét: a rendelkezésére álló erőforrásokat egy modern gazdaság keretei között próbálja mozgósítani, és ez tiszteletre méltó program - értékelt.
   
Közölte: azért is örömmel jöttek, mert így személyesen is köszönetet mondhatnak az egy évvel ezelőtti nemes gesztusért. Akkor kezdődött a világjárvány, és nem volt elég védőfelszerelés, vakcinákról pedig "nem is beszélhettünk még akkor" - idézte fel.
   
Emlékeztetett: abban a nehéz helyzetben, amikor mindenkinek szüksége volt védőeszközökre, Üzbegisztán és annak elnöke "gondolt a magyarokra", és sok százezer maszkot küldött Magyarországra, hogy a járvány terjedését megakadályozhassák. A magyarok ezt sosem fogják elfelejteni - tette hozzá.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar kormányfő a Savkat Mirzijojev üzbég államfővel folytatott tárgyaláson Taskentben 2021. március 30-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
   
Orbán Viktor kiemelte: az egész világpolitika és -gazdaság átalakulóban van. Nagy tétekben lehetne fogadni arra, hogy tíz év múlva "egy egész más világban leszünk, mint amilyenben most vagyunk" - fogalmazott. Hozzáfűzte: egyes régiók felemelkednek, mások jelentősége csökken, a világgazdaság súlypontjai átalakulnak, új technológiák jönnek, mozgásban van a világ.
   
Úgy látja, ennek az új korszaknak az elején jó ütemben "fogtuk meg egymás kezét, magyarok és üzbégek", és próbáljuk közösen kihasználni azt a lehetőséget, amelyet ez a nagy átalakulás mindenkinek tartogat, Közép-Ázsiának és Közép-Európának is.
   
A miniszterelnök hangsúlyozta: tapasztalatai alapján ha az elején nem sikerül a gazdasági együttműködést szimbolizáló zászlóshajót találni, akkor a jó szándék "szétaprózódik és a végén elpárolog". Kell egy-két nagy program, közös vállalkozás, gazdasági tett, amely világosan jelzi a magyar és az üzbég vállalkozóknak, hogy egy komoly dolog van készülőben, és "biztonságban hajózhatnak a nagy zászlóshajók mögötti nyugalmasabb vizeken" - mondta.
   
Kitért rá: kijelölték azt a néhány zászlóshajót, amely előre fogja vinni a két ország gazdaságát. Hálásak az együttműködés lehetőségéért a pénzügyi szektorban, és büszkék arra, hogy az üzbég mezőgazdaság korszerűsítésére is "bennünket választottak partnerül" - mondta.

 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar kormányfő (b6) és Savkat Mirzijojev üzbég államfő (j7) tárgyalása Taskentben 2021. március 30-án. A magyar miniszterelnök mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b5). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
   
Orbán Viktor azt is kiemelte, hogy a magyar-üzbég kapcsolatok biztos lábakon állnak, és ezt onnan is lehet tudni, hogy bár a járvány miatt a világkereskedelem volumene csökkent, a magyar-üzbég kereskedelemé növekedett, méghozzá jelentős mértékben. Ez azt mutatja, hogy van benne lehetőség, amelyet okos politikával tovább növelhetnek - mutatott rá.
   
Megjegyezte: a két ország együttműködhet a nukleáris energia területén is, és a gyógyszeriparban is látnak lehetőséget.
   
A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarország egy különleges ország, "egy rokontalan nép Európában". De a közép-európai térség országainak, a visegrádi csoportnak a munkáját a következő egy évben Magyarország fogja koordinálni. Orbán Viktor azt kérte az üzbég elnöktől, hogy legyen segítségére abban, hogy a közép-európai és a közép-ázsiai országok együttműködésére kihasználhassák ezt az egy évet.
   
Hangsúlyozta: jó lendületet vettek a mostani megállapodásokkal, valamint tárgyalásokkal, és várják az üzbég elnököt, hogy viszonozza a látogatást Magyarországon. Ha meglesznek az első eredmények, indítványozza majd, hogy a két kormány tartson együttes ülést, hogy közösen áttekinthessék az elért eredményeket - közölte.
   
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta: kilenc megállapodást írt alá az üzbég és a magyar kormány kedden Taskentben, és ezek alapján magyar vállalatok kapják meg a lehetőséget arra, hogy stratégiai ágazatokat átalakítsanak, illetve modernizáljanak Üzbegisztánban.
 

"Kanyarban előre jutni"

Nehéz a helyzet, de a magyar gazdaság újraindítása fontos, szeretnénk másokat is megelőzve, "kanyarban előre jutni" - fogalmazott keddi, facebookos bejelentkezésében Orbán Viktor miniszterelnök, aki Üzbegisztán fővárosában, Taskentben tárgyal.

A kormányfő azt mondta, az egész ország harcol a koronavírus-járvány ellen, "de közben nekünk a fél szemünket a gazdaságon, a gazdaság újraindításán kell tartani".

 

Orbán Viktor magyar kormányfő (b) és Savkat Mirzijojev üzbég államfő (j) a hivatalos katonai fogadáson Taskentben 2021. március 30-án.
   
Kifejtette: a magyar gazdaságpolitika elő fázisa az volt, amikor külföldi befektetőket hívtak Magyarországra, hogy munkahelyeket és modern technológiát teremtsenek.
   
A második szakaszban megerősítették a magyar kis- és középvállalkozókat, hogy képesek legyenek a Magyarországon megtermelt termékeiket külföldön, export formájában eladni.

Orbán Viktor magyar kormányfő (középen, b) és Savkat Mirzijojev üzbég államfő (középen, j) a hivatalos katonai fogadáson Taskentben.
   
Elérkeztünk a harmadik szakaszhoz, amikor a megerősödött magyar vállalkozások külföldön hoznak létre vállalkozásokat, hajtanak végre beruházásokat, és az ott megtermelt profitot fogják majd hazahozni Magyarországra; így fogjuk helyreállítani a magyar gazdaság pénzügyi egyensúlyát - mondta Orbán Viktor.
   
Hozzátette, ezért utazott Üzbegisztánba, ahol a magyar cégek üzleti lehetőségeit bővítik, bemutatkoznak a sikeres magyar cégek, mint az OTP, és más közepes vállalkozások.

Savkat Mirzijojev üzbég államfő (j) fogadja Orbán Viktor magyar kormányfőt Taskentben 2021. március 30-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A magyar-üzbég kereskedelmi forgalom alakulása (2001-2020)  – behozatal; kivitel; millió forint

MTI
  • Szlávik: bár jók az oltási adatok, a védekezést nem lehet elengedni
    Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, de ez nem azt jelenti, hogy a védekezést "el kell engednünk"; a brit vírusmutáns jobban terjed a fiatalabbak körében is, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és az egymás iránti figyelemre továbbra is, akár még egy jó ideig szükség lesz - figyelmeztetett a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton a közmédiának adott interjújában.
  • Bayer Zsolt: Tusk a Katynban
    Donald Tusk remek fizetéséért bárkit bármivel megrágalmaz, minden birodalmi gazemberséghez lelkesen asszisztál, és hazudik.
  • Novák Katalin: Komoly jobboldali erő a láthatáron
    A Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke elmondta, pártjuk egyelőre élvezi a nagyobb mozgásteret és szabadságot jelentő függetlenséget.
MTI Hírfelhasználó