A Föld napja: égető a feladat a környezet megóvása
Nagy István a Föld napja alkalmából az ETO Stadionnál tartott faültetésnél azt mondta, "nem vagyunk könnyű helyzetben, mert az éghajlat változását már mindennap tapasztaljuk a bőrünkön".
2021. április 23. 13:59

Nagy István agrárminiszter beszédet mond a Föld napja alkalmából rendezett faültetésen a győri ETO Stadionnál 2021. április 23-án. MTI/Krizsán Csaba

Egyre égetőbb feladatnak nevezte az agrárminiszter a teremtett világ minőségének megőrzéséért tett lépéseket pénteken Győrben.

Nagy István a Föld napja alkalmából az ETO Stadionnál tartott faültetésnél azt mondta, "nem vagyunk könnyű helyzetben, mert az éghajlat változását már mindennap tapasztaljuk a bőrünkön". Fontos tenni azért, hogy a környezet szebb, tisztább és élhetőbb legyen - fogalmazott, és megjegyezte, hogy nem véletlenül szerepel a kormány programjában a Te szedd! elnevezésű szemétszedési akció. Ezzel a települések és azok környéke lesz tisztább, emellett a környezet megóvása érdekében a kormány az illegális hulladéklerakók felszámolására is indított programot - fejtette ki.


   

Nagy István agrárminiszter (j2), valamint Soós Imre, az ETO Futball Kft. ügyvezető igazgatója (b), Simon Róbert, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b3) és Orbán Tibor, a KAEG Zrt. vezérigazgatója (j) fát ültet a Föld napja alkalmából a győri ETO Stadionnál 2021. április 23-án. MTI/Krizsán Csaba

Nagy István az egyik legfontosabb programnak nevezte a fásítást, amelynek célja, hogy a jelenlegi 24 százalékól 27 százalékra növekedjen az erdővel borított területek aránya az országban. Kiemelte, hogy a fák oxigént termelnek, megkötik a port és a szén-dioxidot, emellett csökkentik a levegő hőmérsékletét. Hozzátette, hogy a ma elültetett fák hatásaikat a jövőben fogják kifejteni.
   
Az agrárminiszter emlékeztetett, hogy a Településfásítási program keretösszegét 500 millió forintról egymilliárd forintra emelték. A programra a tízezernél kevesebb lakosú települések pályázhatnak, településenként tíz és harminc fát igényelhetnek.
   
Simon Róbert Balázs, a térség fideszes országgyűlési képviselője párhuzamot vont a faültetés és a sportoló utánpótlásnevelés között. Úgy fogalmazott: ahogy egy fát az elültetése után nevelni és gondozni kell, hogy évek múlva árnyékot adjon, úgy a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémiára beíratott gyermekeket is gondozni kell, hogy később sikereket érjenek el.

   
Hozzátette, hogy a klubnál a következő időszakban több infrastrukturális beruházás is elindul kormányzati támogatásból.
   
Soós Imre, az ETO FC Győrt működtető ETO Futball Kft. ügyvezetője azt emelte ki, hogy a négy kislevelű hársfa elültetésével a Föld napja alkalmából azt a mintegy 55 ezer embert szeretnék megszólítani, akik valamilyen módon kötődnek a klubhoz.

A Föld napja alkalmából emlékeztetnünk kell arra, hogy vigyáznunk kell a bolygónkra - mondta.  

MTI
MTI Hírfelhasználó