Ma búcsúzunk el a távirattól. Stop.
A szolgáltatás megszüntetésének bejelentése óta megugrott a nosztalgikus érdeklődés a telegram iránt. Ma még ön is küldhet egyet.
2021. április 29. 11:26

Holnaptól már nem lehet a Magyar Postán táviratot feladni, 174 év után zárul le az annak idején forradalmi kommunikációs forma – amit a 230 éve született Samuel Morse nevéhez kötünk a leginkább – az elektronikus távközlés mérföldkövét jelentő szolgáltatás korszaka.

A telegram helyét a XX. század végére gyakorlatilag elfoglalta a telefon és az internet. A gyors információtovábbítás funkcióját az e-mail és a csevegőszolgáltatások vették át. A táviratfeladás jelentősen csökkent az elmúlt évekre, igénybevétele minimálissá vált. A Magyar Posta ezért a szolgáltatás kivezetése mellett döntött, 2021. április 29-én lehet utoljára táviratot feladni a postákon, 30-tól megszűnik a szolgáltatás.

 

A Morse-távírók evolúcióját mutatja be a budapesti Postamúzeum kiállítása Fotó: Teknős Miklós

A Magyar Posta adatai szerint április eleje óta hetente mintegy ötödével nőtt meg a táviratforgalom átlagosan országszerte az előző hónaphoz képest. A legnagyobb növekedést a fővárosban regisztrálták, ahol áprilisban 41 százalékkal több táviratot adtak fel és 46 százalékkal többet kézbesítettek.

– Számítottunk valamelyest rá, mégis meglepő volt, hogy a távirat kivezetésének híre mekkora nosztalgiahullámot indított magánszemélyeknél és szervezeteknél egyaránt – mondta Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a bejelentést követően megugrott az érdeklődés a táviratok iránt. – Úgy vélem, ez a nosztalgia is jelképezi a postai szolgáltatások és a
postások különleges szerepét a társadalom életében. Az írásos kommunikáció hagyományos formáját fontosnak tartom, még ma is nagyobb az értéke egy táviratnak vagy egy kézzel írott levélnek, képeslapnak, mint elektronikus társaiknak – fejtette ki a vezérigazgató.

A vállalat és a Miskolci Egyetem közös akcióval búcsúzik a távirattól: csaknem száz telegramot adtak fel közjogi méltóságoknak, rektoroknak, kiemelt üzleti partnereknek, így tisztelegve a távirat hétköznapi kommunikációban betöltött szerepe előtt. – Az utolsó száz távirat küldésével, úgy érzem, méltóképpen köszönünk el ettől az ikonikus szolgáltatástól – mondta Schamschula György.

– Ez egy fontos gesztus egy olyan intézménytől, amelynek selmeci jogelődje a világ első felsőfokú műszaki képzését indította el. Elsőnek lenni dicsőség, utolsónak néha megtiszteltetés. Ebből kiindulva találtuk ki ezt a közös akciót. Tisztelgés ez a fejlődés, de a hagyományok előtt is. Bízunk abban, minden címzettünk elteszi emlékbe, hogy majd egyszer, sok-sok év múlva, aki ezt a témát kutatja, egy aprócska lábjegyzetben megemlékezzen erről a kedves gesztusról – mondta Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.

------------------------

Magyarországon az első táviratot 174 éve, azaz 1847-ben Bécs és Pozsony között továbbították. Eleinte csak hivatalos táviratokat adtak fel, majd hamarosan megnyitották a lehetőséget a magánforgalom előtt is. A távirat a maga korában óriási jelentőségű információtovábbító médium volt, de jelentősége előbb a telefon széleskörű elterjedésével fokozatosan, majd az internet fejlődésével párhuzamosan drasztikusan lecsökkent.
Míg 30 évvel ezelőtt évente mintegy 8 millió táviratot küldtek egymásnak üzleti ügyfelek és magánszemélyek, az utóbbi években már csak az évi tízezres nagyságrend volt jellemző. 2020-ban összesen 23 ezer volt a feladott táviratok száma. A Magyar Posta a táviratot, mint egyetemes szolgáltatást 2600 postán kínálta.


A távirat lényegében egy rövid szöveges üzenet, melyet a Posta meghatározott időn belül kézbesít a címzettnek. Az egyszerű levéltávirat mellett népszerű volt az úgynevezett dísztávirat is, amikor a feladó a rövid szöveges üzenet mellett képet, rajzot vagy fényképet is küldhetett a feladónak.

A távirat magyarországi kivezetése nem példa nélküli, számos európai országban, köztük Ausztriában, Csehországban, Németországban, Hollandiában, Franciaországban és Szlovéniában is megszűnt.

A távirat szolgáltatás kivezetése a Magyar Posta modernizálási programjához illeszkedő változás, hiszen a vállalat vezetésnek célja az ügyféligényeket lefedő termék- és szolgáltatáskínálat kialakítása, figyelembe véve a gazdaságossági szempontokat.

Magyar Posta Zrt.

magyarnemzet.hu
  • Az EU-hadsereg ötlete visszafelé sülhet el
    Aligha véletlen, hogy minden Európa Birodalom létrehozására irányuló kísérlet kudarcba fulladt, és ennek alapvető oka az, hogy nincs közös európai identitás. Elvileg létezhetne ilyen, pontosabban létre lehetne hozni ilyen önazonosságot, de ahhoz előbb meg kellene nyílni annak a beszédtérnek, amely egységes narratívára építve elbeszélhetővé és megbeszélhetővé tenné mindezt.
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
MTI Hírfelhasználó