Magyar-pakisztáni vállalatközi kapcsolatok
Az Eximbank 84 millió dolláros hitelkeretet biztosít a vállalatközi kapcsolatok előmozdítására annak érdekében, hogy segítsék magyar cégek pakisztáni piacra lépését.
2021. április 30. 11:40

Ötvenmillió dolláros kötöttsegélyhitel-programot indít Magyarország azzal a céllal, hogy magyar cégek orvosi műszereket, vízipari szolgáltatásokat, illetve az élelmiszerbiztonsághoz kapcsolódó technológiákat értékesíthessenek a pakisztáni piacon - tájékoztatta az MTI-t pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Iszlámábádból.

Az Eximbank 84 millió dolláros hitelkeretet biztosít a vállalatközi kapcsolatok előmozdítására annak érdekében, hogy segítsék magyar cégek pakisztáni piacra lépését.
   
Magyarország Karacsiban új konzulátust nyit, hogy fizikai jelenléttel is tudják segíteni a magyar vállalatokat. A Magyarország iránti fokozott érdeklődést mutatja az is, hogy az évente felajánlott 200 egyetemi ösztöndíjra idén 9508-an jelentkeztek Pakisztánból - mondta el a miniszter.
   
Szijjártó Péter kiemelte: a magyar-pakisztáni gazdasági együttműködés alapját a Mol pakisztáni beruházásai jelentik. A vállalat 2030-ig szóló stratégiájában kiemelt szerepet szán a pakisztáni beruházásoknak, a magyar kormány pedig támogatja ezeket a törekvéseket.
   
A Mol a második legnagyobb kőolajkitermelő és az ötödik földgázkitermelő vállalat Pakisztánban, a legnagyobb ottani gázmező kiaknázását végző konzorcium vezető vállalata. A cég eddig összesen 2,5 milliárd dollárnyi beruházást hajtott végre Pakisztánban.
   
A külügyminiszter nyilatkozatában az Egyesült Államok afganisztáni csapatkivonásával kapcsolatban hangsúlyozta: el kell kerülni, hogy az ország ismét a terrorizmus vagy a szélsőséges ideológiák bölcsőjévé váljon, ezért a térségbeli stabil országoknak meg kell adni a segítséget, hogy megvédhessék a határaikat és meg tudják állítani a terrorfenyegetést. Ez Európának is biztonsági érdeke, emiatt is fontos, hogy Ázsiának ezen térségével szoros együttműködést tartsanak fenn - mondta Szijjártó Péter.
 

MTI
  • Az EU-hadsereg ötlete visszafelé sülhet el
    Aligha véletlen, hogy minden Európa Birodalom létrehozására irányuló kísérlet kudarcba fulladt, és ennek alapvető oka az, hogy nincs közös európai identitás. Elvileg létezhetne ilyen, pontosabban létre lehetne hozni ilyen önazonosságot, de ahhoz előbb meg kellene nyílni annak a beszédtérnek, amely egységes narratívára építve elbeszélhetővé és megbeszélhetővé tenné mindezt.
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
MTI Hírfelhasználó