Lille: migránsnegyedben gyulladt ki a templom
A jelentős migrációs hátterű lakossággal rendelkező városrész templomában hétfőn este nyolc óra körül csaptak fel a lángok, amelyeket hatvan tűzoltó több órás munkája után sikerült csak eloltani.
2021. május 4. 15:02

Este 10 órakor még küzdöttek a lánglovagok – france3

A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon. Lille migránsnegyedében gyulladt ki a katolikus templom. A tűz a sekrestyében keletkezett, ahonnan továbbterjedt a szentély többi részére is.

 

 

Francia tűzoltók a templomnál – france3

A templomtűz az észak-franciaországi Lille Wazemmes nevű negyedében lobogott – közölte a francia sajtó.

A jelentős migrációs hátterű lakossággal rendelkező városrész templomában hétfőn este nyolc óra körül csaptak fel a lángok, amelyeket hatvan tűzoltó több órás munkája után sikerült csak eloltani.

A tűz a szentély hátsó részén található sekrestyében ütött ki, ahonnan továbbterjedt az épület többi részére is.

A Szent Péterről és Szent Pálról elnevezett templomban óriási károk keletkeztek.

A sekrestyében kegytárgyak és könyvek is a tűz martalékává váltak.

A rendőrség még vizsgálja az eset körülményeit.

Az idegenkezűséget nem zárták ki.

Lucette, a sekrestyésnő, aki az épületben a tűz előtt utoljára megfordult, a France 3 Nord Pas-de-Calais újságíróinak elmondta:

Nem vett észre semmi gyanúsat, nem égett gyertya, és senki sem volt a templomban, amikor bezárta az ajtókat.

A templomot nemrég újították fel, a tavalyi év nagy részében nem is volt látogatható.

A Lille-i történések az országos politika ingerküszöbét is elérték, Gérald Darmanin belügyminiszter a Twitteren fejezte ki a háláját a tűzoltóknak, valamint azt írta, hogy a gondolatai a lille-iekkel és a katolikusokkal vannak.

Horváth Tamás

 

M. S. mester

Lille magyar szempontból azért jelentős, mert az itteni múzeum őrzi a magyar M. S. mester Háromkirályok című táblaképét.

 

Ez az 1506 körül festett kép azért is különleges, mert magát a titokzatos alkotót, M. S. mestert is ábrázolja: ő az, aki kinéz a képből.

Kép: wunderkemmer.blog.hu 

vasarnap.hu
  • Az EU-hadsereg ötlete visszafelé sülhet el
    Aligha véletlen, hogy minden Európa Birodalom létrehozására irányuló kísérlet kudarcba fulladt, és ennek alapvető oka az, hogy nincs közös európai identitás. Elvileg létezhetne ilyen, pontosabban létre lehetne hozni ilyen önazonosságot, de ahhoz előbb meg kellene nyílni annak a beszédtérnek, amely egységes narratívára építve elbeszélhetővé és megbeszélhetővé tenné mindezt.
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
MTI Hírfelhasználó