Öreg bútor meg van lepve
2021. május 5. 00:36

Kim Lane Scheppele szerint „Orbán dönthet úgy, hogy elveszíti a választásokat”.

Nyilatkozott a Klubrádiónak Kim Lane Scheppele, a magyar kormány régi kritikusa. Az amerikai alkotmányjogász szerint Orbán Viktor évekre befészkelte magát a hatalomba, ezt szolgálja az egyetemi modellváltás is.

Scheppelét először is arról kérdezték, milyen politikai fejleményekre számít a közeljövőben

Én meg vagyok lepve, hogy mitől népszerű még mindig Orbán?! Az emberek a saját bőrükön érzik, mit művelt a járvány idején, de ha a járvány legrosszabb időszakában sem volt elégedetlenség, akkor jövőre aligha lesz. Attól tartok, hogy mivel most is szoros a verseny, jövőre, ha az élet helyreáll, Orbán javára fordul a kocka” – mondta, hozzátéve hogy „látszania kellene, hogy a pandémia kezelése miatt az emberek Orbánt büntetik”.

„Furcsa előérzete van”

A Princeton Egyetem tanára nagyon örül az ellenzéki összefogásnak, de az egységet  instabilnak tartja, és csodálkozik, hogy Orbán most nem kezdte el egymás ellen kijátszani az ellenzéki vezetőket. Furcsa előérzete van. „Abból indulok ki, hogy mit tudok a jogszabályokból kikövetkeztetni, a jog pedig Orbán DNS-ében van. Orbán dönthet úgy, hogy elveszíti a választásokat” – jelenti ki.

Szerinte a kormányfőn egyrészt már látszik is, hogy fáradt, másrészt rácáfolhatna az állandó diktátorozásra.

„Gondoljon csak a Putyin-Medvegyev-felállásra. Ha négy év múlva visszatér, ismét hiteles politikus lehetne. 10 éven át építette a hivatalait, beleültetve a saját embereit, az elkövetkező négy évben egyik sem harapna belé. Az alapítványokból szépen folyna be a pénz, megélhetési gondjai sem lennének. Sőt, a várható uniós segélyeken kívül már most annyi pénz került a keze alá, hogy igazából arra nincs is szüksége” – vázolja fel elméletét a jogtudós.

Kim Lane Scheppele elismerte, őrültnek tűnhet ez a gondolata, de alkotmányjogászként úgy látja, a kormányfőnek „ki van párnázva az élete”.

Amerikai alkotmányjogász: Én meg vagyok lepve, hogy mitől népszerű még mindig Orbán?!

mandiner.hu
Címkék:
  • Az EU-hadsereg ötlete visszafelé sülhet el
    Aligha véletlen, hogy minden Európa Birodalom létrehozására irányuló kísérlet kudarcba fulladt, és ennek alapvető oka az, hogy nincs közös európai identitás. Elvileg létezhetne ilyen, pontosabban létre lehetne hozni ilyen önazonosságot, de ahhoz előbb meg kellene nyílni annak a beszédtérnek, amely egységes narratívára építve elbeszélhetővé és megbeszélhetővé tenné mindezt.
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
MTI Hírfelhasználó