Nő a nyomás Karácsony Gergelyen Dobrev jelölése miatt
Dobrev Klára jelölésével Karácsonyon nő a nyomás, hogy bejelentse indulását a baloldal miniszterelnök-jelölti előválasztásán.
2021. május 5. 10:41

Karácsony Gergelyre is nagyobb nyomás nehezedik, hogy bejelentse indulását a baloldal miniszterelnök-jelölti előválasztásán, miután már a DK-s Dobrev Klára is rajthoz állt. A lapunk által megkérdezett elemzők úgy vélték, hogy a kétszereplőssé váló mezőnyben Jakab Péterre (Jobbik) és társaira jóval kevesebb rivaldafény jut.

Dobrev Klára DK-s miniszterelnök-jelöltségének hivatalossá válásával gyakorlatilag felállt a baloldali előválasztás mezőnye, és Karácsony Gergelynek is hamarosan, legfeljebb egy-két héten belül be kell jelentenie a jelölését, ha egyáltalán indulni akar az őszi válogatón – jelentette ki lapunknak Kiszelly Zoltán.

Új helyzet jöhet

A Századvég politikai elemzések központjának igazgatója szerint a főpolgármesteren a baloldali média felől is nő a nyomás, mivel utóbbiak is elsősorban arról fogják faggatni, hogy indul-e a kormányfő castingon. – Ráadásul már a szivárványkoalíció szinte minden pártjának van jelöltje, s az MSZP is bejelentette, hogy Karácsonyt támogatják, amennyiben indul, ami szintén a nyomást növeli a Párbeszéd-társelnökön – mutatott rá a politológus. Karácsony jelöltségének bejelentése azonban – folytatta – merőben új helyzet teremtene azáltal, hogy gyakorlatilag kétszereplőssé válna a mezőny, a sajtó és a közvélemény-kutatók is a Dobrevvel folytatott párharcával foglalkoznának, így például Jakab Péter Jobbik-elnöknek még durvább performanszokat kellene bemutatnia a parlamentben, hogy valamelyest ellensúlyozza a róla és többi miniszterelnök-aspiráns társáról elfordult rivaldafényt – fejtette ki a politológus.

Kiszelly Zoltán arra is kitért, hogy Gyurcsány Ferenc feleségének jelölti bemutatójának sajtóeseményén nem véletlenül sorolhatták fel komikus részletességgel, hogy 23 maszk mellett 410 milliliter kézfertőtlenítőt használt el országjárása során, mivel ezzel azt akarták elhitetni, hogy Dobrev megfelelt a pandémiás előírásoknak a kampányútján, szó szerint „mosta kezeit”.

Mint korábban megírtuk, a DK elnökének neje már vidéki körútja alatt megfertőződhetett a koronavírussal, és ezt másoknak is továbbadhatta, mivel több Facebook-bejegyzésén is látszik, hogy maszk viselése és a másfél méteres védőtávolság betartása nélkül tárgyalt egyes partnereivel.

Kik azok a sokak?

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Nemzet kérdésére természetesnek nevezte, hogy Dobrev Klára nem említette meg sem Karácsony Gergelyt, sem a többi riválisát a miniszterelnök-jelölti bemutatkozóján. – Ám közvetve Dobrev Klára mégis tett utalást Karácsonyra, illetve annak főpolgármesteri győzelmére, amikor arról beszélt hosszan, hogy 2019-ben októberében volt egy meghatározó élménye – tette hozzá a közgazdász.

Horn Gábor Dobrev Klára időnként „kicsit unalmas” beszédében „nem érezte a húzást”, ám úgy vélte, hogy a nem igazán átütő szónoklat tartalmilag nagyjából rendben volt. – Abban is volt egy kis hiányérzetem, hogy a DK-s jelölt pontosan mit értett a „sokak Magyarországa” alatt. Bár az elmegy, hogy nem hirdetett programot, több konkrétum említését vártam volna – fogalmazott az igazgató. Üzenetértékűnek nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc – vagyis a DK arca és legmeghatározóbb figurája – nem volt jelen a rendezvényen, és meg sem említették. – A Fidesz kommunikációjának a Dobrevvel kapcsolatos leglényegesebb eleme annak sulykolása, hogy ő Gyurcsány felesége, ezt ellenpontozták most valamelyest – húzta alá Horn Gábor.

A nyúl, a villalakó és a távfutó

Dobrev jelölésével végképp világossá vált, hogy a baloldali összefogás nem tudott kilépni a pártharcok világából, nem sikerült egy integratív, pártok feletti, netán szakértő miniszterelnök-jelöltet találniuk.

Véglegesen sutba dobták azt, amit a Jobbiktól a DK-ig eddig hangoztattak: hogy az ellentéteken felülemelkedő szimbolikus egységgel lehet csak leváltani az Orbán-kormányt – értékelt a Magyar Nemzetnek adott elemzésében Zárug Péter Farkas politológus.

Dobrev amerikai stílusú, „együgyűen sulykolt üzenetekkel operáló” Facebook-showja kapcsán az elemző azt hangsúlyozta: Gyurcsányék veszélyesen jól bánnak a 2010 óta megjelent egymillió új fiatal szavazóval – ahogy ez már a 2019-es önkormányzati választás kampányában is látszott –, s az online innovációkkal képesek versenyelőnyt kovácsolni a többi baloldali párttal szemben is.

– Dobrev Klára az Orbántól legtávolabb álló politikai alternatívát jelölte ki a 2022-es választásokra, amit a legegyszerűbben az Európai Egyesült Államok és a szuverén Magyarország állameszményének ellentéteként lehet érzékeltetni – mutatott rá az elemző.

Zárug Péter Farkas arra is kitért, hogy a baloldali kormányfői casting kibontakozóban lévő koreográfiája szerint Jakabb Péter Jobbik-elnök nyúlként felfutott Dobrev előtt, hogy aztán az Apró-villa versenyzője szép lassan átvegye a vezetést tőle, s majd valamiféle kompromisszumként színre lépjen Karácsony Gergely, a jól ismert budapesti távfutó.

Dobrev jelöltsége sok kormánypárti nyilat elvisz majd az előválasztás során, miközben a saját tábort is mérni tudják Gyurcsány spin doctorai a baloldalon belüli és össztársadalmi népszerűségének alakulásáról. Ugyanis azt a DK is tudja, hogy jelöltjük komoly mozgósító erőt jelentene a Fidesz oldalán 2022-ben.

Egy Orbán–Dobrev-párharc esetén ugyanis a Fidesz teljes tábora egységben menne szavazni Orbánra, és minden bizonnyal még a legelesettebb „Fidesz-árvák” is mankót fognának, hogy elmenjenek Dobrev ellen még egyszer a Fideszre szavazni fogalmazott a politológus.

Karácsony Gergely vasárnap már miniszterelnök-jelölt lehet

A Mandiner információi szerint a főpolgármester indulását az Európa-napon, május 9-én hozzák majd nyilvánosságra.

Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap jelentheti be indulását az előválasztáson – tudta meg a Mandiner. Mint írták: a baloldalon nyílt titok, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek előválasztása valójában előre megírt forgatókönyv szerint fog történni, a hatpárti összefogás végső jelöltje Karácsony lesz.

A Mandiner információi szerint igaz a régóta rebesgetett hír, miszerint Karácsony Gergely is indul miniszterelnök-jelöltként a baloldali előválasztáson. Úgy tudják, mindezt május 9-én, vasárnap fogják bejelenteni az őt jelölő pártok, az MSZP és a Párbeszéd. A baloldalon nyílt titok, hogy a baloldali miniszterelnök-jelöltek előválasztása valójában előre megírt forgatókönyv szerint fog történni, a hatpárti összefogás végső jelöltje Karácsony lesz.

Erre utal a HVG napokban megjelent cikke is, amelyben ezt írják: „Többekkel beszélve az a valószínű forgatókönyv, hogy az előválasztás végén Karácsony Gergely lesz a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt”.

 

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és miniszterelnök-jelöltje tegnap este az ATV-ben úgy fogalmazott: – Nagyon várjuk, hogy Gergővel teljes legyen a csapat.

 Az elszólás nem alaptalan, ugyanis Karácsony Gergely is megkezdte a Párbeszéd és az MSZP közös jelöltjeinek a bemutatását. A főpolgármester közösségi oldalán fedte fel, hogy társelnöke, Szabó Tímea indul Óbudán, mellette egy videóban Tordai Bencét méltatta, aki a II. és III. kerület egy-egy részének a képviseletéért küzd majd az előválasztáson. Mindez arra utal, hogy hamarosan Karácsony Gergely szándékait is felfedik választóik előtt.

Bár eddig is sejthető volt, hogy baloldal újra elindítja Karácsonyt a miniszterelnöki székért, ám ezt még októberben az érintett hevesen cáfolta, sőt a Párbeszéd társelnökét Szabó Tímeát tartotta legalkalmasabbnak erre a feladatra. Karácsony a Telexnek úgy fogalmazott: őt jelenleg csak Budapest vezetése foglalkoztatja.

„Több név is forog, szerintem jó nevek, de nagyon remélem, hogy lesznek újak is, és arra biztatok mindenkit, hogy akiben van ambíció, hogy az országot vezesse, induljon el. Bennem ma arra van ambíció, hogy Budapestet vezessem” – magyarázta még tavaly ősszel Karácsony, aki hozzátette: a Párbeszéd jelöltjeként Szabó Tímea jöhet szóba. Bár Szabó Tímea szeptember közepén úgy nyilatkozott: támogatná, hogy Karácsony Gergely legyen a párt miniszterelnök-jelöltje.

MNO - mandiner.hu
  • A jegybank helyre teszi Bokros Lajost
    A magyar gazdaság rendkívüli kihívásokkal néz szembe, ezért nagy szükség van a közgazdasági folyamatokról és lehetőségekről szóló vitákra, de csak akkor, ha ezek a tényeken alapulnak. Visszatérően felmerülő probléma azonban, hogy egyes álláspontokat nem a valós adatok, hanem korábban rögzült világképek befolyásolnak.
  • Fantasztikus ezüstérmet szerzett a magyar váltó a csapatversenyben
    Óriási bravúr a Lupa-tavon. Világbajnoki ezüstérmet szerzett a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összetételű magyar váltó a nyíltvizi úszók csapatversenyében. Betlehem óriásit úszott, a végén Rasovszky célfotóval győzte le az 1500 méter budapesti világbajnokát, Gregorio Paltrinierit, aki szombaton csaknem világcsúcsot úszott a Duna Arénában.
  • Ez a száz nap nem fog változtatni az ezeréves magyar-lengyel barátságon
    A magyarokat és lengyeleket szándékos dezinformációkkal ugrasztja össze a sajtó – mondja lapunknak a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke. Marek Kuchciński megértően fordult a kárpátaljai magyarok problémái felé is, de szerinte a vitákat könnyebb lesz rendezni, ha Ukrajna EU-tag lesz.
MTI Hírfelhasználó