Az uniós csúcsbürokrata szemellenzői
Borrell úr azért kapja a fizetését, hogy minden identitását alárendelje a folyó uniós küzdelmeknek, persze a main-stream oldalán. Ami a migrációt illeti, ez szinte állatorvosi lova a sajátos ténykezelésnek.
2021. május 11. 07:30

Josep Borrell – europarl.europa.eu

Az információhoz jutás jogának érvényesülését, a sajtó szabadságát és függetlenségét, valamint a szólásszabadságot mindenhol elő kell mozdítani és meg kell védeni – jelentette ki Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a sajtószabadság világnapja apropóján. Galló Béla politológust kérdezte a Gondola.

– Galló úr, egy korábbi uniós miniszterelnök nyilvánosság előtt beismerte, hogy „végig hazudtuk az elmúlt másfél-két évet, tudtuk, hogy amit mondunk az nem igaz." Ezzel az EU-tagország kormányfője megsértette az információhoz jutás jogát, hiszen a végrehajtó hatalom fejeként nemcsak eltitkolta a valós adatokat, hanem füllentett is a közérdekű adatokról. Képtelenség, hogy az azóta eltelt 15 évben ennek híre Brüsszelbe ne jusson el. Mennyire vehetjük komolyan Josep Borrellt?

– Sajnos, muszáj komolyan venni, mert Borrell úr tipikus brüsszeli csúcsbürokrata, s egyben lojális politikai végrehajtója az uniós fősodor mindenkori pillanatnyi érdekeinek. Nemigen filózik azon, hogy ezen érdekek között 1. nincs „mindig" értékkoherencia, 2. mint ahogy azon sem, hogy a deklarált uniós értékeket mindig szituatíve és szelektíve kérik számon a jó és a rossz tagországi kormányoktól. A komprádor Gyurcsánynak szabad volt hazudnia, a szuverenista Orbánnak pedig nem szabad igazat mondania. Előbbit jutalmazták, utóbbit folyamatosan büntetnék érte. Régi, históriai beidegződése ez a Nyugatnak, jó, ha ezt egy „kompország" mindig beszámítolja. Miként azt a kettős mércét is, miszerint a nagy nyugati országok saját magukkal szemben sokkal elnézőbbek, mint velünk, lásd többek közt a 3 százalékos költségvetési hiány rugalmas kezelését, mint az egyik fő gazdasági kritériumot. Amikor a franciák ezt jócskán átlépték, az EB akkori elnöke, Juncker úr azt mondta, hogy ja, nekik szabad, mert ők a franciák.

 

Juncker – express.co.uk

Mindezt, bármennyire nem tetszik is, komolyan kell venni, hiszen ez az a pálya, amelyen focizunk.

Josep Borrell az Európai Unió nevében kiadott nyilatkozatában hangsúlyozta, a sajtó szabadsága veszélyben van, a független és szabad média védelme minden eddiginél fontosabb. 2006 októberében egy uniós tagállamban a közrádió épületét rendőrök szállták meg, az adott utcába is csak őrszolgálaton át lehetett bejutni. Adott október 23-án este a közrádió udvarába előzőleg törvényesen demonstráló európai uniós polgárokat vittek be, vertek meg, majd szállítottak tovább fegyintézetekbe, anélkül, hogy erről tájékoztatták volna a társadalmat. Josep Borrell akkor 59 évesen az Európai Parlament elnöke volt. Hogyan titkolhatták el előle az Európa kellős közepén történt atrocitásokat?

– A kettős mérce leginkább a média kapcsán szembetűnő. Jó, hogy éppen senor Borrell az apropó. Jómagam éltem, oktattam Spanyolországban, az átlagosnál jobban ismerem az ottani sajtót. Sajtószabadság ügyben, legyünk diplomatikusak, nincs mit szégyenkeznünk, pontosabban: ebben sincs. Ellenben, ha megnézzük, hogy például a katalán függetlenség körüli eseményeket hogyan tálalja manapság a fősodratú média, akkor az a legkevesebb, hogy Borrell úr a saját háza táján is söprögethetne. (Katalán létére, szemét lesütve…)

Kép: elespanol.com

De említhetnénk a német és más „mintaországok” médiáját is. Az a baj, hogy manapság egyetlen „független és szabad” sajtó létezik, az, amit a jelenlegi uniós vezetés és a mögötte zakatoló érdekkörök annak minősítenek. Csak az oké. S mindez már nem csupán a véleményrovatokban tükröződik, hanem a tényanyagok csoportosításában, felnagyításában vagy éppen az elhallgatásában is.

– Josep Borrell hangsúlyozta, hogy az EU továbbra is felszólal a véleménynyilvánítás korlátozása és a cenzúra minden formája ellen. Kontinensünkön a migráció tényei, hatáselemzései nem a fősodor sajtóban jutnak el az emberekhez, emellett a ciprusi európai bizottsági tag asszony korrupciójának tényei egyáltalán nem jutnak el az Európai Unió polgáraihoz. Josep Borrellt miképpen lehetne szembesíteni saját szavaival?

–Tömören: sehogy. Borrell úr azért kapja a fizetését, hogy minden identitását alárendelje a folyó uniós küzdelmeknek, persze a main-stream oldalán. Ami a migrációt illeti, ez szinte állatorvosi lova az előbb említett sajátos ténykezelésnek.

Galló Béla – mtva

A ciprusi főnökhölgy esete az én olvasatomban büntetőjogi kérdés, egyelőre vélelmezzük az ártatlanságát, amit a 4 millió euró persze azért árnyal. Lesz-e belőle per vagy sem, meglátjuk. Az uniós vakcina-beszerzések dzsungelére mindenesetre mindenképp rávilágít.

Molnár Pál  

gondola
  • Tudatgyilkosok, lélekmérgezők támadják a kultúrát
    A 777 Közösségi Egyesület és Márffy Bence magyar nyelv, irodalom és történelemtanár részesült idén a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjban, az elismeréseket pénteken adták át Budapesten.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó