Gyurcsány Ferenc osztja a szerepeket a baloldalon
Egyre több politikai elemző véli úgy, hogy bár hivatalosan Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje, férjének, Gyurcsány Ferencnek mindegy, hogy ki nyeri a baloldali előválasztást, mert úgyis mindenkit ő irányít.
2021. május 12. 11:51

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta: a DK elnöke most is ugyanúgy a háttérből akar hatalomra jutni, mint 2002-ben – hangzott el az M1 Híradójában.

Hiába az uniós téma, Dobrev Klára kedden nem a DK EP-képviselőjeként állt a párt hívei elé. Gyurcsány Ferenc felesége ezúttal is miniszterelnök-jelöltjeként mutatkozott be, és a videóban arra utalt: ebben a pozícióban egyszerű dolga van.

„Nem hülyék, és pontosan tudják, hogy Dobrev Klárával nem lenne finoman szólva túl sok esélyük…”

Dobrev Klára indítása is pusztán a gyurcsányi forgatókönyv egyik felvonása – erről beszélt a Pesti TV-nek Rákay Philip, aki szerint Gyurcsány Ferenc csak látszólag indította el feleségét az előválasztási versenyen.

„Meg kell mutatni hogy jelen vagyunk, meg kell mutatni a DK-soknak, hogy igen, itt van egy erős asszony, aki akár ringbe szállhat, de ők már pontosan tudják, hogy Karácsony Gergely lesz az, akit utána kesztyűbábként mozgatni lehet” – mondta az újságíró.

Bár Gyurcsány Ferenc a Pesti TV-nek nem reagált az irányító szerepét érintő kérdésekre, és a csatorna riporterének pusztán annyit javasolt: játsszon inkább ki nevet a végént.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a DK elnöke most is ugyanúgy a háttérből akar hatalomra jutni, mint 2002-ben.

„Akkor is odarakták cukipofának Medgyessy Pétert, ebben a tekintetben lehet, hogy Karácsony Gergely egy jó párhuzam, akit akkor szedett le a Gyurcsány–Dobrev-klán, amikor csak akart. Amikor úgy érezték, hogy eljött a megfelelő pillanat, akkor megpuccsolták a saját maguk miniszterelnök-jelöltjét, később miniszterelnöküket. Gyurcsányék így működnek” – mondta

Medgyessy Pétert 2002-ben az MSZP színeiben választották meg miniszterelnöknek, egy olyan kampány után, amelyet Dobrev Klára kabinetfőnökként koordinált. Gyurcsány Ferenc felesége később a Miniszterelnöki Hivatalban tevékenykedett Medgyessy Péter mellett, míg Gyurcsány Ferenc a baloldali kormánykoalícióban miniszteri pozíciót kapott.

Medgyessy Péter végül két év múlva távozott a miniszterelnöki székből.

Lemondásának körülményeit azzal indokolta, hogy „nem lehet, hogy ebben az országban puccsisták diktáljanak”.

Gyurcsány Ferenc Medgyessy Péter megbuktatását követően lett kormányfő.

Címkép: Sándor Katalin/MTI

hirado.hu
  • Szijjártó: A migráció kérdésével komolyan kell foglalkozni
    A NATO-erők kivonulása Afganisztánból komoly aggodalmakat vet fel, a térség ugyanis újra az illegális migrációs folyamatok forrása lehet, a migráció kérdésével tehát komolyan kell foglalkozni, nehogy baj legyen - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az észak-atlanti szerződés tagállamai vezetőinek egynapos csúcstalálkozója alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.
  • Orbán: „Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz”
    Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz. Fel kell készíteni a tagállamokat és a NATO-t is arra, hogy ezekre a kihívásokra választ tudjon adni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, a NATO-tagországok egynapos csúcstalálkozójára érkezve hétfőn.
  • Koncesszióba adja az állam a hazai autópályákat
    Meg is jelent a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére és felújítására, valamint üzemeltetésére és fenntartására vonatkozó koncessziós közbeszerzési eljárás.
MTI Hírfelhasználó