Ötletbörze a rozsdaövezetek újraiparosításához
A zöldmezős területek fejlesztése csak és kizárólag új infrastruktúra elemek építésével valósíthatóak meg. Ezzel ráadásul azok az értékes érintetlen területek is csökkennek, amelyek a klímavédelem és a levegőminőség megőrzése, javítása szempontjából is fontos szerepet töltenek be.
2021. május 21. 11:03

Megalakult a Rozsdaövezeti Bizottság. A véleményező testület várja a javaslatokat, hogy mely leromlott állapotú, korábban ipari vagy egyéb gazdasági célra használt ingatlanok kerüljenek be a kormányzati programba. Korábban döntés született, hogy a használaton kívül került vagy alulhasznosított, rossz fizikai állapotban lévő, környezetszennyezéssel terhelt egykori ipari és gazdasági területek fejlesztését a kormány kiemelten támogatja. Füleky Zsolt építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkárnak tett föl kérdéseket a Gondola.

– Helyettes államtitkár úr, a kormány célja, hogy a leromlott állapotú területek, illetve városrészek rehabilitációjának megvalósításában segítsen. Mennyire fontos szempont, hogy a termőföldet védjük, a zöldmezős beruházások helyet a rozsdaövezeteknek adjunk új szerepet?

– A leromlott állapotú, felhagyott és szennyezett ipari, úgynevezett rozsdaövezeti, vagy barnamezős területek helyreállítása, kármentesítése és fejlesztése kiemelten fontos településfejlesztési cél. Amellett, hogy ezt Magyarország Kormánya támogatja, ezek a törekvések illeszkednek a 2021-2027 közötti programozási időszak európai uniós szakpolitikai célkitűzéseihez is.

 

Budapesti rozsdaövezetek

Az ilyen jellegű területek általában zárványként jelennek meg egy-egy település szerkezetében, azonban többnyire meglévő és kiépített közlekedési és közmű-infrastruktúrával rendelkeznek. Az úgynevezett zöldmezős területek fejlesztése ezzel szemben a rendelkezésre álló kapacitások kihasználása helyett csak és kizárólag új infrastruktúra elemek építésével valósíthatóak meg. Ezzel ráadásul azok az értékes érintetlen területek is csökkennek, amelyek a klímavédelem és a levegőminőség megőrzése, javítása szempontjából is fontos szerepet töltenek be. A fenntarthatóság és környezettudatosság jegyében törekedni kell a területtakarékos, mértékletes, meglévő hálózatokra épülő, lehetőleg vegyes területhasználatot eredményező fejlesztésekre.

– A beérkezett javaslatokat a tárca előzetesen megvizsgálja, ez 45 napig tart, majd az előzetes vizsgálat alapján alkalmasnak ítélt kezdeményezéseket részletes, minden szempontra kiterjedő vizsgálatnak is alávetik. Mennyire veszik figyelembe, hogy a társadalmi környezet az adott helyen korábban már átvette az ipari kultúrát?

– A beérkezett fejlesztői igényeket tartalmazó kezdeményezések előzetes és részletes vizsgálatát a Miniszterelnökség folytatja le és készíti elő a Rozsdaövezeti Bizottság részére. Ha benyújtott fejlesztési elképzelés megfelel jogszabályi kritériumoknak, abban az esetben történik meg a részletes vizsgálat, mely során a többek között a meglévő területhasználat és a környezeti állapotok jellemzőit vizsgáljuk, valamint azt, hogy a tervezett fejlesztési elképzelés hogyan illeszkedik a tágabb környezetbe és azok jövőbeli tervezett fejlesztéseihez. A részletes vizsgálatnak kiemelt figyelmet kell fordítania a terület társadalmi környezetére és a fejlesztések társadalmi célcsoportjaira, vagyis az adott területnek és tágabb környezetének kultúrájához is illeszkednie kell a beruházásnak.

Újraiparosításra várva

– A nem atlanti spekulációs pénzből működő, hanem hazai forrásokból hazai célokért fáradozó civil szervezeteket hogyan vonják be Önök a rozsdaövezetek újrahasznosításának szellemi előkészítésébe?

– Egy adott terület rozsdaövezeti akcióterületként történő kijelölése önálló kezdeményezésre indul, így egy adott terület tulajdonosaként, fejlesztőjeként bárki tehet javaslatot, így civil szervezetek is. Adott terület fejlesztési szándékainak előkészítése és a kapcsolódó tervdokumentációk elkészítése a kezdeményező, a fejlesztő feladata.
 

gondola
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
  • Piros-fehér-zöldben a stadionok
    Az Operaház új központja, az Eiffel Műhelyház is nemzeti színű kivilágítást kap szerdán este, a magyar-német meccs alatt – közölte az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter az Origóval. Az intézmény ezzel csatlakozott ahhoz az egyre népesebb táborhoz, mely kiáll az ellen, hogy Magyarországot politikai indíttatásból, a labdarúgást felhasználva lehessen provokálni.
  • Az EU-nak hiányosságai vannak a nemzeti kisebbségvédelem terén
    Az Európai Uniónak hiányosságai vannak a nemzeti kisebbségvédelem terén, és a 47 tagállamot, köztük a mind a 27 uniós tagországot magában foglaló Európa Tanács féléves magyar elnöksége jó alkalmat kínál, hogy felhívjuk ezekre az elmaradásokra a figyelmet - jelentette ki szerdán Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője az MTI-nek adott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó