Gyurcsány teljes kontroll alatt tartja Karácsonyt
Karácsony Gergely csupán a kirakat, a háttérben viszont Gyurcsány Ferenc és köre áll Mráz Ágoston Sámuel szerint.
Utoljára frissítve: 2021. május 23. 11:30
2021. május 23. 10:12

Karácsony Gergely Gyurcsány Ferenc politikai stratégiájának a végrehajtója – jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezérigazgatója a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Az elemző rámutatott, hogy Karácsony nemcsak a kampányban jutott alárendelt szerepe, hanem egy esetleges győzelem esetén bármikor leváltható lenne a pozíciójáról.

– Húsz évvel ezelőtt is Gyurcsány Ferenc és köre volt az, aki Medgyessy Pétert miniszterelnöki székbe juttatta, és abban a pillanatban, amikor érdekük fűződött hozzá, a magyar közjogi rendszer lehetőségeit kihasználva leváltották a miniszterelnököt és Gyurcsány Ferenc került a helyére.

A miniszterelnök-jelöltként is induló Karácsony Gergelyt folyamatos kontroll alatt tartja Gyurcsány Ferenc Fotó: facebook.com/kocsismate

Azzal kapcsolatban, hogy a fővárosban is Gyurcsány Ferenc köreinek van a legnagyobb beleszólásuk a valós döntésekbe, Mráz Ágoston Sámuel kiemelte, hogy a főpolgármester Facebook-kommunikációja mögött is például a Gyurcsány-kormány egykori kabinetfőnöke, Gál J. Zoltán áll.

Az elemző szerint ahogyan a főpolgármester körül Gyurcsány Ferenc emberei ülnek a főváros döntéshozói pozícióiban, miniszterelnökként is hasonlóan tartaná kontroll alatt a DK elnöke.

– Ha Gyurcsány Ferenc azt szeretné, hogy a főváros után az országban is ő legyen a meghatározó döntéshozó, akkor ehhez két dologra van szüksége: Karácsony Gergely ne legyen túl erős és folyamatos kontroll alatt legyen – fogalmazott Mráz Ágoston.

Az elemző szerint a főpolgármester bejelentése a miniszterelnök-jelölti indulásról siker helyett kudarc lett, melynek következtében Karácsony Gergely az elmúlt egy hétben jól láthatóan menekült a sajtó elől.

– Pedig az a baloldali politikus, aki állandóan azért kesereg, hogy a sajtószabadság állítólag milyen rossz helyzetben van Magyarországon, az mégsem menekülhetne az újságírói kérdések elől – hangsúlyozta az igazgató.

Lehullott a lepel Karácsony Gergely mesterségesen felépített képéről

Karácsony Gergely durva hazugságspirálba kerülése és elmúlt hetekben tapasztalt veszőfutása lerántotta a leplet arról az esetlen, botladozó, de egyébként szerethető, őszinte képről, amelyet külföldi, főként amerikai demokrata körökből érkező kampánytanácsadók gondosan, évek alatt építettek fel az ellenzéki miniszterelnök-jelöltről - mondta a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában nyilatkozva.

Deák Dániel úgy fogalmazott, korábban nem lehetett olyan vesszőfutást tapasztalni miniszterelnök-jelölttől, mint amilyet az elmúlt hetekben Karácsony Gergelytől lehetett látni.

Kiemelte, az ellenzéki miniszterelnök-jelölt "egyik hazugságból a másikba menekül", hiszen korábban azt állította, hogy van nyelvvizsgája, majd kiderült, hogy nincs államilag elismert nyelvvizsgája. Emellett Karácsony Gergely hivatalos életrajzában és kampányoldalakon is azt tüntette fel, hogy elvégezte a phd-képzést, miközben egyebek mellett az idegennyelvtudás hiánya miatt ezt nem tette meg - mondta Deák Dániel.

Az elemző aláhúzta továbbá, Karácsony Gergely "rengeteg zűrös, megmagyarázatlan kérdésre" nem adott választ, sőt leteremtette a közmédia ezzel kapcsolatos kérdéseket megfogalmazó riporterét.

Deák Dániel szerint az, hogy Karácsony Gergely a sajtószabadság híveként verbálisan bántalmazza az újságírókat, azt mutatja, hogy az esetében nem természetes, belülről jövő az a kép, amelyet sugározni próbál.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szólt arról is, nem találni olyan korábbi magyar miniszterelnököt, aki ne beszélt volna valamilyen idegen nyelven.  

Külön kiemelte gróf Apponyi Albertet, aki a trianoni békeszerződés megkötése előtt elmondott védőbeszédében franciául, olaszul és angolul is felszólalt, megdöbbentve az ottani tárgyalókat.

Emellett megjegyezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök éppen a konyhában tartózkodott, amikor Donald Trump korábbi amerikai elnök felhívta őt.

"Gondoljon csak bele, ha Karácsony Gergelyt felhívná a mostani elnök, akkor mit tudna reagálni, hogyan tudna válaszolni, hiszen a saját bevallása szerint sem tud angolul beszélni" - fogalmazott Deák Dániel.

Az elemző kitért arra is, kutatások szerint a magyarok több mint 80 százaléka elvárja, hogy egy miniszterelnök tudjon legalább angolul tárgyalóképesen beszélni. Erre azért is nagy szükség van, mert az uniós csúcstalálkozások szüneteiben, négyszemközti találkozóin nincs tolmácsolás, és ezeken sokszor több minden dől el, mint a rendes tárgyalásokon.

MNO - MTI - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
  • Elindult a tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között
    Elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train, az első utasokat szállító, menetrend szerinti szerelvény hétfőn fél négykor gördült ki a vásárhelyi nagyállomásról.
  • Orbán Viktor az OECD főtitkárával tárgyalt
    Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délután a Karmelita kolostorban tárgyalt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közelmúltban kinevezett új főtitkárával, Mathias Cormannal - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
  • Tovább nőtt a genderideológiát elutasító magyarok aránya
    Amíg 2021 áprilisában a magyar felnőtt lakosság 69 százaléka gondolta úgy, hogy a férfi és női nemek velünk született tulajdonságok, addig novemberben már közel háromnegyedük, 72 százalékuk helyezkedett ugyanerre az álláspontra. Ráadásul emelkedett azoknak az aránya is, akik szerint csak férfi és csak női nem létezik: 2021 áprilisában 66, novemberben pedig már 73 százalékuk utasította el e tekintetben is a genderideológia legalapvetőbb állítását – derül ki az Alapjogokért Központ áprilisi és novemberi közvélemény-kutatásából.
MTI Hírfelhasználó