Orbán Viktor: „Irány Brüsszel”
Hétfőn este Brüsszelben megkezdődött az európai uniós tagállamok vezetőinek csúcstalálkozója, amelynek középpontjában a koronavírus-járvány okozta helyzet áttekintése, az EU és Oroszország közötti kapcsolatok, illetve a Ryanair ír légitársaság járatának előző napi, minszki földre kényszerítése szerepel.
2021. május 24. 22:15

Orbán Viktor miniszterelnök is útra kelt Brüsszelbe az Európai Tanács hétfőn, munkavacsorával kezdődő kétnapos csúcstalálkozójára – derült ki a kormányfő Facebook-bejegyzéséből, melyhez ezúttal csak egy rövid üzenet társult: „Irány Brüsszel.”

Az előzetes tervek szerint a találkozón

 • a koronavírus-járvány okozta helyzet áttekintése
 • a járvány idején az unión belüli szabad mozgást biztosító, koronavírus elleni beoltottságot igazoló közös uniós dokumentum bevezetése,
 • az Európai Unió és Oroszország közötti kapcsolatok lesz napirenden
 • áttekintik továbbá az EU és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatokat
 • kitérnek a közel-keleti helyzetre
 • előkészítik a közelgő, június 15-re tervezett EU–Egyesült Államok csúcstalálkozót

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője ugyanakkor közölte, hogy napirendre veszik a Ryanair ír légitársaság járatának kikényszerített minszki leszállása és a járaton utazó, Minszkben előállított Raman Prataszevics ellenzéki aktivista és újságíró ügyét, továbbá fontolóra veszi intézkedések meghozatalát is a felelősökkel szemben.

A csúcstalálkozó témái között szerepel továbbá a klímaváltozás kérdése. Az Európai Tanács 2019 decemberében hagyta jóvá azt a célkitűzést, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon. Egy évvel később megállapodott abban a kötelező uniós célkitűzésben, hogy 2030-ra az 1990-es szinthez képest legalább nettó 55 százalékkal csökkenjen az EU kibocsátása. A 2020. decemberi következtetésekkel összhangban a vezetők a tervek szerint további iránymutatást fognak nyújtani az Európai Bizottságnak a nyár folyamán bemutatni kívánt javaslataihoz.

A személyes részvétellel tartott, kétnapos találkozó hétfő esti munkavacsoráját a résztvevők külpolitikai kérdéseknek szentelték. Kiemelt téma volt az Európai Unió Oroszországgal ápolt kapcsolata mellett a Ryanair-gép fehéroroszországi kényszerleszállása.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az ülésre érkezve kijelentette: mivel vasárnap, a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva leszállásra kényszerítették Minszkben a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatát, már a tanácskozás első munkanapján döntés születhet szankciók bevezetéséről Fehéroroszországgal szemben.

A tagállami vezetők áttekintik továbbá az EU és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatokat azt követően, hogy május 1-jén hatályba lépett a felek közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodás. Emellett kitérnek a közel-keleti helyzetre, valamint előkészítik a közelgő, június 15-re tervezett EU-Egyesült Államok csúcstalálkozót.

A vezetők megbeszélését folytatnak a koronavírus-járvány elleni védekezés eredményeiről, a járvány okozta társadalmi és gazdasági helyzetről. Megvitatják az oltóanyagok globális igényeinek kielégítésére irányuló erőfeszítéseket, illetve azt, hogy az EU hogyan és milyen mértékben fokozhatja a vakcinamegosztást a világ többi részével.

Mivel az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói csütörtökön politikai megállapodást kötöttek a beoltottságot igazoló közösségi tanúsítvány bevezetéséről, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői vitát tartanak a blokkon belüli szabad mozgás további biztosításáról, különös figyelemmel a nyári szabadságok időszakára.

A csúcstalálkozó témái között szerepel továbbá a klímaváltozás kérdése. Az Európai Tanács 2019 decemberében hagyta jóvá azt a célkitűzést, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon. 2020-ban megállapodott abban a kötelező uniós célkitűzésben, hogy 2030-ra az 1990-es szinthez képest legalább nettó 55 százalékkal csökkenjen az EU károsanyag-kibocsátása. A tavaly decemberben elfogadott zárónyilatkozattal összhangban a vezetők a tervek szerint további iránymutatást nyújtanak majd az Európai Bizottság nyáron bemutatni kívánt javaslataihoz.

MNO - MTI
 • Novák: a családokat nem lehet felülírni
  Novák Katalin miniszter a közrádió műsorában örömének adott hangot, hogy sokan vettek részt a rendezvényen, amelyen közösen állapították meg: a családnak nincsen alternatívája és a demográfiai problémákkal foglalkozni kell. Hozzátette: mindenki egyetértett abban, hogy a demográfiai problémákra kifejezetten nem a tömeges bevándorlás a megoldás, hanem épp ellenkezőleg, a családok támogatása.
 • A keresztény gyökereknek újra hajtást kell adnunk!
  Veres András győri megyéspüspök azt mondta, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje nem tett pontot semmire, ellenkezőleg Ferenc pápa a Hősök terén mondott beszédében "egyfajta programot adott a magyar egyháznak" a munka folytatására.
 • Meg kell adni a vidéknek, ami jár neki
  Meg kell végre adni a magyar vidéknek, ami jár neki - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Tokaj-Hegyalja Egyetem tanévnyitó ünnepségén, szombaton Sárospatakon.
MTI Hírfelhasználó