Gyakorolni a segítő szeretetet
Nemzetközi tudományos konferenciát rendezett szerdán Esztergomban a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus titkársága és a Katolikus Karitász Szeretetből szolgálni - az egyház karitatív tevékenysége címmel.
2021. május 26. 20:28

A Karitatív Tanácsot alkotó hat nagy szervezet - amelyek közül öt egyházi - támogatására a kormány 650-650 millió forintot biztosított, valamint 200-200 millióval támogatott további néhány kisebb szervezetet - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke a konferencián.

Soltész Miklós a karitatív tevékenységről, valamint az egyházak és a kormány együttműködéséről tartott előadásában szólt arról, hogy a közös munka során megvalósult Székesfehérváron a Katolikus Karitász legnagyobb raktárbázisa, továbbá egy jelentős raktár jött létre Felsőzsolcán, megújult Pécsen az önkéntesek háza, és a Katolikus Karitász központi elhelyezést nyert Budapesten, a Bartók Béla úton.

Az államtitkár kiemelte, jó döntés volt 2010-ben a kötelező középiskolai önkéntesség bevezetése, mert a felnövekvő korosztály ezáltal megérezheti az önzetlenül végzett munka ízét, és a kezdeményezés lehetőséget nyújt utánpótlás toborzására a karitatív szervezeteknek.

A segítő szeretet mindig különösen jellemezte a kereszténységet - hangsúlyozta a konferencia résztvevőit online üdvözölve Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

Felidézte, az étkezés az első keresztények lakomái során a kölcsönös segítség, a szeretet kifejezése volt, majd az egyház már a római korban foglalkozott betegek, magukra hagyott emberek gondozásával.

"Amikor ma újra visszatérünk annak az erős tudatához, hogy a keresztény közösség egymást ismerő, egymással összetartó emberek testvéri közössége, akkor elevenítsük fel ezeket a tapasztalatokat, mert a mai egyház is erősebben aktivizálódik ezen a területen" - mondta Erdő Péter.

A bíboros rámutatott, az Eucharisztikus Kongresszus alkalom és lehetőség, hogy "gyakoroljuk a segítő szeretetet", és ez "erősítse közösségeink összetartását".

Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász elnöke elmondta, a szervezet tevékenységét 16 egyházmegyei központ fogja össze, országszerte 800 plébániai csoportban közel tízezer ember végzi a rászorulók "embertől emberig eljutó" segítését.

A szervezők tájékoztatása szerint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítő programjaihoz kapcsolódó konferencia célja, hogy megmutassa a világegyház és azon belül a Magyar Katolikus Egyház humanitárius, egészségügyi és szociális tevékenységének jelentőségét, lehetőségeit és működési kereteit, valamint a szociális ellátórendszerben betöltött szerepét.

MTI
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó