Pénzhiányra panaszkodnak, mégis milliós jutalmakat osztogatnak az ellenzéki polgármesterek
Kikérte egy internetes portál több fővárosi kerülettől, illetve megyei jogú várostól, hogy a 2019-es önkormányzati választás óta mekkora jutalmat fizettek ki az önkormányzati vezetőknek. A sorozat első részében a miskolci, pécsi és ferencvárosi adatokat hozták nyilvánosságra.
2021. május 30. 10:04

Azt írják: miközben az ellenzéki városvezetők arról beszélnek, hogy a kormányzati megszorítások ellehetetlenítik a település működését, milliós bónuszokat fizettek ki az önkormányzatok – hangzott el az M1 Híradójában.

Azon háborgott tavaly év végén Baranyi Krisztina  Ferencváros balliberális polgármestere, hogy a kormány megtiltotta az önkormányzatoknak az adóemelést, illetve új adók bevezetését. Szerinte erre azért lett volna szükségük, mert a koronavírus-járvány miatt hozott kormányzati intézkedések nehéz helyzetbe hozták az önkormányzatokat.

Baranyi Krisztina közösségi oldalán beismerte, nemcsak a nagyobb cégeket sarcolták volna meg, hanem a kerület lakóit is, miközben egy posztjában azt állította: magukon kezdik a spórolást.

A spórolást azonban nem kapkodták el a főváros IX. kerületének irányítói – tudta meg az adatradar.hu. A portál által kikért adatokból ugyanis kitűnik, hogy a balliberális vezetés 2019-hez képest, több mint kétszeresére növelte az alpolgármesterek, a jegyző, az aljegyzők, az irodavezetők és helyetteseik, valamint a csoportvezetők jutalmazására fordított összeget. Az előbbieké kevesebb, mint kétmillióról több mint ötmillió forintra, az utóbbiaké pedig 10,8 millióról több mint 23,5 millióra nőtt.

A Veres Pál vezette Miskolcon is hasonló jelenség figyelhető meg, ahol nemrég még arról beszéltek, épp csak nem ment csődbe a város. Bár a baloldali polgármester itt is a kormányra igyekezett hárítani az okokat, a Miskolc Holding Zrt. munkavállalóinak egy levelében azt írta „Tavasszal azt gondoltuk, nem szükséges mindenhol ugyanakkora takarékosság, ezért nem mindenhol egyformán csökkentettük a költségeket, ez tévedés volt, bár a város gazdasági helyzetén az sem javított volna…

Az adatradar.hu azonban megtudta: a miskolci önkormányzat a 2019-es választások után harminc dolgozójának osztott ki 75 ezer forint körüli karácsonyi jutalmat.

A következő évben viszont már csak nyolc vezetőt részesítettek elismerésben, összesen több mint 3,3 millió forint értékben. A legnagyobb jutalom akkor 2,1 millió forint volt, és idén is kiosztottak már egy személynek 1,3 milliót.

Pécsett a város ellenzéki vezetése ugyancsak összeomlásközeli állapotokról és megszorításokról szónokolt. Az állítólagos nehéz helyzet ellenére szintén megnőtt a jutalmak összege. A 2019. decemberi 1,8 millióval szemben tavaly már 2,3 millió forintnál többet fizettek ki bónuszként vezető tisztségviselőknek – hívja fel rá a figyelmet az adatradar.hu.

A kormány tavaly év végén 1 százalékban korlátozta a kis-, és középvállalkozók helyi iparűzési adóját. Ezzel mintegy 150 milliárd forintot hagyott a válság miatt nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknál. A kabinet ugyancsak ekkor döntött arról is, hogy a 25 ezer fő alatti települések számára teljes egészében megtéríti a kieső adóbevételt.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter május elején jelentette be: a kormány 23 milliárd forint támogatást nyújt 32, huszonötezer fő feletti település számára. A többit pedig a gazdaság újraindítását célzó helyi beruházásokkal fogja támogatni.

hirado.hu - M1
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Orbán: Az egész kontinenst háborús infláció sújtja
  Az egész kontinenst háborús infláció sújtja - jelentette ki Orbán Viktor a DK-s Kálmán Olga kérdésére válaszolva, részletezve, hogy melyik államban mekkora a pénzromlás.
 • Ezért bukta el az ellenzék a vasárnapi időközi választásokat
  Bár időközi választásokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, a hétvégi eredmények figyelmezető jelek lehetnek a baloldal számára. Mráz Ágoston Sámuel szerint például azt támasztják alá, hogy a Fidesz nem esélytelen Budapesten, míg Nagy Attila Tibor úgy véli, ha minden így marad, számos ellenzéki polgármester és önkormányzati képviselő már most elkezdhet aggódni a követező önkormányzati választások kimenetele miatt.
 • A magyar vármegye hagyománya és jövője
  A királyi vármegye Szent István kora óta a magyar közigazgatás alapvető közigazgatási egysége volt.
MTI Hírfelhasználó