Új szövetséget köt a kormány
– Jövő év elején a gyermeket nevelő családokban mindkét felnőtt visszakapja a teljes évi személyi jövedelemadó-befizetését – mondta a Magyar Nemzetnek Nagy Márton, a miniszterelnök főtanácsadója. Elárulta azt is, hogy ez mennyi pénzt jelent.
2021. június 10. 10:14

Több mint egymillió családot és másfél millió munkavállalót érinthetnek azok a lépések, amelyeket Orbán Viktor tegnap jelentett be – mondta lapunknak Nagy Márton, a miniszterelnök főtanácsadója. Ha az idei gazdasági növekedés öt és fél százalék felett lesz, akkor a jövő év elején a gyermeket nevelő családokban mindkét felnőtt visszakapja a 2021-es teljes évi személyi jövedelemadó-befizetését, de fejenként maximum nyolcszázezer forintot.

– A sikeres járványkezelés miatt áprilisban hazánk az első országok között volt, ahol meg lehetett teremteni a nyitás feltételeit. Másfél-két hónappal hamarabb tudtuk kinyitni az országot, mint bárki más Európában. A sikeres védekezés jelentős gazdasági versenyelőnyt eredményezett – mondta lapunknak Nagy Márton, a miniszterelnök főtanácsadója a Világgazdaság szerdai konferenciáján elhangzottakról. – A gazdaságot megvédtük, és most újra kell indítani. A növekedés gyors helyreállítása miatt fenn kell tartani a támogató fiskális politikát. A 2021-es és a 2022-es költségvetés ezt a célt szolgálja. Tehát nem választási, hanem újraindítási költségvetésünk van – magyarázta. Szerinte a növekedés akár hat százalék felett is lehet az idén. Ugyancsak fontos, hogy a munkanélküliségi ráta elérje a válság előtti, három és fél százalék alatti szintet, ami azt jelenti, hogy legalább 4,650 millió ember dolgozzon Magyarországon. Ez 250 ezer új munkahely létrehozását jelenti.

 

Visszajön a befizetett szja

A főtanácsadó beszélt arról is, hogy fontos a sérülékeny társadalmi csoportok támogatása, a válság mindenkit érzékenyen érintett, de leginkább a családok, a fiatalok és a nyugdíjasok kerültek nehéz helyzetbe.

– A családok egy része felélte a tartalékait, a szülőknek az óvodák, bölcsődék és iskolák bezárása miatt otthon kellett maradniuk. Ezért a miniszterelnök részéről javaslatként felmerült, hogy ha az idei gazdasági növekedés öt és fél százalék felett lesz, akkor a jövő év elején a gyermeket nevelő családokban mindkét felnőtt kapja vissza a 2021-es teljes évi személyi jövedelemadó-befizetését, de fejenként maximum nyolcszázezer forintot.

Mindez 1,1 millió családot és másfél millió munkavállalót érinthet – fejtette ki a részleteket. – A 25 év alattiaknak a jövő év elejétől biztosítjuk a személyi jövedelemadó-mentességet. Ez háromszázezer főt érinthet. A 2,4 millió nyugdíjas az év végén még várhatóan megkapja a nagyobb infláció utáni emelést és a nagyobb gazdasági növekedés miatt járó prémiumot. A jövő év elején folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése – ismertette a lépéseket Nagy Márton.

Nagy Márton: A gazdaság újraindítása során egy új világot építünk Fotó: Havran Zoltán

Tíz évre akár egymilliárd forint

A főtanácsadó kitért arra is, hogy sok cégnek vissza kell nyernie a vállalkozói kedvét. Emlékeztetett: az elmúlt időszakban a vállalatok és ezen belül is főként a mikro-, a kis- és a középvállalatok (kkv) számos segítséget kaptak. Így például megfeleződött az iparűzési adó, valamint több kedvezményes hitel vált elérhetővé.
– A jegybank által idáig működtetett Növekedési hitelprogram kivezetése érzékenyen fogja érintetni a kkv-hitelpiacot. Emiatt a kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen már július 1-jétől átalakítja a Széchenyi-kártya kkv-hitelkonstrukcióit. Létrejönnek az újraindítási hitelek. A fókusz a rövid futamidő helyett a hosszú futamidejű, beruházási hitelekre kerül.

A vállalkozók szinte minden beruházási célra maximum egymilliárd forintig tíz évre 0,5 százalékos fix kamat mellett tudnak majd hitelt felvenni – mondta a főtanácsadó.

Kétszázezer forintos minimálbér

Nagy Márton fontosnak nevezte, hogy jövőre folytatódhat a munkáltatói járulékok csökkenése is, ezzel támogatva a bérek emelkedését. – A szakszervezeteknek és munkavállalóknak hamarosan meg kell kezdeni a 2022-es bértárgyalásokat és a minimálbér meghatározását. A gazdaság gyors helyreállása lehetőséget ad majd arra, hogy jövőre újra két számjegyű, tíz százalék feletti bérnövekedés valósuljon meg. Ezzel párhuzamban egy vagy két év alatt jó lenne elérni a kétszázezer forintos minimálbért – hangsúlyozta.

Hosszabb lesz a hitelmoratórium

– Ne feledkezzünk meg a hitelmorató­riumról sem – folytatta –, amely jelentősen védi a családokat és a vállalkozásokat a válság kitörése óta. Ennek a jövőjéről egy kemény szakmai vita folyik. Meg kell vizsgálnunk, hogy a hitelmoratórium miként segítheti a gazdaság újraindítását és hogyan védi meg a kispénzű embereket.

Szeptember végéig a moratórium jelenlegi formájában automatikusan meghosszabbodik, szeptember elején majd dönteni kell arról, hogy mi történik októbertől – ismertette.

Hatékonyabb gazdaság

– A gazdaság újraindítása során egy új világot építünk. Munkaalapú, de a korábbinál erősebb, jobb, hatékonyabb gazdaság megépítésében hiszünk. Ennek érdekében új szövetséget kell kötni a családokkal és a vállalkozásokkal. Az újraindítás az első lépés, ezt követheti egy új stratégia létrehozása. Már idén visszakerülünk a fenntartható felzárkózás pályájára, ami az unió növekedésénél két százalékkal nagyobb, tartós hazai növekedést jelent. Ugyanakkor a következő tíz évben itt is kell maradnunk, a cél az unió átlagos fejlettségi szintjének elérése 2030-ra – tette végül hozzá Nagy Márton.

magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány 11 pontos akcióterve
  A kormány 11 pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; hosszú távon azonban új gazdaságstratégiai modellre is szükség van - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter szerdán.
 • Moszkva komoly ajánlat esetén kész a tárgyalásra
  "Ha most komoly javaslat érkezik arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megállítani ezt a konfliktust úgy, hogy közben teljesüljenek a mi teljesen jogos követeléseink, természetesen készek leszünk tárgyalni" - mondta Lavrov a Jevgenyij Primakov néhai miniszterelnök és külügyminiszter emlékének szentelt fórumon.
 • Elutasította az Alkotmánybíróság az ellenzéki indítványt
  Az Alkotmánybíróság a határozatában megállapította: "nem alaptörvényellenesek azok a rendelkezések, amelyek meghatározzák a még elégséges szolgáltatások pontos tartalmát a köznevelési intézményekben megtartott sztrájk esetén".
MTI Hírfelhasználó