Nem a romboló, hanem a teremtő világot képviseljük
A pusztulás felelőseit név szerint ismerjük, ám az építők és értékteremtők nevei homályban maradtak, ezt az adósságot azonban törlesztenünk kell – monsta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken a mecseki Jakab-hegyen álló, közelmúltban felújított Új templom turistapihenő átadásán.
2021. június 11. 13:58

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a közelmúltban felújított Új templom turistapihenő átadásán a mecseki Jakab-hegyen 2021. június 11-én. Az egykori pálos kolostorrom felújítása egy Interreg horvát-magyar együttműködés keretein belül valósult meg mintegy 25 millió forint értékben a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság beruházásában, míg a közelében lévő, egykori rendház alapjain nyugvó Új templom turistapihenő és kilátó felújítását a Környezeti és energiahatékonysági operatív program mintegy 29,3 millió forintos forrásának felhasználásával végezték el. MTI/Varga György

A történelmi korszakok közül mi nem a hanyatló, romboló, hanem a teremtő és építő világot képviseljük - hangoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken a mecseki Jakab-hegyen álló, közelmúltban felújított Új templom turistapihenő átadásán.

A kereszténydemokrata politikus azt mondta: a kultúrtörténet előszeretettel alkalmaz összefoglaló jellegű minősítéseket különböző történelmi korszakok minősítésére. Ezek szerint vannak teremtő, megőrző és hanyatló korszakok. A teremtő korszakok alkotnak, a megőrzők megóvják az elődök által teremtett értékeket, a hanyatló idők pedig mindezt elvesztik, elvesztegetik, lerombolják - fejtette ki.
   
Azt mondta, a Jakab-hegyi Pálos kolostor az évszázadok során sokszorosan élte át a történelem viharait, az általuk alkotott értékek megújulása pedig azt mutatja, hogy "mi nem a hanyatló, romboló, hanem a teremtő és építő világot képviseljük".
   
Hozzátette, hogy a pusztulás felelőseit név szerint ismerjük, ám az építők és értékteremtők nevei homályban maradtak, ezt az adósságot azonban törlesztenünk kell.
   
Semjén Zsolt emlékeztetett, hogy a kolostor romjait Gosztonyi Gyula mérte fel az 1920-as évek második felében, az első konzerválási munkálatok Kárpáti Gábor régész irányításával a hetvenes években indultak meg, majd 2019-ben a nemzeti mellett az épített örökségre is kiemelt figyelmet fordító Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága valósított meg ismét egy ilyen jellegű feladatot, egyben megújította az 1947-es alapokon álló "Új templom" turistapihenőt is.
   
Az egykori pálos kolostorrom felújítása egy Interreg horvát-magyar együttműködés keretein belül valósult meg mintegy 25 millió forint értékben a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság beruházásában, míg a közelében lévő, egykori rendház alapjain nyugvó Új templom turistapihenő és kilátó felújítását a Környezeti és energiahatékonysági operatív program mintegy 29,3 millió forintos forrásának felhasználásával végezték el.
   
A Jakab-hegyen a 13-16. században, majd rövid ideig a 20. században éltek és munkálkodtak pálos szerzetesek. A hegyen korai kolostoruk romjai, valamint a későbbi visszatelepülés korában létesült, befejezetlen újabb kolostor és kápolna kezdeménye maradt fenn, utóbbi a zarándokokat, turistákat szolgálva "Új templom" pihenő és kilátó néven ismert.
   
A két helyreállított épület pénteken tartott átadási ceremóniájának részeként a Pálos Rend és a Pécsi Egyházmegye emléktáblát avatott.
   
Az eseményen Závoczky Szabolcs a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója azt mondta: a tízezer hektáros Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet szívében a természeti, teremtett és az egyházi kulturális értékek találkoznak, így kézenfekvő volt a népszerű turistautak találkozásánál fekvő romok és a turistaház felújítása.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Hoppál Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője és Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára (b-j) leleplezi az emléktáblát a közelmúltban felújított Új templom turistapihenő átadásán a mecseki Jakab-hegyen 2021. június 11-én. 
   
Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára arról számolt be, hogy a nemzeti parkok az elmúlt tíz évben 200 ezer hektáron 60 milliárd forint felhasználásával több mint 200 fejlesztési projektet valósítottak meg. A munkálatok nagy részével az egyre aktívabb módon pihenő turistákat szolgálják, amit mutat a nemzeti parkok egyre növekvő látogatottsága is.
   
Hoppál Péter (Fidesz), Pécs és térsége országgyűlési képviselője különlegesen kultikus helynek nevezte a Jakab-hegyi kolostorromokat beszédében, hangoztatva, hogy a pálosok mély európaiságot adtak, megerősítették a keresztény identitást.
 

MTI
  • A központi Soros-szervezet szorgalmazta a pedofiltörvény átcímkézését
    A Soros-hálózat hatékonyságát meglehetősen jól szemlélteti, hogy a pedofiltörvénnyel összefüggésben milyen gyorsan aktivizálódott, miként alakította a globális lapokban megjelenő írásokat, véleményeket, illetve az, hogy néhány óra alatt képes volt homofóbtörvénnyé címkézni a magyar jogszabályt.
  • Gulyás: 5,5 millió beoltottnál eldobhatjuk a maszkot
    Megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió koronavírus ellen beoltott ember elérése esetén - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón.
  • Orbán Viktor: Ez egy gyermek- és szülővédelmi törvény
    Az új magyar szabályozás arról szól, hogy a gyermek hogyan és miképpen ismerkedik meg a szexualitás egyébként nehéz és bonyolult kérdéskörével, ennek eldöntése kizárólag a szülő dolga; ez egy gyermek- és szülővédelmi törvény - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön, az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos tanácskozását megelőzően.
MTI Hírfelhasználó