Karácsonyék nem hibáznak: leaszfaltozták a Clark Ádám téri virágágyást
A főpolgármester nem először választ abszurd „megoldást” a forgalmi dugók mérséklésére.
2021. június 12. 20:51

Leaszfaltozta Karácsony Gergely a Clark Ádám téri virágágyást „forgalomcsökkentésre” hivatkozva. A Lánchíd felújítása már hosszú idő ideje várat magára, miközben az előző főpolgármester, Tarlós István idejéből származó ajánlatának megfelelően ötmilliárd forinttal olcsóbban is felújította volna azt az A-Híd Zrt. Karácsony Gergely nem először választ abszurd „megoldást” a forgalmi dugók mérséklésére.

Általános megrökönyödésére aszfaltot terítettek a Clark Ádám téri körforgalom közepén lévő, a budapestiek és a turisták által jól ismert, városképi jelentőségű virágágyásra. Karácsony Gergely a Facebookon a lépést azzal magyarázta, hogy a területet – a Lánchíd felújítása miatt – átmenetileg bevonják a forgalomba, hogy „enyhítsük az autósok kellemetlenségeit”.

A Tarlós István korábbi főpolgármester idején tett ajánlattal ellentétben ötmilliárd forinttal drágábban újíthatja fel az átkelőt a Karácsony Gergely vezette budapesti önkormányzat által lefolytatott új közbeszerzési eljárás nyertese, az A-Híd Zrt.

Karácsonyéknak sikerült azt a bravúrt végrehajtaniuk, hogy drágábban, de fapadosabb változatban valósítják meg a beruházást.

Tarlós idején ugyanis a rekonstrukció része lett volna a pesti hídfőnél lévő, Széchenyi téri aluljáró rekonstrukciója is, ez most kimaradt. A hídfelújítás ára viszont ötmilliárd forinttal drágult, a kivitelező szerint ez egyértelműen a jelenlegi városvezetés időhúzására vezethető vissza, mert miközben azt hangoztatták, hogy kormányzati támogatásra várnak, a Lánchíd műszaki állapota tovább romlott, ezért több acélszerkezetet és erősebb korrózióvédelmet kell alkalmazni.

A főpolgármester ígérete szerint „a felújítási munkálatok végével nemcsak a Lánchíd, hanem a virágágyás is szebb lesz”. A Lánchíd felújítását hosszas tétlenség után hivatalosan március 17-én indította el a jelenlegi, baloldali városvezetés.

Hosszú ideje várat magára Magyarország egyik legfontosabb jelképének felújítása. Fotó: Teknős Miklós

Budapest közlekedése azért fordult immáron napok óta rendszeresen káoszba, mert a Karácsony-féle városvezetés egyszerre időzítette a Lánchíd, a pesti alsó rakpart és a Blaha Lujza tér felújítását.

A Lánchídhoz hasonlóan a Blaha Lujza tér rekonstrukcióját is előkészítették az elődök: az előző kerület- és városvezetés idején, 2019-ben a tér felújítására megvoltak a kész tervek, megvolt a közbeszerzési kiírás, a forrásokat is hozzárendelték a projekthez, azt csak be kellett volna fejezni.

A fővárosban autózni korábban sem volt könnyű a koncepciótlanul felfestett és kihasználatlan kerékpársávok, az ötletszerű közlekedésszervezés miatt. Ezen a helyzeten rontott a mostani, állandósulni látszó káosz, amit tetézhet a labdarúgó Eb, az arra érkező tömegek miatt.

Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az „embertelen, várospusztító dugók” kapcsán felhívta a figyelmet, hogy ha már nem végezték el a munkálatokat a járvány idején, amikor amúgy is leállt az élet – a Lánchíd még ötmilliárddal olcsóbb is lett volna, ha a Tarlós-féle ajánlat alapján megcsinálják, és már az átadó ünnepségre készülnénk – , akkor legalább várták volna meg az iskolai szünetet!

Fotó: Teknős Miklós

A főpolgármester azoknak, akik kifogásolták a gigadugókat, azt üzente: „Szálljon ki a kocsiból, és menjen gyalog!” Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője lapunknak korábban ezzel kapcsolatban azt mondta: ez a kijelentés felháborító és megengedhetetlen, Karácsony a problémákat nem megoldja, hanem folyamatosan másra mutogat.

Komolytalannak nevezte, hogy a városvezető miniszterelnök akar lenni, miközben a fővárosban még a legalapvetőbb feladatait sem tudja ellátni.

A kommunizmust igen, a baloldali zöldpolitikát nem élték túl a Lánchíd virágágyásai

„A Lánchídnál lévő virágágyások túlélték a kommunista évtizedeket, de nem élték túl a baloldali zöldpolitikát. Még a T–34-es tankok is megkímélték őket 1956-ban” – reagált rövid Facebook-bejegyzésében Dömötör Csaba államtitkár arra, hogy Karácsony Gergely leaszfaltozta a Clark Ádám téri virágágyást, „forgalomcsökkentésre” hivatkozva.

1956-ban a tankokat is túlélték a Clark Ádám tér virágai, a baloldal zöldpolitikáját nem sikerült - Fotó | BorsOnline

1956-ban a tanokat is túlélték a Clark Ádám tér virágai, a baloldal zöldpolitikáját nem sikerült - Fotó | BorsOnline

Clark Ádám tér 1960 | Budapest, Old photos, Photo

Mint azt lapunk is megírta, a Lánchíd felújítása már hosszú idő ideje várat magára, miközben az előző főpolgármester, Tarlós István idejéből származó ajánlatának megfelelően ötmilliárd forinttal olcsóbban is felújította volna azt az A-Híd Zrt. Karácsony Gergely nem először választ abszurd „megoldást” a forgalmi dugók mérséklésére.

Leaszfaltozott virágágyások a Clark Ádám téren Fotó: Bach Máté

A főpolgármester ígérete szerint „a felújítási munkálatok végével nemcsak a Lánchíd, hanem a virágágyás is szebb lesz”. A Lánchíd felújítását hosszas tétlenség után hivatalosan március 17-én indította el a jelenlegi, baloldali városvezetés.

magyarnemzet.hu
 • Elindult a tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között
  Elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train, az első utasokat szállító, menetrend szerinti szerelvény hétfőn fél négykor gördült ki a vásárhelyi nagyállomásról.
 • Orbán Viktor az OECD főtitkárával tárgyalt
  Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délután a Karmelita kolostorban tárgyalt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közelmúltban kinevezett új főtitkárával, Mathias Cormannal - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
 • Tovább nőtt a genderideológiát elutasító magyarok aránya
  Amíg 2021 áprilisában a magyar felnőtt lakosság 69 százaléka gondolta úgy, hogy a férfi és női nemek velünk született tulajdonságok, addig novemberben már közel háromnegyedük, 72 százalékuk helyezkedett ugyanerre az álláspontra. Ráadásul emelkedett azoknak az aránya is, akik szerint csak férfi és csak női nem létezik: 2021 áprilisában 66, novemberben pedig már 73 százalékuk utasította el e tekintetben is a genderideológia legalapvetőbb állítását – derül ki az Alapjogokért Központ áprilisi és novemberi közvélemény-kutatásából.
MTI Hírfelhasználó