Baloldaliak is támogatják a kormány új intézkedéseit
A kormányellenesek több mint kétharmada támogatja az Orbán Viktor által bejelentett intézkedéseket – derül ki a Real-PR 93 kutatásából. A 200 ezer forintos minimálbér bevezetésével értenek egyet a legtöbben a megkérdezettek közül, de a családi adó-visszatérítésnek is 80 százalékos a támogatottsága.
2021. június 21. 13:52

„A teljes népesség 80-90 százaléka, de a kormányelleneseknek is több mint kétharmada támogatja az Orbán Viktor által a Világgazdaság konferenciáján bejelentett intézkedéseket. Ritka egyetértés ez a magyar társadalomban” – írja legfrissebb, lapunkhoz eljuttatott kutatásában a Real-PR 93 közvélemény-kutató cég.

„Orbán Viktor június 9-én, a Világgazdaság konferenciáján három fontos gazdaságpolitikai intézkedést jelentett be, amelyekkel Magyarország újraindulását kívánja a kormány elősegíteni a járvány után. Noha a mindenkori kormányoknak – ahogy a miniszterelnök is hangsúlyozta – eredményfelelőssége van, a sikerességhez fontos az is, hogy szándékaikat és céljaikat a társadalom támogassa. A most bejelentett elképzelések esetében az össznépi egyetértés biztosított” – állítják a kutatáshoz mellékelt magyarázatban a közvélemény-kutatók.

A minimálbér látványos, közel húszszázalékos emelésével az összes megkérdezett 90 százaléka egyetért. Noha a kérdésben is hangsúlyt kapott, hogy az intézkedést a kormány tervezi, a kormánnyal szemben összességében kritikus polgárok 84 százaléka is inkább jó döntésnek nevezte a kétszázezres minimálbért. A kormánykritikusoknak csak 12 százaléka gondolta mindezt rossz döntésnek, vélhetően a döntéshozó kiléte és nem a döntés tartalma miatt. A védekezésben részt vevőknek nyújtandó tíznapos pluszszabadság ötletével kapcsolatosan szintén teljes egyetértés van a társadalomban Az összes megkérdezett 89, de a kormánykritikusok 87 százaléka is azonosult vele.

A legnagyobb vitát a családi adó-visszatérítés egyszeri intézkedése váltotta ki – jegyezték meg. Hozzátették: Ötből négyen még így is egyetértenek a költséges, de valódi segítséget jelentő tervezettel. A kormánnyal szimpatizálók esetében ez, a többi kérdéshez hasonlóan, kilencvenszázalékos támogatottságot ért el. A kormánykritikusok azonban kevésbé lelkesek, csak kétharmaduk sorakozott fel a döntés mögé, negyedük viszont nem. Mindez összefügghet azzal is, hogy a kormánykritikusok e jelentős lépés politikai következményeitől tartanak, feltételezhetik, hogy az általuk nem kedvelt kabinet választási esélyeit is növeli – magyarázták a közvélemény-kutatók.

Az 1000 fős, országos reprezentatív telefonos kutatás 2021. június 14–16. közötti kérdezéssel készült, hibahatára legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalék.

MTI
  • 1300 egyházi tábor várja nyáron a fiatalokat
    Az idén nyáron 1300 egyházi táborban, zarándoklaton és hosszabb hétvégi kirándulásokon vehetnek részt a fiatalok a kormány 520 millió forintos támogatásának segítségével - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen, ahol nyírbátori görögkatolikus táborozókat köszöntött a Rákóczi-várban.
  • Gyurcsányi karokban éri haláltusa a Momentumot
    A poszt-SZDSZ-es szalonok és a balliberális sajtó részéről oly lelkesen fogadott infjoncokból a DK által dominált baloldali politikai térfél csicskái lettek. Túlzás? Aligha.
  • 5G – 5GK
    A nemzetközi összehasonlítások alapján nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország kiválóan teljesít a vezetékes és a vezeték nélküli digitális infrastruktúrák területén is.
MTI Hírfelhasználó