Bukhat a Kunhalmi Ágnes–Tóth Bertalan-tandem
Mokrai Mihály szerint az MSZP a legutolsó tisztújításon letért a törvényes és etikus útról.
2021. június 26. 10:42

Ősszel már határozatot hozhat a Fővárosi Törvényszék arról, hogy szabályosan tartották-e meg az MSZP tavalyi tisztújító kongresszusát, ahol vitatható körülmények között választották meg Tóth Bertalant és Kunhalmi Ágnest a párt társelnökeivé – értesült a Magyar Nemzet. Amennyiben a bíróság szerint jogellenes volt a kongresszus, azt meg kell majd ismételni. Mindeközben a Tóth – Kunhalmi vezette MSZP-ben gőzerővel zajlik a párt veteránjait érintő tisztogatás. 

A Fővárosi Törvényszék még februárban fogadta be a Pest megyei MSZP két perindítványát. A helyi szocialisták az egyikben azt kezdeményezték, hogy a bíróság helyezze hatályon kívül a párt tavaly őszi tisztújító kongresszusát, mivel azt szerintük jogtalanul, a választmány hozzájárulása nélkül hívták össze. A másikban pedig azt, hogy a bíróság mondja ki, a kongresszus előtt jogellenesen oszlatták fel a párt Pest megyei szervezeteit.

A Magyar Nemzet most úgy értesült, hogy az első ügyben június 10-én már volt egy tárgyalás, ami határozathozatal nélkül zárult. Ez a nyári, augusztus 31-ig tartó ítélkezési szünet miatt várhatóan szeptemberben folytatódik majd, és ugyancsak ekkor kerülhet sor a Pest megyei szervezetek feloszlatásával kapcsolatos per első fordulójára is.

Ismert: tavaly szeptemberben vitatható körülmények között választották meg Tóth Bertalant és Kunhalmi Ágnest az MSZP társelnökeivé.

A megméretésen ugyanis Mesterházy Attila is elindult volna, ám amikor a Republikon Intézet felméréséből kiderült, hogy a korábbi elnök nagyságrendekkel ismertebb és népszerűbb Tóthnál, a pártvezetés hirtelen feloszlatta a Pest megyei szocialistákat, arra hivatkozva, hogy törvénytelen a gazdálkodásuk. A feloszlatott nyolcvanöt szervezet ugyanakkor Mesterházy támogatója volt, akik a kongresszus küldötteinek tíz százalékát adták – volna, így azonban nem szavazhattak a tisztújításon.

A Mesterházy Attila kiszorítását célzó trükkök százai közé tartozott továbbá a vitatott online szavazás bevezetése, illetve a harminc éve nem használt, zárt listás voksolás alkalmazása is. Mindezek után, bár nem vonta vissza a pályázatát, Mesterházy végül nem indult a megmérettetésen.

A szocialisták társelnökei vetélytársaikat kiszorítva lettek haldokló pártjuk vezetői

Információink szerint mindkét ügyben már ősszel határozatot hozhat a bíróság, és bármelyikben is ad igazat a Pest megyei szocialistáknak, meg kell ismételni a tavalyi tisztújító kongresszust.

Mindeközben a Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes vezette MSZP-ben gőzerővel zajlik a tisztogatás. Az ATV.hu értesülései szerint a párt országos etikai és fegyelmi tanácsa tárgyalta három veterán politikusának kizárását, akiket a DK-val való összejátszással vádolnak. A komlói Szakács László, a hajdú-bihari Juhászné Lévai Katalin és a miskolci Mokrai Mihály egyaránt megerősítették a portál értesülését. Szakács szerint a vele szemben megfogalmazott vádak között szerepel múlt heti nyilatkozata is, amelyben bejelentette MSZP-tagsága felfüggesztését, és arról beszélt: ha úgy adódik, elfogadja más „demokratikus ellenzéki” párt jelölését az előválasztáson, hogy legyőzze Hoppál Pétert, a Fidesz jelöltjét. A 32 éve párttag Juhászné Lévai Katalin azt mondta a portálnak: a vele szembeni vádak között szerepel, hogy saját Facebook-oldalán többször osztott meg a DK-ról és Dobrev Kláráról eseményeket és posztokat, mint az MSZP-ről szólókat. Az etikai és fegyelmi ügyek tanácsának üléséről pedig úgy fogalmazott, hogy meg van írva az ítélet, mint Pelikán elvtárs esetében.

Mokrai Mihály szerint az MSZP a legutolsó tisztújításon letért a törvényes és etikus útról, ő a pártban a demokrácia szagát sem érzi, ő maga viszont úgy látja magát, hogy marad baloldali, tisztességes és demokrata.

Ismert: a napokban mintegy harmincéves tagság után – nehezen követhető előzmények után, belső feszültségek közepette – kizárták az MSZP-ből annak egykori elnökét, polgármesterét, országgyűlési képviselőjét, Molnár Gyulát is, akit ugyanúgy a DK-val való összejátszással vádolt a pártvezetés.


 

 


 
magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Déli határunkon tűzharcok folytak, sérültek is vannak
  Bűnözők folytattak katonai jellegű akciót hazánk ellen a déli határon: tűzharc zajlott, sérültjeink is vannak. Brüsszel süketnek és vaknak tetteti magát – derült ki Bakondi György rádiónyilatkozatából.
 • Szent Miklós Napok
  Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.
 • Magyarország 365 fotópályázat – díjazottak
  Kihirdették csütörtökön Budapesten az idei Magyarország 365 fotópályázat díjazottjait. A neves szakemberekből álló zsűritől 16 pályázó kapott elismerést.
MTI Hírfelhasználó