Benkő: a nemzet érdeke az elsődleges
A magyar nemzet önvédelmi érdeke megelőzi az Észak-Atlanti Katonai Szövetség, a NATO érdekeit – rögzítette a sorrendet Benkő Tibor honvédelmi miniszter.
2021. június 29. 19:02

A nemzet érdeke az elsődleges, azt kell összehangolni a szövetségi érdekrendszerrel, amelyben a hadsereg működik - jelentette ki a honvédelmi miniszter a véderő-, valamint a katonai és légügyi attasék keddi budapesti értekezletén.

Benkő Tibor emlékeztetett, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) két fenyegetettséget jelölt meg: a keletit és a délit.
   
A keleti fenyegetettséget Oroszország lehetséges támadása jelenti, amely Magyarország szövetségeseit, Lengyelországot és a balti államokat érintheti - közölte.
   
Magyarország elsősorban a déli fenyegetettségnek van kitéve:
instabil államokból emberek sokasága indul el a balkáni útvonalon Európa felé - mondta a miniszter.
   
Magyarország azért épít erős hadsereget, mert a keleti és a déli fenyegetettség metszéspontjában helyezkedik el - jelentette ki.
   
Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy jól halad a honvédelmi és haderőfejlesztési program.
   
Közölte: a katonáknak azt kell megmondaniuk, "milyen képességekre van szüksége" a honvédségnek, más szakemberek pedig majd megvizsgálják, hogy gazdasági szempontból honnan célszerű beszerezni az eszközöket.
   
A miniszter arra kérte az attasékat, hogy működjenek szorosan együtt a nagykövetekkel, cseréljenek információkat, mert fontos munkatársaik egymásnak.
   
Minden információnak nagy jelentősége lehet - szögezte le, hozzátéve: a szakemberek láthatják az összefüggéseket.
   
Amikor egy országban választásokat tartanak, megváltozhat a politika, így a Magyarországhoz fűződő viszony is - mondta Benkő Tibor.
   
A politikus arra kérte az attasékat, hogy elsősorban a nemzeti érdeket szolgálják.
   
A katonadiplomáciában nem a pártpolitikai érdekek dominálnak, hanem a védelem- és a biztonságpolitika szempontjai - fűzte hozzá.
   
Példaként említette, hogy amikor megromlott a viszony az ukrán vagy az amerikai kormánnyal, a katonai kapcsolatok megmaradtak, sőt fejlődni is tudtak.
 

MTI
  • Az őszödi beszéd után megverték az embereket
    Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban az őszödi beszédet „dermesztő pillanatnak" nevezve a magyar politikában azt mondta: ijesztő dolog, hogy aki ezt az egész helyzetet előidézte, a beszédet elmondta, becsapta az embereket, hazugsággal került kormányra, elvette az emberek pénzét, majd csődbe vitte az országot még ma is a baloldal vezetője.
  • Gyurcsányi beismerés: Hazudtak reggel, éjjel meg este
    Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és garnitúrája hazudtak „reggel, éjjel meg este", kormányzás helyett félrevezettek mindenkit, a csőd szélére vezették Magyarországot.
  • Magyar nyelvemlék a VIII. századból
    Nincs nép a világon, amelyet ne töltene el jogos büszkeség, és ne igyekeznék ezt az oktatásban is tudatosítani, ha nyelvének múltja hirtelen meghosszabbodik négyszáz évvel.
MTI Hírfelhasználó