Hazugságspirálban a széteső MSZP
Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke örömlányoknak nevezte azokat, akik az utóbbi időben elhagyták a pártot.
2021. július 1. 13:29

Rövid időn belül lebukott Kunhalmi Ágnes, aki azt állította, hogy nemcsak MSZP-sek ülnek át a DK-ba, hanem fordítva is történnek ilyen esetek. A példaként felhozott Bulitka András ugyanis közölte, „nem tudom, mire gondolhatott a társelnök asszony, amikor ezt nyilatkozta, mert én továbbra is a DK jelöltjeként indulok az előválasztáson”.

Kétségbeesett, egyben szánalmas hazudozásba kezdett Kunhalmi Ágnes az ATV-ben, amikor arról esett szó, hogy rövid időn belül az MSZP korábbi két meghatározó politikusát, Molnár Gyula volt elnököt, illetve Szakács László egykori alelnököt is kizárták a pártból, ők pedig DK-s támogatással indulnak a baloldali előválasztáson.

– A kedves tévénézőkre bízom, hogy melyik az a párt, és miért veri nagydobra, hogy ha egy szocialista átmegy, és mondjuk miért nem verem én társelnökként azt nagydobra, hogy Komárom-Esztergom megyében Nemes Andrea a DK-ból jött át, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Kisvárda térségében szintén van egy jelöltünk, aki pár hete még DK-s volt, most az MSZP-frakcióba kíván ülni – hangoztatta az MSZP társelnöke.

Pár órán belül azonban Bulitka András, a DK Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 3-as számú választókerületének jelöltje közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott: „Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt állította, hogy a DK kisvárdai előválasztási képviselőjelöltje elhagyta a DK-t, és az MSZP jelöltjeként indul az előválasztáson. Kunhalmi Ágnest minden bizonnyal félretájékoztatták, mert mindebből semmi sem igaz.”

– Nem tudom, mire gondolhatott a társelnök asszony, amikor ezt nyilatkozta, mert én továbbra is a DK jelöltjeként indulok az előválasztáson, nagyon meglepődtem azon, hogy átigazolnék MSZP-be, ilyesmi soha meg sem fordult a fejemben. A DK jelöltségét elfogadtam, azt fenntartom, attól visszalépni nem fogok – tette egyértelművé Bulitka András.

A lebukás után az MSZP is közleményt adott ki, amelyben korrigálni próbálták Kunhalmi baklövését. „Az MSZP társelnöke Sárosy Zoltánról beszélt, aki korábban DK-s volt, és most az MSZP jelöltjeként indul az előválasztáson Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 3. számú választókerületében. Reméljük, ezzel a félreértelmezési problémát sikerült megnyugtatóan tisztáznunk” – írta a párt.

Az MSZP kétségbeesett magyarázkodása ellenére tény, hogy a párt és a DK közötti mozgás meglehetősen egyirányú. Molnár Gyula és Szakács László átigazolása előtt Kiss László III. és Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester otthagyta az MSZP-t, majd belépett a Gyurcsány-pártba. – Nem kaptuk meg azt a támogatást, amit polgármesterként elvárhattunk volna, ezért a DK-hoz fordultunk – indokolta döntésük okát Szaniszló Sándor. A két egykori szocialista politikus átlépésével a fővárosi közgyűlésben hat képviselővel immár a DK-é a legnagyobb frakció.

A történtekről Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke mindössze annyit tudott mondani: „Leszögezem, néhány ember örömlányos mentalitása nem zavar bennünket.”

De a szocialisták kudarcai nyomán Farkas István és Szabó Gábor újpesti önkormányzati képviselők, valamint Trippon Nobert, a kerület egyik alpolgármestere is visszaadta párttagkönyvét, és belépett a DK-ba.

Mindazonáltal ha nem is igazoltak át Gyurcsány Ferencékhez, számos emblematikus politikusa hagyta ott az MSZP-t. Ilyen például Botka László, Szeged polgármestere, a párt egykori miniszterelnök-jelöltje, választmányi elnöke, aki 2019 októberében jelentette be kilépését a pártból. Bár Botka ekkor nem kívánt sárdobálásba kezdeni, korábban éles hangon bírálta az MSZP-t, mondván, „a politikai maffia behálózta a demokratikus ellenzéket, benne sajnos a saját pártomat is”.
Bárándy Gergely már a 2018-as választás előtt bejelentette, hogy azon nem kíván indulni, egyúttal lemond párttisztségeiről is. 2020 januárjában Szanyi Tibor, a párt volt alelnöke és európai parlamenti képviselője is elhagyta a szocialistákat. Szanyi korábban úgy fogalmazott: „Ez így nem párt! Ez így csak egy degenerálódó belterjes klub, ahol a politikai témakészlet elapadt, s jobbára az itt-ott fellelhető apróbb krajcárok után kapirgálunk.”

Kunhalmi Ágnes szerint „majdnem beledöglött” a baloldal Gyurcsány kormányzásába

Kunhalmi Ágnes élesen bírálta a Gyurcsány-pártot és korábbi kormányzásukat is.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke az ATV-ben utalt arra, hogy a párt körüli kilépések és például Molnár Gyula ügye is arra világít rá, hogy egyeseknek az az érdeke, hogy minél nagyobb botrányt szítsanak a szocialista párt körül.

A DK-ba való távozásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: „Jó, hát akkor a kedves tévénézőkre bízom, hogy melyik az a párt, és miért veri nagydobra, hogyha egy szocialista átmegy, és mondjuk miért nem verem én társelnökként azt nagydobra, hogy Komárom-Esztergom megyében Nemes Andrea a DK-ból jött át, és az MSZP-frakcióba kíván ülni, és a mi jelöltünkké vált, vagy most Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kisvárdai körzetben szintén még pár héttel ezelőtt mondjuk DK-s volt, és most az MSZP-frakcióba kíván ülni.”

Kunhalmi szerint azok az emberek mennek el az MSZP-ből, akik az elmúlt tíz évben őt bírálták, amiért nem szidja Gyurcsányt.

A társelnök szerint október 23-ig lesznek még mozgások a baloldalon, minden bizonnyal lesznek, akik az MSZP-ből mennek el és lesznek, akik például a DK-ból az MSZP-be igazolnak.

„Soha többet nem lehet a globalizáció miatti válságokra megszorítással reagálni Európában. Majdnem beledöglött a hazai baloldal és az MSZP, hogy a legutóbbi válságban, 2008 és 2009-ben megszorító intézkedéseket kellett véghez vinni.

Szinte szétverte az MSZP-nek azt a szavazóbázisát, aztán az MSZP-t még ketté is szakították, és ketté is szakadt, ami most egy mérhetetlen versenyképtelenség az egységes jobboldallal szemben” – ezzel utalt Gyurcsány korábbi kormányzásának kudarcára és arra, hogy szétverte az MSZP-t és kiszakította belőle a DK-t.

Európai kitekintésben Kunhalmi szerint a baloldalnak össze kell fognia zöldekkel, szociáldemokratákkal és kommunistákkal is az erősödő jobboldal ellen.

 


 
MNO - hirado.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó